Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 28.02.2020 (фото, звіт ОБСЄ, мапа)

Упродовж поточної доби, 28 лютого 2020 р., збройні формування Російської Федерації 4 рази порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм, а також з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Також була відмічена робота снайперської пари.

Два обстріли були зафіксовані в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід”, а саме:
поруч з Водяним – з ручних протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї;
поблизу Пищевика – з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” противник здійснив два обстріли наших позицій, а саме:
неподалік Новотошківського – з великокаліберних кулеметів, а також по нашим позиціям вівся снайперський вогонь;
в районі населеного пункту Оріхове – зі 120-мм міномету ворог випустив 6 мін.

Сьогодні, 28 лютого, внаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення.

СИТУАЦІЯ НА ДІЛЯНКАХ РОЗВЕДЕННЯ СИЛ ТА ЗАСОБІВ 28 ЛЮТОГО 2020 РОКУ

На ділянці розведення №1 ситуація залишається стабільною. Режим ТИША дотримується. Перевезення населення між відновленим мостом та КПВВ “Станиця Луганська” здійснюється автобусом та двома електромобілями. Перевезено понад 4100 пасажирів. Представники ДСНС України щоденно, з обох боків дороги, проводять обстеження місцевості на наявність вибухонебезпечних предметів. Співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста, у разі потреби, надають людям медичну допомогу.

На ділянці розведення №2 та №3 обстановка стабільна. Тривають заходи щодо дотримання режиму ТИША.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

27 лютого збройні формування Російської Федерації 6 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм, а також з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Красногорівка, Новомихайлівка, Старогнатівка, Оріхове та Новотошківське.

Протягом минулої доби внаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил загинув та ще один отримав поранення.

Вчора представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил, серед цивільного населення розкрито 1 шахрайство, 9 крадіжок, а також 10 фактів пов’язаних з обігом наркотиків та 3 факти незаконного поводження зі зброєю. Також виявлено 69 адміністративних правопорушень.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали 18019 осіб та 2022 транспортних засобів. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули 18248 осіб та 1919 транспортних засобів. У пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 45 особам.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Гвардійці затримали підозрювану в співпраці зі збройними формуваннями РФ

Військовослужбовці одного з підрозділів Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил затримали жінку, яка підозрюється у причетності до збройних формувань Російської Федерації.

Мешканка населеного пункту Успенка Лутугинського району Луганської області намагалася перетнути блокпост поблизу села Городище на Луганщини. Дані про громадянку були в пошуковій базі ситуаційного центру. Тепер їй інкримінують статтю 260 Кримінального кодексу України «Створення не передбачених законами України воєнізованих формувань або участь у їх діяльності».

Мінімальна санкція від двох років, максимальна – до п’ятнадцяти. Полегшити свою участь (аж до звільнення від відповідальності) правопорушниця могла б лише у разі, якби добровільно вийшла з такого формування та повідомила про його існування органи державної влади чи органи місцевого самоврядування.

Джерело

 

Російська окупаційна влада продовжує вести інформаційну війну проти України і не припиняє спроби дискредитувати українських захисників зі складу Об’єднаних сил

Російська окупаційна влада продовжує вести інформаційну війну проти України і не припиняє спроби дискредитувати українських захисників зі складу Об’єднаних сил, створюючи фейкові повідомлення та розміщуючи їх на власних інформаційно-пропагандистських ресурсах.

Так, регулярно проросійські ЗМІ, що функціонують на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, розповсюджують інформацію про нібито підготовку підрозділів Об’єднаних сил до обстрілів населених пунктів, що знаходяться на території, яку тимчасово контролюють російські окупаційні війська.

Командування операції Об’єднаних сил наголошує: ці безпідставні звинувачення російських окупантів є черговим проявом потужної інформаційної кампанії, яка ведеться проти українських захисників з метою дискредитації і звинувачення підрозділів ООС у небажанні дотримуватись Мінських домовленостей. Як показує досвід ведення бойових дій, зазвичай після подібних звинувачень противник вдається до збройних провокацій на окремих напрямках та знімає постановочні відеоматеріали, щоб дискредитувати українських воїнів.

Підкреслюємо, що російські окупанти на постійній основі застосовують заборонену загальноприйнятими правилами ведення бойових дій тактику дій: противник спеціально розміщує озброєння серед житлового сектору населених пунктів, розташованих на тимчасово окупованій території України, та звідти відкриває вогонь по позиціям українських військових, таким чином намагаючись спровокувати підрозділи Об’єднаних сил на вогневу відповідь.

Також, останнім часом окупанти надсилають українським захисникам на лінії зіткнення брехливі провокаційні смс-повідомлення, які крім сміху у наших воїнів нічого не викликають.

Вкотре зазначаємо, що українські захисники дотримуються Мінських домовленостей і ніколи не застосовують зброю першими. Адекватний вогонь у відповідь на прицільні обстріли російсько-окупаційних військ ведеться виключно при виникненні загрози життю та здоров’ю українських воїнів і тільки при підтвердженні відсутності в секторі вогню цивільних мирних мешканців та важливої для місцевого населення інфраструктури.

Джерело

 

Щоденний звіт №48/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 27 лютого 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 26 лютого 2020 (за східноєвропейським часом)

Ця публікація надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • СММ констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області й аналогічний рівень таких порушень у Луганській області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • Місія продовжувала моніторинг ситуації на ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської та Золотого, а також зафіксувала порушення режиму припинення вогню у межах ділянки розведення в районі Петрівського.
  • СММ сприяла встановленню локального режиму припинення вогню для уможливлення проведення ремонту та забезпечення функціонування життєво важливих об’єктів цивільної інфраструктури. Під час проведення ремонтних робіт було зафіксовано порушення режиму припинення вогню.
  • Члени збройних формувань обмежили свободу пересування патрулів Місії на блокпостах поблизу Верхньошироківського і Староласпи на півдні Донецької області*.