Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 27.03.2020 (звіт ОБСЄ, мапа)

Упродовж поточної доби, 27 березня 2020 р., збройні формування Російської Федерації п’ять разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, протитанкових ракетних комплексів, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” поблизу Талаківки ворог випустив 6 мін з 82-мм міномета, а також використав станковий протитанковий гранатомет.
По оборонцях Павлополя противник вів вогонь із міномета калібру 82 мм із використанням 3 мін, автоматичного станкового гранатомета та великокаліберних кулеметів.
Неподалік Водяного ворог застосував протитанковий ракетний комплекс.
Поблизу населеного пункту Піски сьогодні зафіксовано обстріл з ручних протитанкових гранатометів та стрілецької зброї.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” ворог обстріляв позиції українських захисників неподалік Луганського з ручних протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів.

Підрозділи Об’єднаних сил, використовуючи наявні вогневі засоби, вчасно та ефективно припинили провокації збройних формувань Російської Федерації.

Сьогодні, 27 березня, внаслідок ворожих обстрілів втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає.

На сьогодні випадків захворювання на коронавірусну інфекцію серед особового складу Об’єднаних сил не зафіксовано.

СИТУАЦІЯ НА ДІЛЯНКАХ РОЗВЕДЕННЯ СИЛ ТА ЗАСОБІВ 27 БЕРЕЗНЯ 2020 РОКУ

На ділянці розведення №1 ситуація залишається стабільною. Режим ТИША дотримується. Представники ДСНС України щоденно, з обох боків дороги, проводять обстеження місцевості на наявність вибухонебезпечних предметів. Співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста, у разі потреби, надають людям медичну допомогу.

На ділянці розведення №2 та №3 обстановка стабільна. Тривають заходи щодо дотримання режиму ТИША.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

26 березня збройні формування Російської Федерації п’ять разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм та 82 мм, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Павлопіль, Славне, Талаківка, Авдіївка та Луганське.

Вчора представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил, серед цивільного населення розкрито 1 грабіж, 9 крадіжок, 2 шахрайства, 1 факт незаконного обігу вогнепальної зброї та 10 фактів незаконного зберігання наркотичних речовин. Також виявлено 55 адміністративних правопорушень.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхала одна особа. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули 12 осіб. У пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 6 особам.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Збройні формування Російської Федерації вкотре здійснили цинічний обстріл цивільної інфраструктури населених пунктів у прифронтових районах Донбасу

Так, сьогодні окупанти зі стрілецької зброї вели вогонь по житловому сектору неподалік Авдіївської промислової зони. В результаті цього 65-річна громадянка Л. отримала кульове поранення в ногу. Літню жінку було доставлено до міської лікарні м. Авдіївка та надано кваліфіковану допомогу. Стан потерпілої задовільний, загрози життю не має. На місці події працює слідчо-оперативна група Головного управління Національної поліції в Донецькій області, обставини з’ясовуються.

Своїми діями окупанти вкотре знехтували правилами ведення бойових дій, визначених Міжнародним гуманітарним правом, та продемонстрували цинічне ставлення до життя і здоров’я беззахисних мирних мешканців.

Джерело

 

Вводиться обмеження щодо перетину лінії проведення операції Об’єднаних сил зі сторони Харківської, Запорізької та Дніпропетровської областей

Шановні громадяни, з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції з 8:00 28 березня вводиться обмеження щодо перетину лінії проведення операції Об’єднаних сил зі сторони Харківської, Запорізької та Дніпропетровської областей.

Дозвіл на виїзд та в’їзд до району проведення ООС буде надаватися громадянам та транспортним засобам, які здійснюють логістичне забезпечення життєдіяльності регіону.

Просимо ставитися з розумінням до запровадження зазначених вище обмежень.

Джерело

 

Щоденний звіт №72/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 26 березня 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30 25 березня 2020 року (за східноєвропейським часом)

Ця публікація надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • У Донецькій і Луганській областях Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • Представник КП «Компанія «Вода Донбасу» повідомив спостерігачам про те, що у другій половині дня 25 березня Донецька фільтрувальна станція припинила роботу через загрозу безпеці її співробітників.
  • СММ продовжувала здійснювати моніторинг ситуації на ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого та Петрівського.
  • Біля Розсадок команда СММ вперше помітила протитанкові міни.
  • Спостерігачі бачили, що контрольні пункти в’їзду-виїзду поблизу Новотроїцького та в районі Станиці Луганської, а також два блокпости збройних формувань у Донецькій та Луганській областях, залишаються зачиненими.
  • СММ сприяла встановленню локального режиму припинення вогню та здійснювала моніторинг його дотримання для уможливлення проведення робіт із розмінування біля Красного Яру, а також робіт з облаштування та ремонту життєво важливих об’єктів цивільної інфраструктури.
  • Патрулі СММ і далі стикалися з обмеженнями свободи пересування, зокрема на блокпості збройних формувань біля Станиці Луганської, де члени збройних формувань знову не дозволили патрулю СММ пройти у бік підконтрольних урядові районів Луганської області.

Автор