Звернення Петра Порошенка (відео)

 

Дорогі співвітчизники!

Крім епідемії коронавірусу є ще одна важлива проблема, яка не менша, а, можливо, й більша за ймовірним впливом на життя кожного з нас. Йдеться про цілеспрямований план організувати дефолт України і знищити державу.

У влади вистачило духу на законопроект, який гарантує неповернення ПриватБанку його колишнім власникам, і проголосувати його у першому читанні. На жаль, забракло волі, щоби ухвалити його не лише за основу, але й в цілому, – як наполягала «Європейська Солідарність».

І от тепер політична коаліція «За дефолт України» зареєструвала 16 тисяч 332 «поправки». Це рекорд в історії українського парламентаризму. Окремі «слуги народу» наштампували по кілька тисяч «поправок» кожен. На їхній розгляд потрібно десь півроку засідань парламенту, не розглядаючи нічого іншого – і це під час війни та епідемії.

Коломойський прагне зірвати ухвалення закону, щоб спробувати таким чином повернути собі банк. Або здерти з держави компенсацію, яку він оцінює майже у шістдесят мільярдів гривень. Лише уявіть: це дорівнює третині річного бюджету Пенсійного фонду України!

І це після того, як держава кілька років тому витратила понад сто тридцять мільярдів гривень, щоби врятувати кошти десятків мільйонів клієнтів банку від наслідків багаторічних шахрайських дій його тодішніх власників.

Олігарх не приховує, що прагне дефолту України. А що це малозрозуміле слово означає для більшості простих українців? Стрімкий обвал валютного курсу. Гіперінфляцію – стрибок цін. Закриття підприємств та бізнесів – втрачені робочі місця. Невиплачені зарплати, пенсії, стипендії. Банкрутство України і мільйонів домогосподарств. Непрофінансовані видатки на армію.

А ще – геополітичну переорієнтацію України. Бо Коломойський в інтерв’ю «Нью-Йорк таймс» прямим текстом каже, що Україна має піти по гроші до Росії, тобто – повернутися у сферу її впливу. Не дивно, що проти законопроекту воюють не лише десятки «слуг», але й п’ята колона, – «Опоплатформа» Рабіновича-Медведчука.

Отже, нема завдання зараз для нас важливішого, ніж зірвати цей антиукраїнський сценарій.

Ухвалення банківського закону – практично єдина вимога, виконавши яку Україна може отримати потужну фінансову допомогу для подолання економічної кризи. Кризи, в яку ще до вірусу занурили країну молоді, але бездарні та некомпетентні обличчя. Кризи, яка ще більше посилиться внаслідок світової рецесії на фоні пандемії.

Десятки країн зробили запит на таку допомогу. А ми зможемо її отримати одними з перших. А можемо не отримати взагалі… І тоді – отой самий дефолт.

Ще кілька тижнів злочинного зволікання, і нас накриє така хвиля, що не допоможе вже жодна рятівна шлюпка. Тому «Європейська Солідарність» наполягає, щоби цей законопроект був першим в порядку денного найближчого позачергового засідання Ради.

На наші голоси за цей закон суспільство може впевнено розраховувати. Ми також готові запропонувати владі регламентний механізм, як очистити поправочний спам борців за дефолт.

Та куди більшою мірою, ніж від нас, результат залежить від президента Зеленського. Настав момент істини. Національні інтереси України диктують главі держави єдине правильне рішення. Незважаючи на непомірні апетити свого колишнього бізнес-партнера і давнього політичного союзника – треба зробити вибір на користь десятків мільйонів українців.

Ми вимагаємо від президента прийняти стратегічні рішення в інтересах України.

Вже сьогодні, бо завтра буде пізно.

Джерело