Зростання економіки та кінець епохи бідності вони нам це обіцяли!

Володимир Омелян

2019 рік обираються новий Президент, депутати ВРУ та призначається новий Уряд. Починається робота по зростанню економіки, нам обіцяють за 5 років ріст ВВП на 40% та багато іншого.

Разом з тим у Президента і Уряду не було ані плану економічного розвитку, ані власної політичної волі. Рішення які приймались були хаотичні, а в деяких випадках навіть суперечливі. Так масовий продаж Урядом ОВДП, щоб закрити дірки в бюджеті, призвів до посилення гривні.

Ці та інші дії Уряду Зеленського породили наступні негативні наслідки у 2019 році:

1) падіння промисловості на 1,8%, причому у грудні 2019 падіння склало 8,3%;
2) значний удар по експортерам;
3) рекордна за 19 років заборгованість по заробітним платам;
4) невиконання плану надходжень до держбюджету митницею;
5) дефіцит державного бюджету у розмірі 120 млрд грн;
6) провал переговорів з МВФ щодо отримання траншів з фінансової допомоги;
7) спад росту ВВП, у четвертому кварталі ріст ВВП склав лише 1,5%, що значно нівелювало досягнення попередніх кварталів та забезпечило загальне зростання лише у 3%.

З усім цим багажем ми увійшли у 2020 рік, в якому проблеми починають нарощуватись сніговою кулею, вже у січні значне невиконання плану надходжень до державного бюджету на 14 млрд грн, падіння промисловості на 5,1% у порівнянні з січнем 2019 року.

У лютому 2020 року спостерігалась аналогічна ситуація з недонадходженнями до державного бюджету, але вже приховане податковими зборами. Так у лютому спостерігається перевиконання плану податковими органами, що дозволило виконати місячний план по надходженням на 95%. Разом з тим є численні повідомлення щодо звернення податківців до підприємців з проханням сплатити податки завчасно. Отже, чи не це стало підставою перевиконання плану у лютому?

Вперше за 4 роки у лютому 2020 р. ВВП впало на 0,5%.

Враховуючи все це, влада вже розуміла про значний критично поганий стан економіки та намагалась все це приховати, перемкнути увагу суспільства з нефахових дій Зеленського на провали його Уряду. Приховати не вдалось!

Світова економічна криза, зумовлена коронавірусом, зупинка виробництва в Китаї завдали удару по всьому світі та по найбільшим корпораціям Apple, IKEA та інші.

А ми замість розроблення та прийняття антикризових рішень призначаємо новий Уряд без ключових міністрів економічного блоку. Вперше за всю історію української державності люди відмовляються обіймати топ-позиції в Кабміні.

Березень 2020 року. Міністра економіки в нас досі немає, уряд звітує виключно про стан розповсюдження коронавірусу на території України, антикризових програм ніхто не пропонує, прогрес у переговорах з МВФ відсутній, Нацбанк за день «спалює» 250 млн дол США, щоби безуспішно втримати штучно завищений курс гривні.

На жаль, в умовах кризи Україна не зможе залучати кошти на міжнародному ринку, Україна так і не стала державою верховенства права, а тому можна сказати: «До побачення іноземні інвестори»?
Я так розумію, з Оману і Давосу досі ніхто не приїхав?
Няні не готові?!

А що буде далі з гривнею? Напевно, що про стабільність мова не йде, більш того, гривня буде перебувати під тиском через вихід іноземних інвестиційних банків та фондів з ОВДП, номінованих в гривні (орієнтована сума 4,5 млрд.дол.США).

Тому нам слід готуватись до глибокої рецесії, адже за коронавірусом влада кризи не бачить! Але криза у нас не через коронавірус чи світові тренди. Криза розпочалася задовго до того, в головах, через печерну неадекватність і глибоку некомпетентність Зеленського і його команди.

Співпраця з Заходом згортається, війна з Кремлем завершена, бо у нас «внутрішній конфлікт»?

Чекаємо як у 2013, що Кремль дасть позику-хабар нинішній владі, аби епоха брехні, капітуляції та олігархів тривала далі?

Автор