До порохоботів пишуть звернення

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

По мережі гуляє «звернення до порохоботів», суть якого – так, можливо, що Зеленський нас обдурив, але Порошенко президентом більше не буде. Чому? Бо він «вор, убивця і мародер». Всі характеристики, якими там наділяють прибічників п’ятого президента (ми продажні найманці, нас відігнали від годівнички), я опускаю, – нічого нового. Це ми чули вже сотні разів.

Знаєте, я зловив себе на думці, що це і подібні «звернення» прибічників ЗЕ і білих пальт водночас мене вже давно не злять і навіть не смішать. Відчуваю лише глибокий сум.

По-перше, щоразу бачу наскільки легко оббрехати певну людину. Достатньо тисячу разів назвати її «крадієм і мародером», і в це повірять. Не треба ані судів, ані доказів. «Я вірю» – і край. Тупа примітивна віра виявляється вищою і за логіку, і за судову систему. І марно тут нарікати чимось судам, в суспільстві, яке вірує, а не думає, будь-які суди будуть погані.

По-друге, я наочно бачу, українці категорично не вміють переосмислювати зроблене і визнавати свої помилки. Вони готові не бачити очевидного, прирікати себе на крупні проблеми в майбутньому, аби лишень не визнати того факту, що вибір був зроблений неправильно, і що звинувачення, які закидали Порошенку, вже рік ніхто не може підтвердити. Тобто Порошенко не чинив нічого протизаконного. Натомість він зробив дуже багато корисного для країни. Так, ефективний керівник в нинішній Україні може діяти лише як Порошенко, все інше буде гірше. Ми вже бачимо це на прикладі популіста і дилетанта Зеленського.

По-третє, очевидно. Навіть Януковича не критикували так, як всі п’ять років вивалювали в багні ім’я Порошенка. Ви пам’ятаєте, по кому ще пройшлися таким самим інформаційним катком? Відповідь – по Ющенку (любі друзі, слабкий президент, тощо). Факт безперечний, чомусь «крадіями і мародерами» нам подають президентів, чиї дії були найбільш проукраїнськими. І тут можна згадувати далі в історії – гетьман Павло Скоропадський, гетьман Іван Мазепа… Неповторний стиль російської пропаганди не сплутати ні з чим. А методи роботи кремлівських ботоферм в США вже показують у художніх фільмах («Батьківщина») – на Заході це давно не секрет. Потоки московської брехні ідеально лягають на звичку українця вірити куму-пліткареві, а не суду, і робити винним у своїх бідах всіх крім себе. На виході маємо – Кучму, Януковича, Зеленського…

Правда гарно?

Найсумніше в цій історії те, що ті, хто лайкає такі от «звернення до порохоботів», самі ж страждають від наслідків свого вибору. Відмова індексувати пенсії, діра в бюджеті, згортання низки медичних програм – і це лише початок. Буде веселіше. Нація повисла на шпагаті між лідером ефективним, але ущент оббреханим, і «аби тільки не Порох, бо він…» Далі за переліком.

Єдина радість – сам факт появи таких от звернень свідчить, у таборі противників чудово розуміють, що партія Порошенка нині – єдина реальна опозиція зеленим. А значить, має шанси стати владою знову. Погодьтеся, вони правильно все розуміють. Стане.

Автор