«Вугілля до*уя» © Частина 2

Vasyl Skorobohach

На додаток до даних про прийом вугілля станціями Центренерго (аналіз тут) маємо інформацію про перевезення цього вугілля Укрзалізницею. Ця таблиця дає чітке уявлення, звідки приходить вугілля на ДЕРЖАВНУ КОМПАНІЮ Центренерго.

Як бачимо, в Білорусі “відкрито значні поклади донбаського антрациту”. Напевно, поряд з родовищами норвезької форелі, турецьких томатів та польських яблук. Продукти харчування отримують “білоруський присмак” для подальшого імпорту в РФ, минаючи скрєпні санкції на європейські продукти. Можна було би припустити, що вугілля теж «почали добувати» в Білорусі у відповідь на формальну заборону РФ на експорт в Україну з червня 2019 р. (тільки через спецдозволи). Для російського вугілля з Кузбасу може це і так, але не воно складає основу імпорту Центренерго.

Вугілля з ОРДЛО в останні роки вивозилося через російські станції Гуково і Успенская (див. карту) переважно для подальшого експорту через азовські порти РФ (бо в РФ і свого вугілля вистачає). Близько 300 тисяч тонн на місяць експорту донбаського антрациту, згідно системі перевезень РЖД. Останні кілька років. Але у вересні-жовтні цей експорт впав наполовину, а в листопаді скоротився до 60 тисяч тонн. Одночасно з Білорусі потягнулися на Центренерго потяги з «білоруським антрацитом». Збіг?

Занадто багато збігів. В липні на Центренерго зайшли менеджери Коломойського, вже в серпні державна компанія завезла перші 100 тисяч тонн російського/донбаського вугілля… У вересні 200 тисяч, в жовтні – 300 тисяч, в листопаді – 400 тисяч. Експорт антрациту з ОРДЛО через азовські порти РФ різко скоротився… “Реінтеграція окупованих територій” вже йде повним ходом. І ніхто не волає про торгівлю на крові.

При Пороху такого не було! ©

P.S. Цифри в Частині 1 і Частині 2 трохи відрізняються, і це нормально. Бо в першій частині мова йде про фактичний прийом на ТЕС, в другій – щось вже отримано ТЕС, а щось ще в дорозі.

* * *

Пан Герус свідомо маніпулює:

1. Картинкою. За рахунок вдалого підбору шкали можна намалювати апокаліпсис на цілком буденних даних.
2. Поняттями. Традиційно в енергосистемі маневрують як раз тепловими потужностями по технологічним і економічним причинам (бо теплова енергія дорожча).

“Хто всрався? Невістка” ©
Центренерго лупашить вугілля з РФ та ОРДЛО, збільшивши виробництво у 2 рази…, а винна “зелена енергетика”.

#і_налетить_Земля_на_небесну_вісь


Serg Mokryakov

У Геруса пригоріло. Точніше, пригоріло у його “бабушкі”, тому Андрюшка вирішив нас налякати, зобразивши графік, який прєдрєкаєт скорую смерть атомної енергетики, бо падіння генерації на графіку страшне.

Насправді, диявол як завжди в деталях, а точніше в шкалі по вертикалі, яка починається на герусовій картинці з 10,6 тис.МВт, а закінчується на 11,5тис.МВт. Тобто падіння відбулось на 400Мвт, тобто на 3,5%, але з таким зумом муха стала мамонтом і вже майже вимерла.

А проблема насправді у відновлювальних джерелах електроенергії, які генерують мало, але дорого. І коли доля атомної енергії в загальній системі падає, то “бабушкє” доводиться більше платити. А бабушка жадна, тому навіть мінус 3% їй шкода.

Єдине, в чому він правий, так це в тому, що в жодній нормальній країні такої хрєні не відбувається, коли народні обранці галімими маніпуляціями вбивають відновлювану енергетику і лобіюють захід на ринок постачальників з країни-агресора з демпінговими цінами.

Нижче графік добової генерації в правильному зумі. На ньому проблема, про яку пише Герус, не помітна. Тобто її не існує.

 

Автор