Світ 24 грудня. Результати дня

Iliya Kousa

Антитерористична операція в Нігерії, політична криза в ДРК, нова вакцина проти Еболи, розслідування проти президента на Філіппінах, «прощальний» закон Барака Обами, резолюція по Ізраїлю, кінець битви за Алеппо в Сирії, теракт у Берліні та багато іншого.

Африка:

– Терористична організація «Боко Харам» розгромлена на території Нігерії. Про це повідомив президент країни Мухаммаду Бухарі. Урядові війська зайняли останній та найбільший форпост бойовиків у лісовому масиві Самбіса. Це – штаб-квартира терористів. Армійські підрозділи визволили з полону бойовиків 2 тисячі цивільних. За даними армії, терористи розсіяні по лісу і не представляють єдиної потужної бойової сили. Терористи діють на території Нігерії, Чаду, Камеруну та Нігеру з 2002 року. У 2014 році «Боко Харам» присягнула на вірність «Ісламській державі».

– 26 людей загинули та понад 50 поранені внаслідок сутичок між демонстрантами та силами безпеки в Демократичній Республіці Конго. Поліція відкрила вогонь по акціях протесту в Кіншасі та інших великих містах країни. Мітингувальники вимагали відставки президента Джозефа Кабіли, термін повноважень якого завершився у понеділок 19 грудня. Попри це, він відмовився йти з посади, посилаючись на рішення ЦВК, яка перенесла вибори на 2018 рік через «проблеми із логістикою». Опозиція вимагає від глави держави негайно залишити посаду та призначити президентські вибори. Кабіла назвав їх «провокаторами».

– Президент Гамбії Яхья Джамме вкотре заявив, що не піде з посади, всупереч поразці на президентських виборах 1 грудня. Він також розкритикував зусилля лідерів африканських країн стати посередниками на переговорах між ним та опозицією. Після виборів 1 грудня, Джамме несподівано для всіх визнав свою поразку на виборах. Але згодом змінив свою думку та зазначив – з посади не піде і вимагатиме перевиборів.

– Японія виступила проти запровадження ембарго на поставки зброї в Південному Судані. До цього їх схиляють США. Вашингтону необхідно дев’ять голосів Ради Безпеки ООН за відсутності вето, щоб ухвалити рішення. Натомість, за даними дипломатів, зараз лише сім країн готові проголосувати за ембарго. Інші – або утримаються, або ж голосуватимуть проти. Серед них й союзник США – Японія. Конфлікт у Південному Судані розпочався у 2013 році з конфлікту між президентом Сальва Кіїром та віце-президентом Рієком Мачаром. У 2015 році сторони підписали мирний договір, а Мачар знову став віце-президентом. Натомість, згодом перемир’я зірвали, а Мачар втік закордон. Зараз він переховується у ПАР. США вважають, що лише ембарго на зброю зупинить кровопролиття.

– ВООЗ провела клінічні досліди нової вакцини проти лихоманки Ебола у Гвінеї. Відповідно до результатів досліджень, у 5 тисяч пацієнтів ознаки захворювання зникли через 10 днів після введення вакцини в кров. Організація визнала вакцину «значним кроком вперед» і заявила, що якби вона була створена ще на початку спалаху епідемії в Африці, то можна було врятувати тисячі життів.

– У Тунісі поліція заарештувала двох племінників Аніса Амрі – підозрюваного в скоєнні теракту в Берліні, якого застрелили напередодні у Мілані. Слідчі Тунісу підозрюють його родичів у причетності до організації теракту.

Америка:

– Президент США Барак Обама заборонив видобуток нафти поблизу берегів штату Аляска та в Атлантичному океані. При цьому, Обама свій указ прив’язав до закону 1953 року, який надає американській владі виключні повноваження щодо регулювання видобутку мінеральних ресурсів у шельфі Аляски та в Атлантичному океані. Таким чином, щоб скасувати цей указ, необхідно буде пройти цілу юридичну процедуру та перемогти у складній правовій битві. Про свій намір скасувати всі обмеження на видобуток нафти в цих «зелених» зонах заявляв новообраний президент США Дональд Трамп. Чимало аналітиків кажуть – це «прощальний подарунок» Обами Дональду Трампу. Втім, нафтові компанії останнім часом не надто зазіхали на ці території, оскільки набагато дешевші можливості для буріння поки що існують в Північній Дакоті та Техасі.

– 31 людина загинула та понад 50 зазнали поранень внаслідок вибуху на ярмарку феєрверків у Мексиці. Трагедія сталася у містечку Тультепек за 20 км від столиці. За даними місцевої влади, на момент займання та вибуху, на ярмарку було до 300 тон феєрверків.

