Двом уже прилетіло

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

В часи президентства Порошенка я часто казав журналістам волонтерам і громадським активістам – дивіться, мовляв, прийдуть ті, кого ви жадаєте, ви Порошенка ще згадуватимете добром. Я знав, придумані ними «переслідування за Порошенка» колись їм здаватимуться курортом. І от – все здійснюється.

Історія 1.

Журналіст Володимир Бойко. Друг Тетяни Монтян – тої самої, яка називала учасників Майдану-2014 «кострюлеголовими» і яка їздила в окупований Донецьк на зустріч з сепарами. Але не про Монтян мова.

Скажу чесно, особисто мені Володимир Бойко навіть симпатичний. Порошенка він критикував аж ніяк не більше ніж Найєм і Шабунін. Зате пан Бойко має ду-у-уже позитивну рису. Він ображається. Образившись на «Центр протидії корупції» Шабуніна, він видав про Шабуніна і всю його зграю товаришів такі факти, що в мене тоді земля під ногами захиталася. Ще пан Бойко образився на так званого «комбата» Семенченка, і так само змалював його підноготну разом з деталями діяльності осіб, наближених до все ще, незважаючи ні на що, міністра МВС Авакова. В часи Порошенка було добре – президента критикуєш, а він не відповідає…

Але настали нові часи. І от Володимир Бойко на своєму телеграм-каналі пише, що його і людей, до нього наближених (і не дуже), уже пресує СБУ. До СБУ пан Бойко не байдужий. Єдиний раз стикнувшись з СБУ в час Порошенка, він рябцем накинувся на голову СБУ Грицака, який його за те і не посадив, і навіть не зачепив. Але нині Бойком зайнялося СБУ видатного голови Служби, молодшого лейтенанта Івана Баканова. Чим закінчиться це протистояння, не знаю. Особисто я хочу, аби нічим. Повторюю, пан Бойко ображається, і про голову СБУ Баканова він уже обіцяє видати чимало цікавого. З інтересом почитаю.

Історія 2.

Позивний «Унилий». Він же не надто вдалий бізнесмен, у минулому волонтер Юрій Касьянов. Колись був у волонтерському фонді АрміяСОС, – день, коли він звідти забрався, там досі згадують як свято. В часи Порошенка позивний «Унилий» і про п’ятого президента, і про його команду писав кілометри текстів, – там було чимало слів «крадії», «мародери», «казнокради» тощо. Порошенко на те не реагував. Його команда – так само. А безкарність, як відомо, розбещує.

І от недавно Касьянов так само буркнув на екс-голову АП часів Януковича Андрія Портнова. По ділу буркнув, треба визнати. Портнов у відповідь заходився дізнаватися непривабливі деталі діяльності не надто вдалого бізнесмена Касьянова, аби ті деталі оприлюднити. Гарантую – знайде, їх там багато. За Порошенка такий інтерес Портнова Касьянову не загрожував взагалі нічим, – Портнов сидів за кордоном і в Україну не потикався. Але нині Порошенко – не президент. Портнов – в Україні. І інтерес Портнова може стати для Касьянова вкрай неприємним. Ніяких подробиць про Касьянова я не скажу. Він мені до сказу неприємний. Але Портнов взагалі огидний. Так що нехай вони там самі розбираються. Я про інше.

Про те, що живучи в умовах влади, яка поважає твої права, дуже легко вдавати власну круть, всіляко ту владу мішаючи з багном. Справді, нічого ж не загрожує?! Можна тішитися! Але настали інші часи. Гнобити прямих прибічників Порошенка владі стає все більш незручно. Це, типу, репресіями проти політичних опонентів смердить. І от черга дійшла до тих, хто так звик бути «проти Порошенка» і балдіти від безкарності, що вирішив, що з чинною владою буде так само. Але часи змінилися. Нинішня влада критики не любить. Особи, наближені до неї, так само.

Тому час звикати таким особам до нової реальності, де вже погрожують розправою. Бо коли до розправи дійде, висновки робити буде пізно. Двом уже прилетіло. Далі буде. Щиро раджу таким особам, коли холодний подих влади обморозить особисто їх, не забути сказати «Зате не Порошенко». Може полегшає?

P.S. А тим часом голову СБУ Баканова помітили на курорті у французькому Куршавелі. Не Оман, либонь. Їжте, панове прибічники ЗЕ.