Петро Порошенко закликає владу ініціювати спецзасідання Радбезу ООН щодо авіакатастрофи в Ірані (відео)

Україна має використати усі наявні міжнародні механізми у розслідуванні авіакатастрофи літака авіакомпанії «МАУ» в Ірані задля того, щоб відновити справедливість, зберегти проукраїнську міжнародну коаліцію та не допустити втягування нашої держави у геополітичні конфлікти. Про це заявив у відеозверненні п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко.

 

Світова безпека на початку 20-го року стає дедалі крихкішою. Загострення ситуації на Близькому Сході несподівано болісно відчула Україна.

В силу особливої важливості цього питання дозволю декілька порад. За увесь час після виборів влада уперше постала перед кризовою ситуацією такого масштабу.

По-перше – і головне. Ми не можемо не довіряти розвідувальній інформації від наших стратегічних партнерів – не дарма ще кілька років тому нашій команді вдалося домовитися з ними про такий обмін. Але одна річ – знати, а інша – довести. Тому відповідно до стандартів міжнародної цивільної авіації розслідувати трагедію має спільна міждержавна комісія із залученням країн, громадяни яких постраждали. Так як це було організовано в ситуації з MH-17. До речі, пропозиції долучити до розслідування Росію, які вже пролунали – категорично неприйнятні.

По-друге, ініціювати скликання спецзасідання Радбезу Організації Об’єднаних Націй, щоби за участю України обговорити ситуацію навколо катастрофи нашого літака. Знову ж таки, ми цей підхід апробували після збиття росіянами MH-17.

По-третє, президент має негайно направити до Ірану свого спецпредставника для координації дій з усіма зацікавленими сторонами. Не технічних фахівців, а для політичної координації.

По-четверте, Україна як член єдиного євроатлантичного простору має використати існуючі механізми структур НАТО та ЄС, ефективно комунікувати з усіма нашими союзниками.

Бо йдеться не про репутацію конкретної авіакомпанії. Йдеться про захист національних інтересів та імідж України. І це саме той випадок, де влада і державницька опозиція мають діяти разом, разом захищати Україну.

Ця трагедія вимагає максимальної концентрації уваги та зусиль українського керівництва і вітчизняної дипломатії. Ми маємо відновити справедливість, вшановуючи пам’ять і честь загиблих, зберегти проукраїнську міжнародну коаліцію та не допустити втягування України у геополітичні конфлікти.

Принагідно ще раз висловлюю глибокі співчуття рідним, близьким громадян усіх країн, які загинули в катастрофі.

Джерело

Автор