Петро Порошенко взяв участь в телемарафоні «Червоні лінії» телеканалів «Прямий», «Еспресо» та «5 канал» (відео)

 

Петро Порошенко: Якщо ми дозволимо дискредитувати нашу армію – це буде мати руйнівні наслідки для держави

Українська армія сьогодні потребує поваги і захисту від тих, хто намагається на догоду «псевдопацифістам» і представникам «п’ятої колони» Кремля підірвати авторитет захисників держави. Про це п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко заявив в ефірі телеканалів «Прямий», «Еспресо» та «5 канал» під час телемарафону «Червоні лінії».

«Ми разом з нашими колегами почали сьогоднішній день з історичного меморіалу, де о 9 годині ранку ударом у дзвін пам’яті згадують тих, хто віддав своє життя за Україну», – повідомив Петро Порошенко.

Він розповів, що разом із народним депутатом, бойовим генералом, Героєм України Михайлом Забродським відвідав поранених бійців.  За словами Петра Порошенка, у столичному шпиталі зараз, зокрема, лікуються й бійці, які були поранені у місцях так званого «відведення» військ. Дехто важко поранений, з 95-ї бригади, з 72-ї, з 24-ї, з «Айдару». Вони щойно звідти. Уже під час того, як був проголошений режим припинення вогню – вони поранені в місцях відведення». Порошенко розповів, що бойовики обстрілюють українські позиції з важкого озброєння – артилерії та мінометів.  Жоден з поранених не підтримує відведення українських військ із тяжко завойованих позицій, де поховані їхні побратими і земля полита кров’ю українських бійців.

«Саме завдяки Збройним Силам України була збережена держава. Не папірцям меморандуму, яким саме виповнюється 25 років.  А героїзму ЗСУ, які ми з вами відновили за останні 5 років. Не було армії у 2014-му – і зараз це одна з найсильніших армій в 2019-му році. Армія вмотивована, готова захищати народ і  свою землю», – наголосив Петро Порошенко.

«Але сьогодні армія потребує нашого захисту. Бо хтось намагається переписати історію. Зняти з Путіна і Росії відповідальність за початок агресії проти нас на Сході і за початок анексії Криму. А ще армія потребує захисту від «тилових пацюків», які ніколи не воювали, а сьогодні дають оцінку нашим героям. Від пацифістів, які кажуть, що нам мир потрібен за будь-яку ціну – в тому числі на умовах капітуляції», – застерігає Петро Порошенко.

«Якщо ми дамо дискредитувати нашу армію – це буде мати руйнівні наслідки для держави. 5-та колона долучилася до руйнації армії.  Вони оснащені телеканалами, які фінансуються з російського боку. Наших героїв, офіцерів, солдат, генералів намагаються запроторити за грати, створюючи відповідний інформаційний фон», – сказав лідер «Європейської Солідарності».

Він висловив свою підтримку кіборгу генералу Марченку, який зараз перебуває під вартою за сфабрикованими звинуваченнями. «Я хочу окремо передати вітання генералу Марченку, який зараз знаходиться за ґратами – кіборгу, на суд якого прийшли троє Героїв України. Повний кавалер ордену «За мужність». Повний кавалер ордену «Богдана Хмельницького». Але ні для слідчих, ні для суддів їхнє слово нічого не важить», – обурився Порошенко.

«Ми пам’ятаємо про вас. Вам довіряє абсолютна більшість народу України – і ми не дозволимо знущання над вами. Це я кажу як колишній Верховний Головнокомандувач, для якого це назавжди в серці», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело

 

Петро Порошенко: «Червоні лінії» перед Нормандським форматом – це вимога українського народу не торгувати державністю

Окуповані Росією території потрібно звільняти політико-дипломатичним шляхом. Саме про це йдеться у спільній заяві трьох фракцій парламенту, яка була ухвалена напередодні переговорів у Нормандському форматі.  І це – не вимоги окремих політичних сил, це вимоги українського народу, переконаний п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко. Про це він заявив в ефірі телеканалів «Прямий», «Еспресо» та «5 канал» під час телемарафону «Червоні лінії».

