Страна богоизбранного нарида под стерильным колпаком

Елена Подгорная

Есть такая болячка – феохромоцетома. Она у нас считается не сильно распространённой, и статистики по смертности от неё почти нет. Хотя смертность есть. А потому что она довольно хорошо иногда прячется. И анализы дорогие и геморные, что бы это несчастье распознать. Делают их за деньги. Большие. Поэтому всех померших от феохромацетомы записывают как жертв инсультов и особо в телах не ковыряются. Так проще. И получается, что от сердечно-сосудистых заболеваний у нас умирает много людей. А от эндокринных заболеваний – намного меньше.

Как-то раз мне пришлось забирать труп друга из морга. Полиция понимала, что произошло, и откуда труп привезли. Поэтому радостно выдала мне все бумажки, что бы это не было уголовкой. Раз мы тоже понимаем, что случилось и как это произошло. Паталогоанатом вынесла мне заключение с причиной в виде ишемической болезни сердца. И спросила:

– А откуда у парня следы уколов на теле? Он болел?
– Вы же специалист. И только что делали вскрытие? Вы не поняли, что он наркоман и умер от большой дозы наркотика?
– Но ведь претензий ни у кого нет? Или есть? – придержала заключение доктор.
– Нету. Давайте бумаги. Скоро родственники приедут.

Понятен уровень экспертизы?

Сейчас у нас тяжело заболевших вирусной инфекцией тестируют на вирус А и В. Если эти вирусы не выявлены, то человеку делают обычный анализ крови, смотрят – вирус это или бактерия, и начинают лечить симптомы. Диагноз коронавирус COVID-19 не ставят. А на основании чего бы его ставили? В больницах есть тесты? У терапевтов есть тесты? Может они есть за деньги? Не? Ну тогда сорян, граждане. Вы попадёте в статистику сезонных видов гриппа. А если нидайбох умрёте, то от пневмонии. Или почечной недостаточности.

А вируса COVID-19 у нас нет.
Везде есть.
А у нас нет.
Соответственно, и карантина нет. И никаких прочих мер тоже нет. Инфекционок подготовленных для такого перфоманса нет. И не будет.
Прям страна богоизбранного нарида под стерильным колпаком. Остров в океане.
Это всё, что нужно знать об уровне нашего обеспечения доступной медицинской помощью.
Наверное, это не конец света и не повод для паники. Шо нам, первый раз, чи шо?
Жги уже, Господи.


Олена Монова

Итак.
Восстанавливаем последовательность событий.

Сначала министр торговли і бурячків на брифинге с предпринимателями учит их, как правильно прикрываться ногой при чихании и хоронить в саркофаге под крышкой засоплянные салфетки.

Потом министр здравоохранения сообщает глухим голосом из скафандра, что Украина готова встретить коронавирус грудью и вообще во всеоружии, как никакая другая страна Европы.

Теперь вот этот лучезарный пингвин, что на фото, по удивительному стечению обстоятельств занимающий должность секретаря РНБО (это про безопасность страны, если кто не знал) наконец-то нам открыл глаза на термин “во всеоружии”.

Меня давно не покидало ощущение, что дядя бог — это такой панк, и теперь он обкурился какого-то божественного чертополоха и по фану проводит эксперимент в условиях отдельно взятой страны.

Я чего спросить хотела.
Может, уже хватит? Морда треснула смеяться.


Anton Senenko

Так, мене теж напружило, коли Скалецька заявила в ефірі одного з проросійських каналів, що Україна готова до спалаху коронавірусу чи не краще, аніж Франція. Зазвичай такі реляції чиновників викликають ще більше занепокоєння, бо відверту маячню не можна вішати на вуха навіть найдовірливішим громадянам. Навіть якщо ти типу Міністр охорони здоров’я.

Але, перш ніж Ви побіжите в магазини купувати сірники, свічки та набої (маски вже розкупили), раджу прочитати прекрасну статтю з останніми відомостями щодо коронавірусу від фахівців:

Коронавірус: що далі?

Отже, що це таке, звідки походить, до чого тут його попередники SARS та MERS, скільки людей померло/одужало, якого віку та з якими супутніми захворюваннями померлі, який інкубаційний період, які симптоми.

Зауважу, що для 80% людей вірус минає дуже легко і, на думку фахівців, це і сприяє значному поширенню вірусу – люди просто переносять його на ногах (я таких завжди і чесно називає егоїстичними ідіотами, бо немає гіршого зла, аніж свідомо наражати на зараження інших, бо дедлайни “палають”).

Далі – як вірус передається, як від нього захиститися та по якій ціні та де купувати сірники та свічки (жарт).

Родзинкою статті я вважаю розділ “Що далі?”

Епідемія минеться, і світові ЗМІ про неї забудуть так само хутко, як забули про коров’ячий сказ, пташиний грип чи що там ще, а ми далі з захватом обсмоктуватимемо черговий вияв некомпетентності влади.
Але чи хворобу буде остаточно подолано, чи вона перманентно існуватиме у людській популяції – оце цікаве питання.

