Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 22.02.2020 (фото, звіти ОБСЄ, мапа)

Упродовж поточної доби, 22 лютого 2020 р., збройні формування Російської Федерації 7 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

П’ять обстрілів було зафіксовано в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід”, а саме:
двічі поблизу Мар’їнки – з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів;
у районі Новомихайлівки – з мінометів калібру 120 мм противник випустив 9 мін;
неподалік з Старогнатівкою – з автоматичного гранатомету та стрілецької зброї;
поруч з Красногорівкою – зі станкового протитанкового гранатомету – 12 пострілів, а також вів вогонь з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” противник здійснив два обстріли по нашим позиціям, а саме:
неподалік Кримського – з мінометів калібру 82 мм ворог випустив 10 мін;
у районі населеного пункту Новолуганське – з мінометів калібру 82 мм ворог випустив 2 міни, а також вів вогонь з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Сьогодні вночі була здійснена невдала спроба прориву через лінію зіткнення диверсійно-розвідувальної групи збройних формувань Російської Федерації. Противник під прикриттям вогню зі стрілецької зброї намагався вийти на позиції українських захисників поблизу населеного пункту Новотошківське. Підрозділи Об’єднаних сил своєчасно виявили ворога та черговими вогневими засобами відбили атаку. У результаті бойового зіткнення ДРГ противника, зазнавши втрат, відступила. При цьому ворог залишив на полі бою тіло загиблого російського найманця.

Сьогодні, 22 лютого, внаслідок підриву на невідомому вибуховому пристрої один український захисник отримав поранення. Постраждалого оперативно було доставлено до медичного закладу та надана кваліфікована допомога.

СИТУАЦІЯ НА ДІЛЯНКАХ РОЗВЕДЕННЯ СИЛ ТА ЗАСОБІВ 22 ЛЮТОГО 2020 РОКУ

На ділянці розведення №1 ситуація залишається стабільною. Режим ТИША дотримується. Перевезення населення між відновленим мостом та КПВВ “Станиця Луганська” здійснюється автобусом та двома електромобілями. Перевезено понад 4000 пасажирів. Представники ДСНС України щоденно, з обох боків дороги, проводять обстеження місцевості на наявність вибухонебезпечних предметів. Співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста, у разі потреби, надають людям медичну допомогу.

На ділянці розведення №2 та №3 обстановка стабільна. Тривають заходи щодо дотримання режиму ТИША.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

21 лютого збройні формування Російської Федерації 13 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм та 82 мм, а також з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Павлопіль, Лебединське, Піски, Мар’їнка, Красногорівка, Новотроїцьке, Оріхове, Луганське, Новолуганське, Травневе та Новотошківське.

Протягом минулої доби внаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення.

Вчора представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил, серед цивільного населення розкрито 9 крадіжок, 1 шахрайство, а також 14 фактів пов’язаних з обігом наркотиків та 3 факти незаконного поводження зі зброєю. Також виявлено 55 адміністративних правопорушень.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали 20636 осіб та 2422 транспортних засобів. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули 22530 осіб та 2500 транспортних засобів. У пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 16 особам.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Українська сторона спільно з СММ ОБСЕ продовжує сприяти проведенню робіт на життєво важливих об’єктах цивільної інфраструктури Донбасу

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє, що українська сторона спільно з СММ ОБСЕ продовжує сприяти проведенню робіт на життєво важливих об’єктах цивільної інфраструктури Донбасу.

20 лютого 2020 року представниками мобільної групи української сторони СЦКК та патруля СММ ОБСЄ в районі населеного пункту Піски забезпечено проведення робіт по обстеженню та ремонту магістрального Південно-Донбаського водогону № 1.

21 лютого 2020 року в районі населеного пункту Залізне забезпечено проведення планових робіт з обстеження дамби та прокачування спостережних свердловин з відбором проб рідин на хімічний аналіз на шламонакопичувачах І та ІІІ черги підприємства МЕТІНВЕСТ ТОВ “НВО” ІНКОР і Ко”.

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін й надалі продовжуватиме своєчасно і якісно виконувати заходи, спрямовані на відновлення пошкодженої цивільної інфраструктури та підтримання екологічної безпеки на Донбасі.

Джерело

 

Cпроба прориву через лінію зіткнення диверсійно-розвідувальної групи збройних формувань РФ

Сьогодні, вночі 22 лютого, була здійснена невдала спроба прориву через лінію зіткнення диверсійно-розвідувальної групи збройних формувань Російської Федерації.

Противник під прикриттям вогню зі стрілецької зброї намагався вийти на позиції українських захисників поблизу населеного пункту Новотошківське.

Підрозділи Об’єднаних сил своєчасно виявили ворога та черговими вогневими засобами відбили атаку. У результаті бойового зіткнення ДРГ противника, зазнавши втрат, відступила. При цьому, ворог залишив на полі бою тіло загиблого російського найманця.

Джерело

 

Щоденний звіт №43/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 21 лютого 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 20 лютого 2020 (за східноєвропейським часом)

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • У Донецькій і Луганській областях СММ констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • Місія зафіксувала свіжі пошкодження житлових будинків та електропідстанції у результаті обстрілів у непідконтрольних урядові Золотому-5 (Михайлівці) та Голубівському.
  • СММ продовжила здійснювати моніторинг ситуації на ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого і Петрівського.
  • Місія сприяла встановленню локального режиму припинення вогню для уможливлення передачі з непідконтрольних до підконтрольних урядові районів, як повідомлялося, останків двох загиблих військовослужбовців Збройних сил України, а також проведення ремонтних робіт на життєво важливих об’єктах цивільної інфраструктури.
  • Обмеження свободи пересування Місії тривали, зокрема на блокпості збройних формувань біля Верхньошироківського*.
  • СММ здійснювала моніторинг масових зібрань на вшанування пам’ять тих, хто втратив життя під час подій на Майдані у 2014 році.