«Позиція перша: жодних компромісів щодо устрою держави. Україна – унітарна держава, і позиція «Європейської Солідарності», «Батьківщини» та «Голосу» тверда – ми ніколи не допустимо федералізації держави, які б ультиматуми не ставив Путін. Наш європейський та євроатлантичний розвиток ніколи не буде виставлятися на торги. Ми не дамо Путіну, шантажуючи агресією, позбавити Україну європейських перспектив», – наголосив Порошенко.

Ще одна червона лінія – це виконання безпекового компоненту перед політичним – деокупація Донбасу, виведення російських військ, техніки та озброєння, роззброєння незаконних військових формувань. Відновлення українського контролю над кордоном. «І лише після цього ставити питання про проведення виборів», – наголосив Порошенко.

Він також категорично відкинув будь-які спроби вивести Крим за межі переговорів. «Пам’ятаєте, якою рішучою була моя реакція на пропозицію одного з колишніх депутатів – «Давайте Крим віддамо і повернемо собі Донбас?» – Ніколи! Крим – це Україна, і жодних компромісів з цього приводу не буде», – попередив Петро Порошенко.

Джерело

 

Петро Порошенко: Ми не дозволимо виставляти на торги жодних позицій по судовим позовам проти Росії

Команда Петра Порошенка ініціювала кілька гучних судових процесів у міжнародних правових інституціях і вже отримала вагомі перемоги. У жодному разі не можна розміняти ці перемоги на поступки з боку Росії – про це  п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко заявив в ефірі телеканалів «Прямий», «Еспресо» та «5 канал» під час телемарафону «Червоні лінії».

«Саме тому, що своєчасно завдяки блискучій українській команді з МЗС, колишньої Адміністрації Президента та Мін’юсту, залучених юридичних компаній ми пішли в суди, – Міжнародний Трибунал у з морського права у Гамбурзі дозволив нам отримати наказ і про повернення моряків, і про повернення кораблів. Це не була добра воля Путіна – це рішення трибуналу», – нагадав Порошенко.

«Далі наш позов до Стокгольмського арбітражу і виграш на 4,5 мільярда американських доларів – це результат, отриманий  за нашими директивами. І зараз підготовлений позов ще на 12 мільярдів», – наголосив Порошенко.

Він також нагадав про те, що Міжнародний кримінальний суд ООН у Гаазі вперше в історії підтвердив свою юрисдикцію у позові України проти Російської Федерації за порушення двох конвенцій – щодо фінансування тероризму та дискримінації українців і кримських татар у Криму.

«Правда за нами, міжнародне право за нами. Ми точно будемо йти до суду. Жодних компромісів по судовим справам», – переконаний Петро Порошенко. Він нагадав, що це спільна позиція трьох парламентських фракцій – «Європейської Солідарності», «Голосу» та «Батьківщини», які ухвалили відповідну заяву до Зеленського перед Нормандським форматом.

Джерело

 

Не можна допустити, щоб без звільнення Донбасу і Криму санкції проти Росії були зняті – Петро Порошенко

Європейський Союз продовжить санкції проти Росії за агресію проти України. Однак якщо під час нормандських переговорів Кремль переграє Україну – за продовження цих санкцій деякі європейські країни можуть більше не голосувати. Про це заявив п’ятий президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» під час телемарафону «Червоні лінії» на телеканалах «Прямий», «Еспресо» та «5 канал».

«12 грудня буде засідання Ради Європейського Союзу. Мої відвідування Брюсселя, мої зустрічі в Загребі з лідерами європейських держав-членів Європейської народної партії свідчать про те, що санкції 12 грудня будуть продовжені»,- зазначив Петро Порошенко.

«Але якщо Путін переграє на нормандському саміті Україну, то влітку лідери окремих держав, які більш лояльні до Російської Федерації, скажуть: чекайте, так вони ж вже домовились – то про які санкції йдеться?», – додав він.

«Зараз не можна допустити, щоб без звільнення української землі – як Донбасу, так і Криму – санкції були зняті. Це те, чого прагне Путін», – наголосив п’ятий президент України.

Він додав: «До чого це призведе? Україна залишиться сам на сам з Російською Федерацією. І світова коаліція на підтримку України, яку ми вибудовували п’ять років, буде зруйнована. По ній вже зараз завданий Росією нищівний удар», – сказав Петро Порошенко, нагадавши про численні дипломатичні проколи нової команди.