– Відома акторка Керрі Фішер, яка зіграла роль Принцеси Леї у кіноепопеї «Зоряні війни», госпіталізована у критичному стані з інфарктом. Їй стало зле під час авіаперельоту з Лондона до Лос-Анджелеса. Поклали Фішер в лікарню ім. Рональда Рейгана. Її підключили до апарату штучного дихання. Медики заявили – стан акторки вдалося стабілізувати.

Азія:

– Філіппінська Комісія з питань прав людини заявила, що розпочала розслідування діяльності президента країни Родріго Дутерте. Нещодавно, він у публічному виступі визнав, що власноруч вбив трьох наркодилерів у місті Давао, коли був його мером. У комісії заявили – через оголошену Дутерте війну з наркотиками, в країні загинули понад 5 тисяч осіб. З них понад 2 тисячі ймовірних наркоманів – вбила поліція. Раніше, такі загибелі без суду та слідства закликав розслідувати голова Ради ООН з прав людини Зейд Раад Аль-Хусейн.

– Один з редакторів провінційної газети на Філіппінах – Ларрі Ке – був застрелений на порозі свого будинку після того, як його видання опублікувало критичну статтю про позасудові вбивства поліцейськими наркоманів та наркодилерів, які покриває президент Родріго Дутерте.

– У Казахстані поліція затримала 33 осіб за підозрою у зв’язках з ісламськими екстремістами. За даними слідчих, всі затримані – належать до ісламістського угруповання «Ат-Такфір уаль Хіджра». Вона була визнана терористичною у 2014 році та заборонена на території Казахстану. Поліцейські рейди відбулися в Актюбінській, Алматинській, Атирауській областях та у місті Алмати.

– В Австралії поліція запобігла терактам на Різдво. Семеро підозрюваних у плануванні терактів в Мельбурні затримані правоохоронцями. За даними слідчих, вони планували підірвати кілька бомб в центрі міста. Перевіряється інформація про їхній зв’язок з терористами «Ісламської держави».

– Суд на Шрі-Ланці виправдав трьох офіцерів ВМС країни, яких підозрювали в убивстві впливового тамільського депутата. У 2006 році невідомі розстріляли Надараджа Равіраджа в його автомобілі під час громадянської війни між урядом та угрупованням «Тигри визволення Таміл-Іламу». Політик представляв у парламенті інтереси тамільської меншості. Уряд екс-президента Махінди Раджапакси поклав провину за це на антиурядові сили.

Європа:

– Українська депутат Надія Савченко була виключена зі складу української делегації до ПАРЄ. Раніше, Савченко виключили з партії «Батьківщина» – за несанкціоновані переговори з лідерами терористів ДНР та ЛНР у Мінську.

– За даними ООН, майже 5 тисяч мігрантів потонули в Середземному морі, намагаючись дістатися берегів Європи протягом 2016 року. Це – найбільший показник за весь час міграційної кризи.

– Міжнародний олімпійський комітет розпочав розслідування проти 28 російських спортсменів, яких підозрюють в участі у маніпуляціях з допінг-пробами під час Олімпійських ігор у російському Сочі в 2014 році. Розслідування буде базоване на матеріалах другої частини доповіді канадського юриста Річарда Макларена – про масові порушення допінгових норм під час Олімпійських ігор.

– Слідчий комітет РФ відкрив кримінальну справу проти заступника голови «Роспотребнадзора» в Іркутській області Михайла Лужнова у справі про масову загибель людей, які отруїлися концентратом «Бояришник». Станом на зараз, кількість померлих від отруєння концентратом для ванн сягнула 75 людей. Загалом, у цій справі затримали 19 осіб.

– Головний підозрюваний у скоєнні теракту в Берліні – 24-річний тунісець Аніс Амрі – убитий у перестрілці з поліцією в Мілані в Італії. За даними МВС країни, правоохоронці намагалися його затримати за запитом ФРН, однак він відкрив по них вогонь. Німецькі слідчі вважали Амрі водієм вантажівки, яка в`їхала у натовп людей на різдвяному ярмарку в центрі Берліна, в результаті чого 12 людей загинули та 48 зазнали поранень. Відповідальність за цей напад взяла на себе терористична організація «Ісламська держава».

– Канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що має намір прискорити процес депортації громадян Тунісу, яким відмовили в отриманні притулку в Німеччині. За даними ЗМІ, це пов’язано із нещодавнім терактом в Берліні. Адже головний підозрюваний у його скоєнні – Аніс Амрі – також подавав документи як біженець, але йому відмовили і вчасно не депортували.

