Про результати місцевих виборів до ОТГ

Mason Lemberg

Вчора проходили вибори до ОТГ, це були перші вибори після зміни влади.
Отже ці вибори були випробуванням для партії “Слуга біомаси” і показували наскільки популярна ця партія, наскільки популярний презедент, і наскільки все це співвідноситься з “рейтингами”, які малюють соціологічні контори.

Оскільки інформація, що надходить, є нібито суперечливою (по одній інфі слуги пролетіли, по іншій – виграли), я поясню, в чому причини, і хто виграв, а хто програв.

Почну з причин, які обумовлюють різні трактування переможця.

Причина полягає в тому, що на виборах до ОТГ є 2 списки. За одним обирають голову ОТГ, за іншим – депутатів ОТГ. Отже це дає можливість трактувати вибори по-різному. Бо можна вибрати свого голову, але не своїх депутатів.

І саме в цьому було класичне протистояння та маніпулювання цифрами і показниками в дуелі БПП/БЮТ до зміни влади. БПП завжди націлювався на те, щоб отримати посади голів ОТГ, а БЮТ маніпулював кількістю своїх депутатів в ОТГ. Отже БПП об’являв переможцем себе і малював свої карти, а БЮТ об’являв переможцем себе і малював свої карти.

Я був і залишаюся прихильником версії, що в виборі депутатів сільських ОТГ немає жодної політичної складової. Ніхто не голосує ні за Юлю, ні за Зелю, голосують за кума, сусіда, собутильніка, який живе поруч. Мінімальна політична складова є у виборі голів великих ОТГ. Бо, не знаючи добре кандидатів, люди починають звертати увагу на політичний фактор.

Але не в цьому випадку.
ЧОМУ? Тому що:

1) Ці вибори до ОТГ не мають жодного сенсу для всіх політичних партій, крім партії “Слуга біомаси”. Новий закон про місцеві вибори каже, що всі, хто був вибраний на місцевих виборах, після наступних чергових місцевих виборів втратять свої мандати. Максимальний термін чергових місцевих виборів 31.03.2021, можливий термін – травень 2020. Тобто просто нема сенсу брати участь у виборах і пропрацювати максимум рік, а то й півроку.
Нема сенсу ні для кого, крім партії влади, яка повинна показати результат.
Тому 3 з 5 парламентських партій не брали участі в місцевих виборах. Фактично змагалися тільки “Слуги” з БЮТом ну і якимись маргінальними партіями на окремих округах.

2) Тому що ще 5 місяців тому люди, вірячи в Зеленського, віддавали свої голоси гвалтівникам, вбивцям, скупщикам повій, весільним фотографам. Будь-кому, хто йшов під знаменами “Слуга народу”. Кандидати фальсифікували свою рекламу і свої біографічні дані лиш для того, щоб уподібнитися до партійного бренду Слуг.

А тепер про результати місцевих виборів, зважаючи на все вищеописане:

1) Наскільки я розумію, вибори голів ОТГ (там де є мінімальний політичний фактор) “слуги” профукали вчисту. Програли посади голів ОТГ самовисуванцям. Що свідчить про те, що люди, які ще 5 місяців тому голосували за гвалтівників і вбивць, тому що ті – “слуги”, зараз, через 5 місяців, чхати хотіли на партійний бренд.

2) В плані депутатства ОТГ здобутки “слуг” дещо більші. Але навіть по даних “слуг” 2/3 виборців проігнорували їхніх кандидатів. А це розгром. Крім того, я знову наголошую на тому, що на цьому рівні немає політичного фактору. Голосують за сусіда, а не за партію.
Крім того, знову ж відмічу, що більшість політичних партій на цих виборах участі не брала, і змагання фактично було між БЮТ і “слугами”. Зараз слуги декларують свою перемогу над всіма іншими партіями з рахунком понад 50%. Над якими “всіма іншими”? Коли у виборах фактично брав участь тільки БЮТ? Перемогли БЮТ з результатом 50%? За вашими недорахованими даними по кількості сільських депутатів?
І тоді коли на парламентських виборах співвідношення між Слугами і БЮТ було 5,5/1, то зараз (за даними слуг) стало 1,5/1.

3) Найдивніше, що через 5 місяців після того, як люди проголосували за гвалтівників і вбивць, бо ті – “слуги”, в Миколаївській області мало місце протестне голосування, коли люди спеціально не вибирали слуг.

Тому попри те, що соціологічні контори малюють захмарні рейтинги вождю, реальність і місцеві вибори доводять, що це повне фіаско, пацани.

 

Автор