Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 29.02.2020 (звіт ОБСЄ, мапа)

Упродовж поточної доби збройні, 29 лютого 2020 р., формування Російської Федерації 11 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також з протитанкового ракетного комплексу, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Сім обстрілів було зафіксовано в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід”, а саме:
поруч з Невельським – з міномету калібру 120 мм противник випустив 6 мін;
два рази неподалік Красногорівки – зі станкових протитанкових гранатометів – 12 пострілів, а також вівся вогонь з великокаліберних кулеметів;
тричі в районі населеного пункту Лебединське – з 82-мм мінометів – 10 мін, зі станкових протитанкових гранатометів – 16 пострілів, а також противник вів вогонь з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї;
поблизу Павлополя – з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів;
поруч з Мар’їнкою – з протитанкового ракетного комплексу.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” противник здійснив чотири обстріли наших позицій, а саме:
поблизу Травневого – з міномету калібру 82 мм – 3 міни, а також вогонь вівся з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї;
двічі неподалік населеного пункту Оріхове – з міномету калібру 120 мм – 3 міни та 5 мін – з 82-мм міномету.

Сьогодні, 29 лютого, внаслідок ворожих обстрілів два військовослужбовці Об’єднаних сил отримали поранення.
Слід зазначити, що сьогодні противник з ПТРК обстріляв позиції Об’єднаних сил, які знаходяться поруч з контрольним пунктом в’їзду-виїзду «Мар’їнка». Здійснення пропуску через на цьому КПВВ тимчасово припинено. Рішенням Командувача об’єднаних сил введено режим “Червоний” до окремого розпорядження.

СИТУАЦІЯ НА ДІЛЯНКАХ РОЗВЕДЕННЯ СИЛ ТА ЗАСОБІВ 29 ЛЮТОГО 2020 РОКУ

На ділянці розведення №1 ситуація залишається стабільною. Режим ТИША дотримується. Перевезення населення між відновленим мостом та КПВВ “Станиця Луганська” здійснюється автобусом та двома електромобілями. Перевезено понад 4000 пасажирів. Представники ДСНС України щоденно, з обох боків дороги, проводять обстеження місцевості на наявність вибухонебезпечних предметів. Співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста, у разі потреби, надають людям медичну допомогу.

На ділянці розведення №2 та №3 обстановка стабільна. Тривають заходи щодо дотримання режиму ТИША.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

28 лютого збройні формування Російської Федерації 8 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Також була відмічена робота снайперської пари.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Водяне, Пищевик, Лебединське, Новотроїцьке, Оріхове та Новотошківське.

Протягом минулої доби внаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення.

Вчора представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил, серед цивільного населення розкрито 1 умисне вбивство, 11 крадіжок, а також 13 фактів пов’язаних з обігом наркотиків та 2 факти незаконного поводження зі зброєю. Також виявлено 67 адміністративних правопорушень.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали 15869 осіб та 2005 транспортних засобів. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули 17496 осіб та 2021 транспортний засіб. У пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 39 особам.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Російсько-окупаційні війська здійснили обстріл позицій підрозділів Об’єднаних сил, які знаходяться неподалік контрольного пункту в’їзду-виїзду «Мар’їнка»

Сьогодні, 29 лютого, російсько-окупаційні війська здійснили обстріл з протитанкового ракетного комплексу позицій підрозділів Об’єднаних сил, які знаходяться неподалік контрольного пункту в’їзду-виїзду «Мар’їнка».

Внаслідок обстрілів два військовослужбовці Об’єднаних сил отримали поранення.

Окупанти вели обстріл саме тоді, коли лінію розмежування перетинала значна кількість цивільних людей.

Наразі здійснення пропуску через КПВВ «Мар’їнка» тимчасово припинено. Прикордонники вжили заходів щодо забезпечення безпеки громадян та персоналу. Рішенням Командувача об’єднаних сил введено режим «Червоний» до окремого розпорядження. Решта КПВВ працює у звичному режимі.

Джерело

 

Завтра усі КПВВ в районі ООС переходять на весняний графік роботи

Повідомляємо, що відповідно до розпорядження Командувача об’єднаних сил, усі контрольні пункти в’їзду-виїзду на лінії розмежування в районі операції Об’єднаних сил з 1 березня 2020 року переходять на графік весняного періоду.

Контрольно-перевірочні заходи та пропуск осіб і транспортних засобів через лінію розмежування буде здійснюватися щоденно з 07:00 до 18:30.

Командування об’єднаних сил звертається до громадян з проханням врахувати цю інформацію при плануванні своїх поїздок.

Джерело

 

Правоохоронці зі складу Об’єднаних сил на Донеччині затримали двох громадян, ймовірно причетних до збройних формувань Російської Федерації

На блокпості, що розташований на в’їзді в місто Маріуполь, військовослужбовцями підрозділу Національної гвардії зі складу Об’єднаних сил для перевірки документів були зупинені рейсові автобуси сполученням «Маріуполь – Костянтинівка» та «Новотроїцьке – Маріуполь», де в якості пасажирів перебували громадяни, які згідно з пошуковою базою Національної поліції України в Донецькій області є причетними до збройних формувань Російської Федерації.

Дані громадяни були затримані військовослужбовцями за підозрою у скоєнні злочину, передбаченого ст.260 ККУ «Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань» та передані співробітниками Нацполіції в Донецькій області для подальшого з’ясування всіх обставин.

Джерело

 

Щоденний звіт №49/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 28 лютого 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 27 лютого 2020 (за східноєвропейським часом)

Ця публікація надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • У Донецькій і Луганській областях СММ констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • Місія продовжила здійснювати моніторинг на ділянці розведення сил і засобів у районі Станиці Луганської, виявила міни та невибухлий снаряд на ділянці розведення в районі Золотого, а також зафіксувала порушення режиму припинення вогню на ділянці розведення в районі Петрівського.
  • СММ зафіксувала довгі черги цивільних осіб, які на блокпостах очікували між блокпостом і КПВВ на перетин лінії зіткнення в Донецькій області.
  • Місія сприяла встановленню локального режиму припинення вогню задля уможливлення проведення ремонтних робіт на водогоні поблизу Зайцевого, а також на лініях електропередачі неподалік Золотого‑5 (Михайлівки) та Веселої Гори.
  • Свободу пересування патрулів СММ обмежували на блокпості збройних формувань поблизу Верхньошироківського на півдні Донецької області, а також у пункті пропуску на кордоні поблизу непідконтрольного урядові Довжанського в Луганській області.

Автор