Тимчасова спеціальна комісія з питань правового статусу ветеранів ініціюватиме проведення круглого столу щодо недопущення зупинки роботи шпиталів для ветеранів у зв’язку з проведенням другої черги медичної реформи, яка передбачає переведення цих установ на часткове самозабезпечення. Відповідне рішення було ухвалено під час учорашнього засідання (6 лютого 2020 р. – ред.), яке відбувалось під головуванням голови ТСК Яни Зінкевич.

Під час круглого столу Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб спільно з Міністерством охорони здоров’я мають презентувати концепцію розвитку системи медичних послуг, які надаватимуться безпосередньо ветеранам. Адже вони є специфічними, наголосила представниця ТСК народний депутат Ірина Фріз («ЄС»).

За словами заступника міністра охорони здоров’я Дмитра Коваля, в Україні функціонує 32 шпиталі, два з яких фінансуються з державного бюджету.

«Через запровадження другої черги медичної реформи, а ці шпиталі фактично не є лікарнями, що надають медичні послуги, які ввійшли в програму медичних гарантій, у них виникає фінансова яма в 70 відсотків. Це велика проблема для шпиталів. Для того, щоб МОЗ міг їх профінансувати, їм потрібно укласти контракт з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) і тут є два варіанти. Перший — передати шпиталі на баланс Мінветеранів і знайти кошти для їх фінансування, але там є особливі вимоги для фінансування: посилене харчування, трохи більше коштів на день на людину, — а це понад норму, яку розрахувала НСЗУ в тарифах. Другий — перетворити шпиталі в комунальні некомерційні підприємства, укласти контракти з НСЗУ, і тоді ці шпиталі зможуть надавати інші медичні послуги, за які отримуватимуть кошти. Але тоді відкритим залишається питання щодо забезпечення ветеранів, які там обслуговуються», — зауважив заступник міністра, додавши, що це питання має бути вирішено політично.

Крім того, на засіданні ТСК було затверджено склад робочої групи з опрацювання механізму виконання рішення КС №12-р/2018 від 18 грудня 2018 року щодо відновлення пільг ветеранам війни за участі представників центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради з питань прав людини, громадських та профільних організацій. А також план роботи ТСК на третю сесію дев’ятого скликання.

Цифра

Нині в системі МОЗ функціонує 30 шпиталів ветеранів війни на 6 тис. 517 ліжок. Станом на перше січня 2019 року в них було проліковано 127 тис. 208 ветеранів війни, що становить 9,6 відсотка від загальної кількості ветеранів. У тому числі було проліковано 21 тис. 479 (станом на 01.01.2020 р. — 24 тис. 659) учасників АТО, що становить 15,6 відсотка від загальної кількості пролікованих. Відповідно до постанови КМ, у 2018 році планова вартість одного ліжко-дня на медикаменти становила 65.00 грн, на харчування — 55.00 грн. Водночас середня вартість одного ліжко-дня в госпіталях у 2018 році становила по медикаментах — 64,26 грн, по харчуванню — 56,81 грн.

Джерело

На фото: Одеський 411й шпиталь (військовомедичний клінічний центр Південного регіону)