Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 13.12.2019 (відео)

 

Російська Федерація систематично ігнорує взяті на себе зобов’язання щодо сталого припинення вогню відповідно до прийнятого підсумкового комюніке на переговорах лідерів «Нормандської четвірки» у Франції.

Так, впродовж поточної доби, 13 грудня 2019 р., збройні формування Російської Федерації 4 рази порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші підрозділи з озброєння БМП, гранатометів різних систем, кулеметів великого калібру та іншої стрілецької зброї.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “СХІД” російські окупаційні війська здійснили 3 обстріли позицій Об’єднаних сил:
біля Мар’їнки – з ручних протитанкових і підствольних гранатометів та стрілецької зброї;
поблизу Павлополя – зі стрілецької зброї;
неподалік Красногорівки – з ручних протитанкових гранатометів.

1 обстріл позицій українських захисників зафіксовано у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “ПІВНІЧ”:
неподалік Кримського – з озброєння БМП-1, гранатометів різних систем, кулеметів великого калібру та іншої стрілецької зброї.

Сьогодні, 13 грудня, втрат внаслідок обстрілів серед військовослужбовців Об’єднаних сил не зафіксовано.

СИТУАЦІЯ НА ДІЛЯНКАХ РОЗВЕДЕННЯ СИЛ ТА ЗАСОБІВ

На ділянці розведення №1 ситуація залишається стабільною. Режим ТИША дотримується. Перевезення населення між відновленим мостом та КПВВ “Станиця Луганська” здійснюється автобусом та двома електромобілями. Перевезено 2336 пасажирів. Співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста, у разі потреби, надають людям медичну допомогу. Представники ДСНС України щоденно, з обох боків дороги, проводять обстеження місцевості на наявність вибухонебезпечних предметів.

На ділянках розведення №2 та №3 обстановка стабільна. тривають заходи щодо дотримання режиму ТИША.
Штаб операції Об’єднаних сил зараз відпрацьовує для затвердження Генеральним штабом пропозиції щодо додаткових ділянок розведення та відкриття інших КПВВ.

Протилежна сторона постійно намагається дискредитувати особовий склад Об’єднаних сил.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

12 грудня збройні формування Російської Федерації 8 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв позиції підрозділів Об’єднаних сил з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї. Фіксувався також вогонь з гармат БМП. Тим самим Російська Федерація вкотре не виконує взяті на себе зобов’язання щодо сталого припинення вогню відповідно до прийнятих рішень на переговорах лідерів «Нормандської четвірки» у Франції.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік Новолуганського, Авдіївки, Павлополя, Південного, Широкиного та Кримського.

Упродовж минулої доби, 12 грудня, втрат внаслідок обстрілів серед особового складу Об’єднаних сил не зафіксовано.

Вчора, представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил серед цивільного населення розкрито 3 факти тяжких тілесних ушкоджень, 10 крадіжок, 1 вбивство та 14 фактів незаконного обігу наркотичних засобів. Із незаконного обігу упродовж доби вилучено 2 гранати РГД-5 та 1 запал УЗГРМ.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали 21064 особи та 2251 транспортний засіб. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули 20961 особа та 2372 транспортних засоби. В пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 36 особам.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Цивільні не повинні страждати

Сьогодні, 13 грудня, українська сторона надала гарантії безпеки на проведення робіт з обстеження ділянки водопровідної мережі від Оленівської підвищувальної станції до населеного пункту Оленівка Донецької області на тимчасово окупованій території.

Українська сторона СЦКК спільно з СММ ОБСЄ продовжує сприяти проведенню ремонтно-відновлювальних робіт на об’єктах цивільної інфраструктури Донбасу.

Українською стороною підтверджуються гарантії безпеки практично по всіх заявках, які отримуються від керівників підприємств як на території, підконтрольній уряду України, так і на тимчасово окупованих військовими формуваннями Російської Федерації територіях.

Зазначені дії свідчать про готовність української сторони йти назустріч в гарантуванні безпеки цивільного населення.

Українська сторона СЦКК

Джерело