Венедіктова. Чого чекати?

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Ну, Україно, вітаю з новим Генпрокурором. Уперше в історії України генпрокурором стала жінка – і це безумовно прогрес. На жаль, на цьому прогрес і завершується. Далі починається сувора реальність, з одного боку, малоприємна, а з іншого, не така вже й загрозлива, як здається. Пройдемося по пунктах.

Ірина Венедіктова загальновідомою стала після того, як вона незаконно очолювала Державне бюро розслідувань. Саме так – незаконно. Чинне законодавство не передбачає тимчасово виконуючих обов’язки голови ДБР. Керувати мусить голова, призначений за результатами конкурсу. «Я хочу звернути увагу, що кожен юрист в державі повинен стояти на принципах верховенства права!», – Ірина Венедіктова. Один я помітив суперечності?

До речі, нині здійснюються найгірші побоювання активістів, реальним керівником ДБР стане екс-адвокат Віктора Януковича – Олександр Бабіков. Позаяк Венедіктова міняє роботу, виконувати обов’язки до призначення нового голови ДБР вочевидь буде перший заступник голови, призначений як раз по конкурсу. Шах і мат – і аж ніяк не реванш янучар.

В команді Зеленського Венедіктова з’явилася завдяки Руслану Стефанчуку – представникові Зеленського у Верховній раді. Стефанчук знайомий з Зеленським ще зі студентський років – вони разом грали в КВК. За словами Венедіктової, зі Стефанчуком вона знайома давно і давно співпрацювала. Для довідки, чоловік Венедиктової – співпрацівник департаменту кіберполіції Нацполіції.

У 2017 р. вже чинний генпрокурор брала участь в конкурсі на посаду судді касаційного цивільного суду при Верховному Суді України, але не набрала потрібної кількості балів. Про компетентність Венедіктової як юриста – нижче.

Призначенню Венедіктової щиро зраділи нардеп Дубінський і відомий блогер-містифікатор, а в минулому заступник голови АП часів Януковича, Андрій Портнов. У всіх у них уже в очах світиться неоновими літерами їх найпотаємніше: «Посадить Порошенка!!!» З цих бурних радощів особисто я волію не горювати, а засікти час до тої миті, коли Портнов на своєму телеграми зареве: «Вона така сама! Вона перешкоджає посадкам!» І от чому.

«Ми лишаємося на цьому курсі, який проклав Петро Порошенко». Це слова Ірини Венедіктової під час президентських виборів 2019 р. А от ще: «Україна – світська держава, але для нашої самоідентичності отримання Томосу – найважливіше». Гідні заяви представника ЗЕкоманди?

Я висловлю обережну надію, що нова серія вже дещо набридлого серіалу «Порошенко тікає з України» завершиться тим самим – ніхто нікуди не втече. Порошенко так само залишиться у Верховній раді, а його противники – битися в істериці. І справа не в тому, що Венедіктова – таємний порохобот. Швидше навпаки.

Справа в тому, що, за багатьма ознаками, Венедіктова – не такий сильний юрист, яким намагається виглядати, і цим обов’язково скористаються і адвокати політичних противників Зеленського, і вороги самої Венедіктової. Я вже навів приклади, як фаховий юрист Венедіктова, яка закликає всіх юристів керуватися виключно нормами права, незаконно обіймала посаду керівника силової структури. Я згадував, як пані Венедіктова провалила конкурс на вакансію судді касаційного суду. А є ще й думки експертів.

Відомий журналіст-розслідувач Володимир Бойко розповів на своєму телеграмі, як до нього звернулися знайомі журналісти і попросили якесь каверзне питання, яке вони поставили б Венедіктовій. Той порадив їм запитати – як ставиться «ТВО голови ДБР» до провокацій хабару потенційним злочинцям? Не змигнувши оком, Венедіктова розповіла журналістам, що провокації – то гарно і ефективно. Чинний генпрокурор не знає, що провокації – кримінальний злочин, заборонений законом. За нього відповідальність передбачена. Як на мене, дивовижна ілюстрація компетентності нового генпрокурора.

Президент-дилетант навколо себе зібрати здатен лише таких самих дилетантів – з професіоналами йому сумно. Так було скрізь і завжди. Призначення Ірини Венедіктової як раз цієї опери. Відтак, зарано вішати носи. Борня триває!