Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 06.02.2020 (фото, звіт ОБСЄ, мапа)

Упродовж поточної доби, 6 лютого 2020 р., збройні формування Російської Федерації 3 рази порушили режим припинення вогню. Противник обстрілював наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм, а також з гранатометів різних систем та стрілецької зброї.

Усі ворожі обстріли було зафіксовано у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ”, а саме:
двічі поруч з Оріховим – з мінометів калібру 120 мм противник випустив 25 мін;
в районі населеного пункту Новолуганське – з гранатометів різних систем та стрілецької зброї.

Сьогодні, 6 лютого, внаслідок ворожих обстрілів втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає.

СИТУАЦІЯ НА ДІЛЯНКАХ РОЗВЕДЕННЯ СИЛ ТА ЗАСОБІВ 06 ЛЮТОГО 2020 РОКУ

На ділянці розведення №1 ситуація залишається стабільною. Режим ТИША дотримується. Перевезення населення між відновленим мостом та КПВВ “Станиця Луганська” здійснюється автобусом та двома електромобілями. Перевезено понад 3900 пасажирів. Представники ДСНС України щоденно, з обох боків дороги, проводять обстеження місцевості на наявність вибухонебезпечних предметів. Співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста, у разі потреби, надають людям медичну допомогу.

На ділянці розведення №2 та №3 обстановка стабільна. Тривають заходи щодо дотримання режиму ТИША.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

5 лютого збройні формування Російської Федерації 13 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстрілював наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм, а також з протитанкових ракетних комплексів, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Широкине, Новотроїцьке, Піски, Авдіївка, Мар’їнка, Оріхове, Травневе та Щастя.

Протягом минулої доби внаслідок ворожих обстрілів один український захисник отримав бойове ураження.

Вчора представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил, серед цивільного населення розкрито 1 грабіж, 7 крадіжок, 1 незаконне заволодіння транспортним засобом, а також 2 факти незаконного поводження зі зброєю та 5 фактів пов’язаних з незаконним обігом наркотичних речовин. Також виявлено 60 адміністративних правопорушень.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали 17312 осіб та 1951 транспортний засіб. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули 16935 осіб та 2029 транспортних засобів. У пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 37 особам.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Чому в районі ООС військові не хворіють на грип?

В зоні відповідальності ОТУ «Північ» захворюваність на гострі респіраторні вірусні інфекції стабільно контрольована. Як повідомили у 59-му військовому мобільному госпіталі, кількість захворювань з початку поточного року становить 4-5 випадків. За минулий рік у закладі пролікувалися військовослужбовці в кількості 60 осіб. Це становить дуже малий відсоток від загальної чисельності у подібних випадках.

Як повідомив ТВО заступника начальника 59-го ВМГ з медичної частини лейтенант Роман Ісаєнко, основними методами вберегтися від інфекції є активна і пасивна імунізації. Активна – це загальноприйняті державою вакцини.
– Ми використовуємо препарат «Ваксігрип Тетра» французького виробництва, – розповів Роман Ісаєнко. – Наприкінці минулого року в зоні нашої відповідальності пройшли імунізацію 96% особового складу, що дає змогу попередити або не розповсюджувати вірусні інфекції.

Крім того, важливо дотримуватись режиму дня, мінімізувати шкідливі звички та повноцінно харчуватись. Сьогодні в харчовому раціоні медичного закладу постійно є часник, цибуля та цитрусові, що активізують імунні резерви в організмі, що в сукупності з іншими складовими позитивно впливає на стан здоров’я.

За словами військових лікарів, нинішня зима не є холодною і виражені інфекційні захворювання практично відсутні. Проте, частіше – це ангіна, до якої призводить переохолодження та вживання холодної води. Тут основна порада – тепло вдягатися та обов’язково закутувати горло, бо застуда починається з верхніх дихальних шляхів. При перших ознаках хвороби звертатись до лікаря для перевірки на можливі ускладнення. Та якщо вже застудились – збивати температуру, пити багато рідини та дотримуватись ліжкового режиму.

Джерело

 

Попри погіршення погодних умов, прикордонниками забезпечується безперебійне функціонування КПВВ на лінії розмежування

За даними УкрГідрометцентру, на цьому тижні в Донецькій та Луганській областях очікується ускладнення погодних умов: снігопад, замети, ожеледиця на дорожньому полотні. Такі погодні умови можуть призвести до порушень руху транспорту на окремих ділянках доріг у межах визначених гуманітарних коридорів через лінію розмежування.

Прикордонними підрозділами зі складу Об’єднаних сил забезпечено безперебійне функціонування контрольних пунктів в’їзду-виїзду. Поряд з тим, радимо при плануванні своїх поїздок через лінію розмежування враховувати пору року, час доби та погодні умови.

З метою гарантування безпеки громадян, командуванням Об’єднаних сил будуть вживатися усі можливі заходи для подолання потенційної небезпеки, викликаної несприятливими погодними умовами.

Джерело

 

Своїми діями збройні формування Російської Федерації грубо порушують норми міжнародного гуманітарного права

За інформацією СММ ОБСЄ:

“3 лютого БПЛА СММ середнього радіуса дії зафіксував нещодавно збудований підземний бліндаж біля будинку на східно-північний схід від н. п. Соснівське (непідконтрольний урядові, 78 км на південь від Донецька).

У тому ж населеному пункті БПЛА зафіксував, що принаймні 6 інших цивільних будинків використовуються членами збройних формувань. Біля декількох будинків були припарковані автомобілі та військові вантажівки. Цей БПЛА також виявив 1 бронетранспортер та 1 буксируваний міномет”.

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін наголошує, що своїми діями збройні формування Російської Федерації грубо порушують норми міжнародного гуманітарного права.

Джерело

 

Щоденний звіт №29/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 5 лютого 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 4 лютого 2020 (за східноєвропейським часом)

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • У Донецькій і Луганській областях СММ констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • СММ продовжувала здійснювати моніторинг безпекової ситуації на ділянках розведення сил і засобів в районах Станиці Луганської, Золотого та Петрівського.
  • Місія зафіксувала 6 одиниць озброєння, розміщених із порушенням ліній відведення у підконтрольних та непідконтрольних урядові районах Донецької області.
  • Спостерігачі знову зафіксували протитанкові міни біля непідконтрольних урядові Верхньошироківського та Петрівського, а також невибухлі боєприпаси біля непідконтрольного урядові Лисого.
  • Обмеження свободи пересування патрулів Місії тривали, зокрема на блокпостах у непідконтрольних урядові Верхньошироківському, Заїченку та Ясному Донецької області.

Автор