Порівняльний аналіз Державного бюджету-2020. Міністерство освіти і науки

Спільний проект сайту «Тверезий погляд» і команди «ЗеФакТи» – аналіз Державного бюджету України на 2020 рік.

Міністерство освіти і науки

На МОН збільшено видатки порівняно з попереднім роком на 2,4 млрд грн (державний бюджет на 2020 рік передбачає майже 44,6 млрд грн), крім того збільшено загальнодержавні видатки для МОН на 13,9 млрд грн (державний бюджет на 2020 рік передбачає 87 млрд грн).

Апарат МОН

У цілому для апарату МОН бюджетом на 2020 рік передбачено видатків 44,4 млрд грн, що на 2,2 млрд більше, ніж у попередньому році. Разом із тим заробітні плати для апарату МОН передбачені у розмірі 988,4 млн грн (в тому числі на установи, що забезпечують виконання завдань міністерства), що на 173,4 млн грн більше, ніж у попередньому році.

Серед інших видатків

Збільшено на 2 млн грн видатки на наукову і науково-технічну діяльність закладів вищої освіти та наукових установ (державний бюджет на 2020 рік передбачає майже 1,16 млрд грн). Водночас зазначений видаток став менш прозорий, державний бюджетом на 2019 рік такі видатки були закріплені за конкретним навчальним закладом або мали більш конкретизовану назву видатку.

Збільшено видатки на академічні стипендії на 113,4 млн грн, водночас порівняно з попереднім роком зазначені видатки окрім студентів поширили на аспірантів, докторантів, що фактично нівелює зазначене збільшення.

Видатки на здійснення зовнішнього оцінювання та моніторинг якості освіти Українським центром оцінювання якості освіти та його регіональними підрозділами збільшено на 97 млн грн, з них збільшено на 59 млн грн оплату праці з цього питання.

Зменшено видатки Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту з 1 млрд до 500 млн грн, також слід відзначити, що назва фонду змінилась, а відтак кошти направлятимуться за трьома напрямками (попередній бюджет передбачав два напрямки) і не тільки для молоді.

Серед видатків передбачається видатки у розмірі 250 млн грн на створення Фонду розвитку закладів вищої освіти, за інформацією МОН кошти фонду направлятимуться на фінансування капітальних видатків (на лабораторії та освітній простір найкращим закладам або закладам за пріоритетними напрямками).

Доповнено видатком на загальнодержавні заходи у сфері освіти у розмірі майже 747,6 млн грн, як правило загальнодержавні заходи передбачаються окремою статтею видатків та передбачаються у вигляді субсидій для місцевих органів, тому на що саме будуть направлені ці кошти – незрозуміло (можливо, що це кошти для закупівлі шкільних автобусів та інші нещодавні політичні гасла), досить непрозора стаття видатків (за напрямом та розподілом).

Також передбачається виділення майже 4,87 млрд грн на підготовку кадрів закладами фахової передвищої освіти (програма в рамках реформ, започаткованих попереднім урядом).

Зменшено видатки на підготовку кадрів закладами вищої освіти та забезпечення діяльності їх баз практики на 3,3 млрд грн.

Виключені видатки на забезпечення діяльності експертних рад з питань проведення експертизи дисертацій, що виглядає дуже дивно, оскільки жодних змін до нормативно-правових актів, пов’язаних із скасуванням зазначених експертних рад, на сьогодні не прийнято.

Державна служба якості освіти

У цілому для апарату служби бюджетом на 2020 рік передбачено видатків 147 млн грн, що на 115 млн грн більше, ніж у попередньому році. Видатки на заробітну плату для служби передбачені у розмірі 114,4 млн грн (в тому числі на установи, що забезпечують виконання завдань міністерства), що на 93,6 млн грн більше ніж у попередньому році. Таке зростання видатків на оплату праці пов’язано із впровадженням у 2019 році територіальних органів та відповідно призначенням нових працівників.

Також для служби передбачаються видатки у розмірі 7 млн грн на здійснення сертифікації педагогічних працівників.

Національна комісія зі стандартів державної мови

У цілому для комісії бюджетом на 2020 рік передбачено видатків на 33,6 млн грн, видатки на заробітну плату для комісії передбачені у розмірі 7 млн грн, середній рівень заробітної плати один з найвищих і складає 20,2 тис. грн, що значно вище середньої заробітної плати Державної служби якості освіти, яка складає 12,7 тис. грн.

Підсумовуючи видатки на МОН

Загалом видатки за напрямом освіти збільшено, водночас деякі з видатків виглядають досить непрозоро, а деякі з видатків розширили на більшу кількість осіб. Занепокоєння викликає зменшення розміру та цілеспрямованість фонду Президента.

Також, на наш погляд, розмір видатків на оплату праці для Національної комісії зі стандартів державної мови необґрунтовано завищений.

Загальнодержавні видатки для МОН передбачені у розмірі майже 87 млрд грн, що порівняно з ДБ 2019 року більше майже на 13 млрд грн.

Разом з тим, звертаємо увагу, що бюджетом 2020 року не передбачено фінансування існуючих спортивних комплексів при загальноосвітніх навчальних закладах.

Автор