– Лідер Соціалістичної партії Молдови Ігор Додон вступив на посаду президента країни. Під час своєї інавгураційної промови, Додон заявив, що Молдова буде зберігати нейтралітет.

– У Сербії на 66 році життя померла стюардеса Весна Вулович, яка стала відомою на весь світ після авіакатастрофи пасажирського літака 1972 року над колишньою Чехословаччиною. Тоді Велович була єдиною, яка уціліла внаслідок падіння літака. Вона випала з судна і впала на землю, пролетівши 10 км вільного падіння. Попри це, вона вижила і незабаром пройшла реабілітацію. Її занесли у Книгу рекордів Гіннесса як людину, яка пролетіла без парашута понад 10 кілометрів і вціліла.

Близький Схід:

– 44% провінції Найнава в Іраку довкола Мосула – звільнені від терористів «Ісламської держави». Про це повідомило військове командування країни. У самому місті іракська армія зайняла більшу частину східних кварталів.

– Бойовики антиурядових сил в Сирії злили у систему водопостачання провінції Дамаск тони дизельного пального – щоб забруднити воду та перекрити водопостачання. Сирійський уряд призупинив роботу системи та всіх насосних станцій в регіоні і підключив резервні джерела води. Ісламісти зробили це на тлі наступу урядових військ на місто Ваді Барада біля кордону з Ліваном.

– Рада Безпеки ООН вперше ухвалила резолюцію, яка засуджує політику Ізраїлю з будівництва нових поселень на палестинських землях та закликає Тель-Авів припинити зведення будинків на цих територіях. США утрималися від голосування, але право вето не застосували, хоча раніше завжди це робили відносно таких резолюцій.

– Сирійська армія повернула під свій контроль все місто Алеппо. Евакуація зі східних кварталів – офіційно завершилася. Понад 30 тисяч бойовиків та цивільних виїхали до провінції Ідліб протягом останнього тижня. Після вивезення останніх ісламістів з Алеппо, урядові війська увійшли до останніх східних кварталів та взяли під контроль райони Аль-Зібдійя, Аль-Суккарі, Аль-Ансарі та Аль-Масхад. Військове командування Сирії офіційно оголосило про завершення битви за Алеппо. Вона тривала 4 роки, 5 місяців та 3 дні. За цей час жертвами боїв стали близько 30 тисяч людей. З них понад 12 тисяч – бійці антиурядових загонів. Насамперед – члени ісламістської коаліції «Армія завоювання». Активні бойові дії в Алеппо завершилися 15 грудня, коли сирійська армія розбила сили бойовиків та заблокувала їх на території в 3,5 кв. км. За посередництва Туреччини, Ірану та РФ, Сирія та представники ісламістів уклали угоду про капітуляцію та евакуацію людей.

– Паралельно із евакуацією східного Алеппо, завершилося вивезення цивільних з шиїтських селищ Фуа та Кафрая в провінції Ідліб. Вони останні 2 роки перебували в облозі з боку ісламістів «Армії завоювання». Понад 30 автобусів з людьми виїхали з селищ та доправили пасажирів до міста Джибрін, де їх зустріла сирійська армія. Раніше, процес евакуації був заблокований з боку терористів «Фронту Аль-Нусра». Вони підпалили кілька десятків автобусів, вбили двох водіїв та співробітника «Червоного Хреста». Після серії міжусобних сутичок, ісламісти таки погодилися на евакуацію. Вивезення людей з цих селищ було частиною угоди про евакуацію ісламістів з Алеппо. На цьому наполягли сирійські війська та Іран. Також очікується початок евакуації з міста Мадая та Забадані в провінції Дамаск.

– Сирійські війська відбили масовану атаку терористів «Ісламської держави» на схід провінції Хомс західніше Пальміри. Зокрема, урядові війська та загони «Сил національної оборони» розбили сили бойовиків поблизу міста Джуб Аль-Джаррах та на позиціях північніше міста Аль-Кар`ятейн. Понад 20 терористів загинули, один танк був захоплений сирійською армією.

– Росія перекинула до Алеппо батальйон військової поліції. Він буде забезпечувати охорону російських військових радників та медичного персоналу, які нині перебувають в місті. Їх перекинули з авіабази «Хмеймім».

– Бойовики «Фронту Аль-Нусра» та «Ахрар Аль-Шям» погодилися здати урядовим військам міста Бейт Сабер, Бейт Тіміна та Кяфр Хауар на заході провінції Дамаск. Ці населені пункти відділяють нещодавно звільнену від терористів Західну Гуту від регіону Кунейтра поблизу Голанських висот. Капітуляція ісламістів та здача міст дозволить сирійським військам швидше перекинути свіжі сили до «голанського фронту».

Автор