«Це точно не надає міцності і цементу цій коаліції. І тому нам потрібно її берегти», – зауважив Петро Порошенко.

Він також вважає принизливим, що позицію президента України щодо готовності домовлятися дедалі частіше коментує Кремль. «Нехай Кремль коментує готовність Путіна домовлятися», – порадив Порошенко.

Джерело

 

Заберіть цей батіг для України з рук Путіна – Петро Порошенко застеріг від переговорів по газу під час нормандської зустрічі

Росія завжди використовувала постачання газу як інструмент політичного тиску на Україну. І нині Путін намагається змусити українську сторону обговорювати постачання газу разом з питаннями про врегулювання ситуації на Донбасі. Про це заявив п’ятий президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко в ефірі телеканалів «Прямий», «Еспресо» та «5 канал» під час телемарафону «Червоні лінії».

«Заберіть цей батіг для України з рук Путіна. Заберіть інструмент тиску на нашу країну. Переведіть газ у звичайний комерційний товар. Немає що там робити президентам», – сказав Петро Порошенко.

Він додав: «Як тільки ви починаєте розторговувати нашу незалежність, нашу безпеку ціною газу – ви приречені на поразку».

«Україна не продається. Українська незалежність не торгується. Українська армія не продається, українська мова, українська земля не продається ніяким комерсантам, тим більше ніякому Путіну. Це є «червона лінія», яку точно перетинати неможливо», – заявив п’ятий президент України.

Політик закликав всіх згадати, скільки разів Україна зазнавала нищівної поразки внаслідок додавання газу в політичний порядок денний.

Він нагадав, чому Чорноморський флот Росії з’явився в українському Севастополі. В 1996 році була заборгованість України за газ перед Російською Федерацію і вона змусила тодішнє керівництво нашої держави погодитись залишити базу ЧФ РФ ще на 25 років.

Петро Порошенко також нагадав і про «харківські угоди». «Що було їх природою? Газ. Ми мали дуже високі ціни на газ. Більше того, на весь світ Росія звинувачувала, що ми постійно крадемо цей газ. І для розрахунків за газ, для знижки були підписані ці ганебні зрадницькі «харківські угоди», – зауважив він.

П’ятий президент України зауважив, що у 2015 році росіяни «хотіли грати у ту саму гру» – восени «Газпром» припинив постачання газу до України. Він зазначив, що тоді дав команду провести переговори і перейти на закупівлю газу в європейських країнах та одночасно з цим готувати позови проти «Газпрому».

«Врешті-решт, навіть з економічної точки зору сьогодні ми маємо всі підстави говорити про те, що ми маємо юридичну позицію для позовів до РАО «Газпром» на 15 млрд доларів», – зазначив Петро Порошенко.

Джерело

 

Порошенко: Переговори з Путіним без європейських партнерів – це пастка для Зеленського

Не можна довіряти Путіну і виходити з ним на прямі двосторонні переговори, адже тоді неможливо буде забезпечити підтримку з боку міжнародних партнерів під час переговорного процесу. Про це заявив п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко, коментуючи майбутню зустріч у Нормандському форматі в ефірі телеканалів «Прямий», «Еспресо» та «5 канал» під час телемарафону «Червоні лінії».

«Тверда порада – не довіряйте Путіну, не потрапте до нього в пастку. Починаючи від конкретних дрібних деталей. Українська делегація має бути абсолютно чітко підготовлена. У жодному разі не можна йти по ключовим позиціям на переговори «тет-а-тет».

Ми твердо наголошуємо, що переговори, які стосуються миротворців, які стосуються виведення російських військ необхідно проводити з міжнародними партнерами – якщо ти будеш сам, ти отримаєш відповідь «их там нет». На вимогу до Путіна «виведіть свої війська» у 90-та відсотках відповідь – їх там немає, про що ви кажете?»,– сказав він.

Українська сторона має бути готова максимально якісно, адже в 2014-му році тільки ґрунтовна підготовка та беззаперечні речові докази дозволили відстояти позицію України щодо наявності регулярних частин армії РФ на Донбасі.

Порошенко підкреслив, що розроблена в 2015-2016 роках на Нормандському форматі «дорожня карта» є покроковим планом врегулювання конфлікту та основою міжнародних санкцій проти Росії.

