Зради і перемоги тижня. 21 – 27 лютого 2020 р.

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Щоразу по п’ятницях (по можливості) – #зрадатижня_перемогатижня.

Розглянемо події 21 – 27 лютого 2020 р.

ЗРАДА

Заступник Міністра охорони здоров’я Дмитро Коваль заявив, що не розуміє про саме потрібно було комунікувати з людьми у Нових Санжарах, куди евакуювали українців та іноземців з Китаю. «Інформація в належний термін була надана – за добу. Люди знали, що туди приїдуть евакуйовані з Китаю», – зазначив Коваль.

На акції протесту сталися сутички між правоохоронцями та протестувальниками, які зібралися під Офісом президента на акцію за відставку Арсена Авакова з посади міністра внутрішніх справ. Під час спроби повісити на будівлю Офісу президента плакат з написом “Подання про відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова?” правоохоронці почали відтісняти протестувальників.

Нардепці Софії Федині під час допиту у Державному бюро розслідувань вручили клопотання щодо обрання їй міри запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання.

У лютому всі засідання Верховної Ради відвідали 178 депутатів. Серед фракцій ВР найвищі показники відвідування в депутатів «Слуги Народу», «Голосу» та «Європейської солідарності». Зокрема, к середньому на засіданнях Ради було присутні 75% депутатів СН, 67% депутатів «Голосу» та 62% – «ЄС». Нижчі результати в «Опозиційної платформи – За життя» – 57% та ВО «Батьківщина» – 55%.

Державне бюро розслідувань повідомило екс-нардепці Тетяні Чорновол про підозру у перешкоджанні законній професійній діяльності журналіста. Підозрювана відібрала у особи що видавала себе за дотичну до видання «Шарій.Нет» телефон та припинила здійснення відеозапису. У разі доведення вини, підозрюваній загрожує штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 3 років.

У активістів “Українського кіберальянсу” правоохоронці провели обшуки. Національна поліція пояснила, що здійнює обшуки у активістів “Українського альянсу” через їхню можливу причетність до несанкціонованого втручання до інформаційних систем ТОВ «Міжнародний Аеропорт «Одеса».

Проспекту Петра Григоренка в Харкові повернули ім’я маршала Жукова. Відповідне рішення ухвалила Харківська міська рада.

ПЕРЕМОГА

В аеропорту Жуляни в Україну не впустили трьох російських пропагандистів. Вони їхали до Києва викладати лекції на тему «як маніпулювати людьми в ЗМІ та соцмережах».

Президент України Володимир Зеленський прийняв відставку за власним бажанням голови Тернопільської обласної державної адміністрації Ігоря Сопеля. Ігор Сопель пішов із займаної посади за власним бажанням – у зв’язку з ситуацією, що виникла на Тернопільщині через евакуацію з Китаю громадян України, та незадовільною роботою облдержадміністрації з інформування населення щодо епідеміологічної безпеки.

До Міністерства закордонних справ запросили посла Сербії в Україні Ацу Йовановича через розміщення на російському стенді на туристичному ярмарку в Белграді назви і символіки так званої «Республіки Крим».

Телеканал NewsOne має сплатити понад 105 тисяч грн штрафу за поширення мови ворожнечі. Мова йде про висловлювання ведучого програми Руслана Коцаби в передачі «Я так думаю» (початок о 23:25, «прямий ефір»).

Держбюро розслідувань повідомило про підозру екс-очільнику одного з держпідприємств Міністерства оборони (нині – заступнику начальника Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ). За версією слідства, службовець може бути причетний до привласнення закуплених за гроші ДП товарно-матеріальних цінностей на понад 130 тисяч грн.

53,9% опитаних українців не підтримують надання українській мові статусу другої державної. Українська на думку респондентів має залишитися єдиною державною мовою. Підтримують таку пропозицію 30,8% учасників опитування. Також опитування показало, що більшість українців не підтримує введення в Україні федеративного устрою: лише 11,1% респондентів висловилися за федералізацію.

Президент Володимир Зеленський підписав указ про запровадження 26 лютого як Дня спротиву окупації Криму..

Успішних вихідних! І до зустрічі на зраді/перемозі за тиждень.

Автор