НБУ: У чому різниця між надзвичайними станом і ситуацією

Після оголошення надзвичайної ситуації у Київській області до багатьох у двері постукалась паніка. Особливо до тих, хто ототожнює правові поняття надзвичайного стану та надзвичайної ситуації.

Просимо мати холодний розум і видихнути: це – зовсім не одне і те ж саме.

Національний банк на сторожі фінансової стабільності та вашого спокою, тому пояснює практичну різницю між двома правовими режимами. Забігаючи наперед, просто скажемо: надзвичайна ситуація – режим набагато більш «лайтовий» та значно менш впливаючий на права та свободи українців.

Отже, розбираємося разом.

Що це таке?

▶️ Надзвичайна ситуація: спеціальний тимчасовий правовий режим, який запроваджується на регіональному (локальному) рівні. Наразі діє в трьох областях – Київській, Житомирській та Чернівецькій.
▶️ Надзвичайний стан: спеціальний обмежувальний режим функціонування держави. Він тимчасовий, може поширюватися на декілька регіонів або навіть на всю територію країни.

Що передбачає?

▶️ Надзвичайна ситуація: влада, передусім служби цивільного захисту, працюватиме посиленно у спеціальному режимі, для подолання катаклізму, епідемії чи іншої надзвичайної ситуації. Влада має організувати регулярне сповіщення українців про події, пов’язані з ситуацією, локалізувати проблему, допомагати потерпілим, а за потреби – провести евакуацію жителів. Пряме втручання держави в управління приватними компаніями чи обмеження прав та свобод українців не передбачається.
▶️ Надзвичайний стан: у цей період держава може напряму управляти як державними, так і усіма приватними компаніями фактично у «ручному режимі», а права і свободи українців можуть бути значно обмежені.
Тут тобі потенційно і комендантська година, і наказ не залишати домівок без вагомих причин, і обмеження свободи пересування країною, і перепрофілювання компанії на випуск необхідної для країни продукції чи послуги, і примусове відчуження або вилучення майна у громадян та бізнесу. Якщо коротко, будь-які інші рішення, які допоможуть зберегти життя громадян та протистояти виклику у державі загалом.
Такий режим уже зараз діє в низці країн: Італії, Словаччині, Чехії, Ісландії, Естонії, Іспанії, Румунії, Сербії, Латвії, Болгарії, Швейцарії, Казахстані та США.

Хто ухвалює рішення про це?

▶️ Надзвичайна ситуація: місцева влада.
▶️ Надзвичайний стан: Президент видає указ, який має ухвалити Верховна Рада, при чому протягом двох днів з моменту звернення Президента.

Чому та навіщо вводиться?

▶️ Надзвичайна ситуація: вводиться більше для активізації зусиль державної влади мінімізації локальної проблеми на рівні села, міста, району або області.
▶️ Надзвичайний стан: вводиться, щоб фактично протистояти загрозі існуванню держави чи її громадян, у критичній ситуації.

👆Закликаємо бути пильними, дослухатися до здорового глузду, а у нашому з вами випадку ще і до рекомендацій ВООЗ, МОЗ та Центру громадського здоров’я України, органів місцевої влади.

Keep calm та миймо руки.

Джерело

Автор