«Ми з німецькими та французькими колегами підготували документ, який називається «Дорожня карта імплементації Мінська». Там написано, яка подія йде за якою. Перший пріоритет безпекового компоненту. Виписано все, що ми маємо зробити, присутність миротворців. Ні в якому разі не можна відходити від зобов’язуючих документів. Не можна просто поговорити ні про що, вийти, зробити окремі заяви для преси і роз’їхатися. Саме це був інтерес імплементації Мінська – тому що саме за неімплементацію Мінська світ застосував санкції проти Російської Федерації», – сказав Порошенко.

Окрім цього, лідер «Європейської Солідарності» закликав команду Зеленського активізуватися у питанні збереженням двопартійної підтримки України у боротьбі з агресором, а також розбудовою міжнародної антипутінської коаліції.

«Понад усе тримайте міжнародну солідарність навколо України. Ми завжди отримували двопартійну підтримку в США. Не дайте можливість зробити Україну токсичною. Не дайте себе втягнути в американські вибори. Бо ця справа є справою американців, а агресія Росії проти України є справою глобальної коаліції», – зазначив він.

П’ятий президент України наголосив, що під час заснування Нормандського формату Путіна примусили погодитись на переговори без будь-яких політичних передумов і компромісів з боку української сторони.

«Я пишаюся тим, що свого часу ми взяли участь в заснуванні формату. Путін категорично не хотів з нами зустрічатися. Він не міг не приїхати у Нормандію на ювілей дня висадки союзницьких військ, але тоді він не збирався визнавати Україну і українські вибори. І внаслідок чіткого дипломатичного розрахунку ми змусили його зустрітися і визнати вибори в Україні. Ми це зробили без будь-яких попередніх умов», – підкреслив Петро Порошенко.

Джерело

 

Михайло Забродський: Перетворити Україну на буферну державу у складі СРСР-2.0 – це кінцева мета конфлікту на Сході України

 

Стратегічна мета Путіна – це відновлення новітньої Російської імперії, де Україні відводиться роль буферної території. Саме тому суспільство застерігає перед початком Нормандського формату команду Зеленського від перетину так званих «червоних ліній», за якими буде втрачена державність України. Про це народний депутат з фракції «Європейська Солідарність», генерал-лейтенант Михайло Забродський заявив в ефірі телеканалів «Прямий», «Еспресо» та «5 канал» під час телемарафону «Червоні лінії».

«Якщо 9 грудня будуть перейдені червоні лінії, то я гарантую, що країна зміниться. Реакція громадянського суспільства, небайдужих людей, усміх тих, хто переймається долею нашої держави вже шостий рік, не примусить себе довго чекати», – переконаний Михайло Забродський.

«У Росії мрія золота – посадити нас за стіл переговорів з так званими ЛНР-ДНР. У них мрія – знову посадити нас на газову голку. У них мрія – домогтися інтеграції і легітимізації ЛНР-ДНР з точки зору українського законодавства так, щоб мати підконтрольну буферну державу у складі імперії «Радянський Союз 2.0», яка б відгородила Україну від нормального цивілізованого світу. Це і є кінцева політична мета конфлікту на Сході України», – застерігає Михайло Забродський.

Джерело

 

Віче «Червоні лінії» на Майдані Незалежності збирається заради підтримки і захисту України – Петро Порошенко

Всеукраїнське віче «Червоні лінії» на Майдані Незалежності в неділю збирається на підтримку і захист України перед переговорами у нормандському форматі, – наголосив п’ятий президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко в ефірі телеканалів «Прямий», «Еспресо» та «5 канал» під час телемарафону «Червоні лінії».

«Віче, яке збирається на Майдані о 13:00 в неділю – це не протестне віче. Це віче підтримки України», – підкреслив Петро Порошенко.

«Для того, щоб Росія, Франція, Німеччина почули – ми за ці «червоні лінії» не вийдемо. Ми чітко знаємо, що потрібно Україні», – наголосив політик.

Він зауважив, що в 2014 році Україна була в набагато гірших умовах, ніж зараз. «А зараз ми маємо сформовану державу і сформовану націю», – сказав Петро Порошенко.

