Головна перепона в країні не корупція, а ідіоти

Константин Нескоромный

В принципі, корупція ніколи не була основною перепоною для заходу інвестицій в будь-яку країну, і корупція не є основою проблемою для зростання економіки. Звісно, що чим нижче корупція в країні, тим швидше економіка може зростати, через високий рівень прогнозування та рівного та простішого доступу до ресурсів. Бо корупція існує будь де, де є гроші. Порішати з кумом, братом, сватом – це теж корупція, бо це отримання вигоди через становище. І попри корупцію інвестори все одно будуть заходити при умові, що такий стан речей стабільний та прогнозований, і ринок не перегрітий. Фактично, сплатили корупційний податок і працюють.

Головною перепоною є ідіоти в країні. Бо прогнозувати можна майже будь-що крім обізян з гранатою, які готові у будь-який час вирвати чеку, бо я що не ясно сказав? І це спрогнозувати не можливо. Тобто плата за ризик вища за корупційну ренту. За який ризик? Що завтра не оберуть клована, який тямить в економіці на рівні “ну там ФОПи, там 6%, тому така історія”. І цей клован не почне махати шашкою наголо, хреначити своїх експортерів і регулювати ціни. Ціни ще не регулюють, але вже про це говорять.
І для людей справи твої слова мають значення не менше ніж твої дії.

Якщо згадати 14 рік, то була жопа. Економіка вмерла, частку промисловості втратили, війна, паніка. Інвестори тікають, піймати за руку нікого не можливо – всі крутять дулі.
15 рік теж саме.
І з 16 почали вірити. Бачили правильні зміни. Бачили зниження рівня корупції, бачили, що є люди, з якими можна мати справу.
Обережно, один, другий, третій. І воно пішло. Економіка зростала кожен квартал непоганими темпами.

І тут обізяни видернули чеку.
Бо не можна казати – приходьте, все тут добре, і в той же час атакувати найбільший приватний бізнес в країні.
Не можна казати – тут тиха гавань для інвесторів, і ввалювати з гаубиці по цигарковим корпораціям.
Не можна 3,14дячити своїх експортерів задля низького курсу і позичати гроші на пожерти.
І не можна чекати, що всі вишикуються в чергу залишити тут свої долари.

Доярки вгатять економіку, бо не може бути інакше.
Повернення Привату – жопа вже завтра. Не повернуть – трошки пізніше.
Не отримають кредит МВФ – жопа швидше, отримають – повільніше.

Цим простим речам не вчать в криворізьких псевдовишах, цього не зрозуміти, роблячи “бізнес” з бабушкою на с3,14жені гроші.
До ідіотів ніколи не дійде, чому високі доходи можуть бути тільки при високих тарифах та цінах, і немає жодного кейсу, коли були б високі доходи при низьких цінах. Факін меджик якійсь.

І я гадки не маю, чому там вчать у пітсбурзьких університетах, але сову на глобус не натягнеш. Не можна прийти вгатити тут закони США, і все – ми багаті. Ні, при такому розкладі ми в дупі ще глибше.

І коли шара з ОВДП по шаленим відсоткам скінчиться – знімайте штані, буде “ой, бл, як же так вийшло-то.

Всі симптоми вже наявні. Треба бути або сліпим, або рибкою гупі, щоб цього не бачити.

Автор