Флюгер – не найкращий дороговказ для нації

Mason Lemberg

Звісно, треба віддати належне Зеленському за те, що останній його візит до Польщі став першим його візитом, коли він не обісрався. У всякому разі в тому, що стосується публічної сторони візиту.

Але я би просив шановне панство не сильно розпливатися в компліментах. Адже цей пасажир говорить не те, що думає, не те, що обіцяє, і не те, що зробить чи планує робити, а те, що від нього хочуть почути.

Вчора він говорив те, що від нього хотіли почути поляки, і ця думка співпала з думкою патріотичної частини українського суспільства. А завтра з таким самим успіхом він буде говорити путіну чи якомусь там лукашенку, або іншому совку абсолютно протилежне.
І можете в тому навіть не сумніватися.

Тому не варто зачаровуватися тим, що флюгер почав показувати на захід.
На то він і флюгер.
І в якості дороговказів для нації флюгери є далеко не найкращими порадниками.


Тарас Чорновіл

Зеленський у Варшаві. Після зустрічі з президентом Анджеєм Дудою виголошує свій виступ на спільному брифінгу. Уперше можу сказати добре слово його спічрайтерам. Майже все правильно й добре, іноді навіть досконало. Я дійсно не маю претензій до того, що там прозвучало. Там були й слова скорботи, й згадка про українців, які рятували євреїв від знищення нацистами. Хтось добре освічений писав, бо згадали навіть про греко-католицького священника священомученика Омеляна Ковча, який врятував понад 600 євреїв від знищення. Також нагадали сторінку з історії митрополита Шептицького, який так само рятував єврейські сім’ї і навіть відважився напряму до Гітлера писати гнівний лист-осудження за знищення євреїв.

Практично все було дуже правильно. Я навіть розгубився, хто це міг написати? Бо людей з таким світоглядом в команді Зеленського просто нема. Зовсім нема. У мене є власне припущення, що виступ на вимогу зеленої канцелярії приготували в нашому посольстві у Варшаві.

Чого у виступі нема? Та якраз того, що неодмінно долучив би Петро Порошенко. Він має дар актуалізувати всі проблеми, про які говорить. Для нього немає питань, відірваних від теми рашистської агресії й протистояння воєнним авантюрам Кремля, необхідності засудити й зупинити ворога та підтримати Україну. Так, очевидно про це навряд чи було б доречно говорити на зустрічі з живими в’язнями Аушвіца. Хоча й там могла прозвучати нота про нинішній нацизм з рашистським обличчям, про те, як путінський режим знову повертає тему антисемітизму й ксенофобії та звинувачує інших у злочинах ІІ світової, щоб відбілити себе. Але це був брифінг двох президентів (перепрошую, президента й якогось кльового чувака) після їхніх переговорів. Тут усе це було б цілком доречним. Але цього Зеленський зробити не міг. Навіть якщо йому це спершу заклали в текст виступу… Він – не Порошенко.

Ще можна було добавити пару фраз із відзначенням ролі поляків у порятунку євреїв. Це пряма відповідь на гостинність і підтримку. Тим більше що Польща зараз зазнає пропагандистських атак з Москви, де її Путін навіть додумався звинуватити в розпалюванні ІІ світової та причетності до Голокосту. З такою антипутінською солідарністю й тут не склалося. Усе б ще нічого, якби не те, що Анджей Дуда запропонував відзначити спільну боротьбу українських та польських військовиків проти російського більшовизму. У “Чуді над Віслою”, коли були зупинені червоні банди Будьонного, визначальну роль відіграли бійці армії УНР, а в боях за Київ у 2020-му відзначилися поляки. Це був добрий крок назустріч, і на нього вартувало якось відповісти.

Ну і зовсім фатальне. Я пригадую виступи майже всіх президентів. Хіба Кравчука стер з пам’яті. Так тупо зачитувати з папірця текст – це повністю перекреслити все корисне й правильне, що було в його змісті. Зеленський цього разу хоч часом підносив голову, хоча потім губив текст і мусив наново шукати. Це було дуже примітивно… На відміну доповідей на з’їздах, звітів чи послань до Верховної Ради, де президент чи інший суб’єкт має відобразити не лише свою позицію, тупо зачитувати текст – це дуже поганий тон. А коли ти говориш про речі емоційні й не потрудився вивчити хоча б тезово свій спіч, то або ти – повний ідіот, який до цього неспроможний, або тобі цілковито плювати на тему, про яку говориш. Оскільки в світі якось не прийнято думати, що у великій європейській країні насєлєніє могло отак узяти й обрати в президенти ідіота, то подумають про те, що на Голокост він просто плювати хотів. Тим більше що це вже показав у Єрусалимі…


Антон Швец

Почитал про заявления Зеленского в Польше на тему того, что совок – инициатор Второй Мировой наравне с гитлеровской Германией. Молодец, Владимир Александрович, не стыдно.

Почитал пригары совков по этой теме, включая Бужана Максимского. Развалинами удовлетворен.

Хвалю.

Но без авансов, чисто по факту.

В очередной раз подумалось, что власть Зеленского – это власть таксистов. В стереотипном понимании таксистов, как их изображали в Квартале.

Понимаете, президентствую я для души, а так у меня бизнес есть. Я успешный бизнесмен (с околонулевым официальным доходом). Как надоест, уйду в бизнес. Слышали такое от президента? А от таксиста? Отож.

А как хорошо вздыхал таксист – “Ох уж эта власть”, “А эти цены”, “Да я бы эх, да мне бы власть, я бы огого”, “Да надо просто, по-нормальному”, “Чтобы они все там пожили как мы” ну и прочие мыслевирусы. Но выиграл выборы. В рамках социальной близости гегемону. Этого не отнять.

Власть таксистов. Говорят, возле Зеленского есть люди с принципами, да только не видел я, чтобы люди с принципами говорили “мы люди президента”. Так говорят не люди с принципами в душе, так говорят люди с президентом за спиной.

А президент – таксист.

У Зеленского нет идеологии. Он как таксист вздыхает и внимательно слушает, как вы среагируете. Ему похрену про что говорить, если не разбойников ругать и не про бабки. Лишь бы не скучно. Я тут ролик сниму, ой музыку включу, вы не против?

Он сейчас правильно сказал про сговор тоталитарных режимов, а потом на 9 мая (или 8) устроит шоу, где с надрывом скажет про подвиг дидов. Ну тех самых дидов, которые, выходит, в рамках сговора тоталитарных режимов помогли нацистам, вжарив поляков.

Тем не менее логика проста.

Когда таксист говорит правильные вещи – хвалим. Он будет их говорить и делать больше. Ему плевать.

Когда говорит и делает неправильные – бузим. Нам еще долго ехать вместе.

Иначе он не понимает.

А больше во власти ничьего мнения, кроме Зеленского, и нет. Они сами так говорят.

Автор