Порошенко зауважив, що відсутність результату на нормандській зустрічі не буде катастрофою: «Нічого страшного. Повертайтесь в Україну, об’єднуйте націю, будуйте армію, будуйте державу».

Водночас він критично поставився до ідеї побудувати стіну на лінії розмежування з окупованими територіями. «Яку стіну? Стіну, коли Україна сама відмовляється від своїх територій. До чого це призведе? До скасування санкцій проти Росії, бо це ж Україна відмовилась», – зауважив він.

«Моя порада – будуйте стіну на кордоні з Російською Федерацією. Вона вам знадобиться принаймні до того часу, поки чинне керівництво буде у керма РФ», – сказав Петро Порошенко.

«Німеччина, Франція готові захистити Україну, але лише в умовах, коли Україна сама буде готова себе захистити. Так як це відбувалося протягом п’яти років», – додав політик.

Джерело

 

Петро Порошенко: Перспектива членства України в НАТО – не предмет для торгу з Путіним

Ігнорування президентом Зеленським саміту НАТО в Лондоні призвело до відсутності меседжу про російську агресію в Україні в підсумковому документі саміту, який є стратегічним безпековим документом Альянсу. Така ситуація несе значні безпекові загрози для нашої держави. Про це заявив п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко в ефірі телеканалів «Прямий», «Еспресо» та «5 канал» під час телемарафону «Червоні лінії».

«Я думаю, що по НАТО Зеленський був введений в оману. Спочатку йому сказали, що немає саміту НАТО, це просто ювілейна зустріч, але це неправда. Це саміт НАТО, і останні саміти НАТО Україна постійно там була присутня. Український президент був постійно там присутній, і це було нелегко, бо вже у 2018 році Угорщина блокувала нашу присутність, але українців ніхто не міг зупинити», – наголосив Порошенко.

Також він зазначив, що саме «Європейська Солідарність» була ініціатором заяви Верховної Ради України про План дій щодо членства в НАТО.

«Це не повторення заявки – це пропозиція укласти двосторонню угоду. Україна бере на себе зобов’язання провести необхідні реформи, а НАТО бере на себе зобов’язання прийняти Україну. Нам це потрібно як повітря, бо лише це є гарантією національної безпеки держави. Скільки було кинуто тоді камінь в Порошенка – що нам це не потрібно, що заява несвоєчасна, які тільки не шукали причини для того, щоб не голосувати», – зауважив п’ятий президент України.

Петро Порошенко подякував парламентарям, які підтримали цю ініціативу, тому що вона і корисна, і потрібна, і озброїла нашу делегацію на переговорах в Нормандському форматі.

«А тепер я скажу річ, яку поки ніхто не помітив. В підсумкових документах НАТО, вперше за останні п’ять років відсутній меседж про російську агресію в Україні. В мене запитання, якщо наша делегація поїхала на саміт, чому ж цього меседжа там немає? Всі останні роки був, а зараз немає. Відсутня позиція про незаконну анексію Криму як позиція НАТО. Чому? Всі роки була, а зараз немає», – підкреслив він.

Окрім цього, п’ятий президент України наголосив, що ще цього року під час Парламентської Асамблеї НАТО за його участі меседж про агресію Росії проти України в підсумкових документах був.

«Це не просто фраза в підсумковому документі – це дороговказ для найбільшої світової військової машини щодо пріоритетів глобальної безпеки світу. Уявіть собі, що дивним чином звідти зникла агресія Росії проти України. Це матиме руйнівні наслідки, і саме тому ми наполягли, щоб під час Парламентської Асамблеї НАТО в підсумковому документі це було. Я особисто разом з українською делегацією вписав це туди, а зараз немає», – зазначив Порошенко.

Лідер «Європейської Солідарності» зауважив, що імовірно Зеленський уникав участі у саміті НАТО в Лондоні для того, щоб не дратувати Путіна перед зустріччю у Нормандському форматі.

«Я можу уявити, що вони не хотіли перед Нормандським самітом дратувати Путіна, бо Путін може образитись. Це є абсолютно недержавницький підхід. Якщо ви будете думати про те, як би не дратувати Путіна – ви зраджуєте національним інтересам України. Все просто», – сказав Петро Порошенко.

Джерело

Автор