Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 06.12.2019 (мапа)

Впродовж поточної доби, 6 грудня 2019 р., збройні формування Російської Федерації 10 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв позиції наших підрозділів із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібрів 82 та 120 мм, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

5 обстрілів позицій українських захисників російськими окупаційними військами зафіксовано у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “ПІВНІЧ”:
двічі неподалік Новолуганського – з гранатометів різних систем та стрілецької зброї;
тричі біля Луганського – з мінометів калібру 82 мм, станкових протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “СХІД” противник здійснив також 5 обстрілів по укріпленнях Об’єднаних сил:
двічі поблизу Авдіївки – з мінометів калібру 120 мм, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї;
біля Водяного і Павлополя – з ручних протитанкових гранатометів та стрілецької зброї;
неподалік Миколаївки – зі станкових протитанкових гранатометів.

Сьогодні, 6 грудня, бойове травмування отримав один військовослужбовець Об’єднаних сил.

В районі населеного пункту Мар’їнка завершено аварійно-відновлювальні роботи. Українські рятувальні служби та робітники АТ “ДТЕК Донецькі електромережі” відремонтували лінії електропередач та підключили до електропостачання останні 12 з 260 знеструмлених будинків.

Перевезення населення між відновленим мостом та КПВВ “Станиця Луганська” сьогодні здійснювалось автобусом та двома електромобілями. Перевезено 2274 пасажира. Представники ДСНС України провели щоденне обстеження місцевості з обох боків від дороги в районі лісосмуги та мосту на наявність вибухонебезпечних предметів. Співробітники Червоного Хреста, при потребі, надають допомогу цивільному населенню.

На ділянці розведення №2, у районі населеного пункту Золоте Луганської області, здійснюються заходи щодо дотримання режиму ТИША. Обстановка залишається стабільною.

На ділянці розведення №3, в районі населеного пункту Богданівка Донецької області, сьогодні, о 12:00 закінчились практичні заходи демонтажу фортифікаційних споруд та інших об’єктів військового призначення. Загалом, під час них, силами та засобами ДСНС України, було вилучено 244 вибухонебезпечних предмета. Окрім того, демонтовано 10 бліндажів та 28 допоміжних споруд. Завтра почнеться верифікація представниками СММ ОБСЄ результатів завершення процесу розведення сил і засобів.

Підсумки за минулу добу

5 грудня збройні формування Російської Федерації 8 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв позиції підрозділів Об’єднаних сил із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї. Зафіксовано і ворожий вогонь з озброєння БМП.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік Новолуганського, Широкиного, Луганського, Лебединського, Зайцевого, Кримського і Травневого.

Упродовж минулої доби втрат внаслідок обстрілів серед військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил не було.

Вчора, представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил серед цивільного населення розкрито 2 грабежі, 9 крадіжок, 1 незаконне поводження зі зброєю та боєприпасами та 5 факти незаконного обігу наркотичних засобів.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали 16626 осіб та 1758 транспортних засобів. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули 15363 особи та 1818 транспортних засобів. В пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 40 особам.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до будь-яких підступних та провокаційних дій противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Щоденний звіт № 289/2019, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 6 грудня 2019 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 5 грудня 2019 (за східноєвропейським часом)

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • Якщо порівнювати з попереднім звітним періодом, СММ констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та аналогічний рівень таких порушень у Луганській області.
  • Спостерігачі бачили, як група співробітників Державної служби України з надзвичайних ситуацій встановлювала бетонні загородження на дорозі на західно‑північний захід від ділянки розведення сил і засобів у районі Петрівського.
  • Місія зафіксувала, що контейнер та бетонні блоки були прибрані з блокпоста збройних формувань, розташованого на південному краю ділянки розведення в районі Золотого.
  • Працівники з непідконтрольних урядові районів встановлювали нові поруччя з боку металевої конструкції мосту біля Станиці Луганської.
  • СММ здійснювала моніторинг дотримання локального режиму припинення вогню для сприяння проведенню ремонтних робіт на водогоні поблизу Зайцевого та електромонтажних робіт біля Гольмівського.
  • Спостерігачі бачили, як із транспортних засобів у складі колони з російськими номерними знаками розвантажували ящики на базі в Донецьку.
  • Обмеження свободи пересування СММ тривали, зокрема на блокпості збройних формувань поблизу Верхньошироківського Донецької області.

Завантажити повну версію звіту (PDF)

Таблиця порушень режиму припинення вогню

Мапа згаданих у звіті населених пунктів

Джерело