Ну, і наостанок, прочитаєте про розробку вакцини (в розвинених країнах. Це не про нас) та тест-систем на коронавірус в Україні. Зауважу, що тест-система – це не ліки, не вакцина, а лише індикатор – є вірус чи його немає.
В мене лише єдине питання до українських розробників – як саме її тестували?
Думаю, один з учасників команди Біжан Шаропов залюбки розкаже в коментарях, бо я в тому взагалі не фахівець.

Ну, а так… мийте руки, не длубайтесь немитими руками у носі та не тріть очей, мийте руки, руки мийте.

До речі, я давно хотів написати, але все не було нагоди.
Тут не з точки зору коронавірусу, а з точки зору звичайної гігієни.
Цьогоріч був восени на Медичних пікніках і бачив там посіви (це коли беруть мазок з якоїсь поверхні, уміщують в поживне середовище і дивляться, які саме мікроскопічні потвори там проростуть) з сушарок для рук із публічних туалетів Києва. Так от, сушарки для рук – це зло, бо вологість і тепло тільки сприяють розмноженню всіляких дивних мікроорганізмів. Тому я завжди радію закладам, які використовують паперові рушники.

І так, про це навіть Супрун писала отут:

Чи уявляєте ви фільм жахів з сушарками для рук в головній ролі?Результати досліджень останніх років показали, що…

Опубліковано Уляна Супрун Середа, 4 липня 2018 р.

Ну, все.
Гарного дня.
Я побіг затарюватися господарським милом.

 

Как мыть руки, чтобы не заболеть

Правильное мытье рук может существенно снизить риск заражения любой инфекцией, в том числе и коронавирусом, считают ученые Массачусетского технологического университета. Показываем, что нужно делать.

Опубліковано BBC News Russian Субота, 8 лютого 2020 р.


Mason Lemberg

Про коронавірус

1. Невідомо, що там у Китаї (це достатньо закрита країна), але очевидно, що ситуація в Ірані, Італії та Європі в цілому вийшла з-під контролю. У всякому разі на даний момент.
Отже нам потрібно готуватися до епідемії в Україні.
Повторюю: не істерити, а готуватися.

2. Для відслідковування ситуації, доброго аналізу раджу підписатися на Andrzej Leszkiewicz і прочитати цей його пост.
Тут про все, що стосується вірусу.
Тут же автор веде дуже цікаву статистику по хворобі.
Дані оновлюються раз в день, можна знайти дані з постійним оновленням, але таблиці цього автора більш інформативніші, бо там і порівняння з іншими хворобами, і аналіз даних в різноманітних ракурсах, і багато чого іншого, важливого.

3. Для мене очевидно, що українська держава, на чолі якої такі довбо*би, нас не захистить.
І мова тут не тільки про те, що вони нічого не можуть, не тільки про те, що вони нічого не розуміють, а й про те, що рєбята прийшли прібарахліться (місяць пройшов з моменту цієї історії, а її фігуранти не тільки не покарані, а ще й призначені відповідальними за реформування системи).
Мова тут про те, що закупка російських тест-систем – це не просто торгівля на крові. Це диверсія і злочин. Яку зброю вам продасть агресор, який хоче вас знищити? Хто відповість за те, якщо тест-системи виявляться спеціально неробочими і не будуть ідентифікувати вірус?

Та й взагалі… система охорони здоров’я… Там Андрій в своїх постах пише:

“Важкий стан – це до 20-25% підтверджених хворих в Китаї. Більше 10 тисяч людей на даний момент (додатково ще у більше, ніж 2 тисяч – критичний стан, з цих вже половина не виживе). Скільки вільних місць в інтенсивній терапії мають лікарні в Україні? Саме в інтенсивній терапії, а не в інфекційних, де крім ліжка немає ніякого обладнання для підтримки життя. Скільки з них готові працювати в режимі карантину, щоб не заразилися лікарі та інші пацієнти? Скільки лікарів забезпечені повноцінним захистом (маска – не захист)? Як давно лікарі тренувалися вдягати та знімати костюми біологічного захисту (це не так просто як здається)? Скількох хворих можна забезпечити киснем, механічною вентиляцією, ЕКМО, діалізом? Скільки додаткових місць може бути створено і за який час? Скільки КТ-сканерів є в лікарні? (саме томографією китайці ставлять багато діагнозів)”.

… як давно лікарі тренувалися вдягати і знімати костюми біологічного захисту?..
А я задаю риторичне запитання: а де такі костюми є? І скільки їх є? На чому тренуватися?
А де всі ці речі можна знайти в провінційних містечках, а в селах?

Так отож.
То ж готуймося разом протистояти цій заразі, по можливості допомагати одне одному.
Ми можемо, коли ми разом.
Інакших варіантів з цією владою у нас нема.

 

Карикатура © Сергей Корсун

Автор