Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 05.12.2019 (мапа)

Впродовж поточної доби, 5 грудня 2019 р., збройні формування Російської Федерації 5 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв позиції наших підрозділів із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

3 обстріли позицій українських захисників російськими окупаційними військами, зафіксовано у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “ПІВНІЧ”:
двічі неподалік Новолуганського – з гранатометів різних систем та стрілецької зброї;
біля Луганського – зі станкових протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “СХІД” противник здійснив 2 обстріли по укріпленнях Об’єднаних сил:
біля Широкиного – з мінометів калібру 82 мм;
неподалік Лебединського – зі стрілецької зброї.

Сьогодні, 5 грудня, втрат внаслідок обстрілів серед особового складу Об’єднаних сил не зафіксовано.

Повідомляємо, що у зв’язку з проведенням ремонтних робіт електричної мережі, сьогодні, 5 грудня 2019 року, контрольно-пропускні операції на КПВВ “Гнутове” не здійснювались. З метою покращення умов перетинання лінії розмежування проведено модернізацію електромережі. Роботу КПВВ “Гнутове” розпочне завтра, 6 грудня 2019 року, у штатному режимі.

Перевезення населення між відновленим мостом та КПВВ “Станиця Луганська” сьогодні здійснювалось автобусом (33 ходки) та двома електромобілями (35 ходок). Перевезено 3460 пасажирів. Представники ДСНС України провели щоденне обстеження місцевості з обох боків від дороги в районі лісосмуги та мосту на наявність вибухонебезпечних предметів. Співробітники Червоного Хреста, при потребі, надають допомогу цивільному населенню.

На ділянці розведення №2, у районі населеного пункту Золоте Луганської області, здійснюються заходи щодо дотримання режиму ТИША. Обстановка залишається стабільною.

На ділянці розведення №3, в районі населеного пункту Богданівка Донецької області, сьогодні, силами та засобами ДСНС України було вилучено 41 вибухонебезпечний предмет. Окрім того, демонтовано 5 допоміжних споруд.

Підсумки за минулу добу

4 грудня збройні формування Російської Федерації 3 рази порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв позиції підрозділів Об’єднаних сил з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік Новолуганського та Широкиного.

Упродовж минулої доби втрат внаслідок обстрілів серед військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил не було.

Вчора, представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил серед цивільного населення розкрито 2 вбивства, 2 шахрайства, 5 крадіжок, 1 незаконне заволодіння транспортними засобами, 1 незаконне поводження зі зброєю та боєприпасами, 3 факти незаконного обігу наркотичних засобів та 1 незаконне переміщення осіб через державний кордон.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали 14963 особи та 1831 транспортний засіб. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули 14823 особи та 1814 транспортних засобів. В пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 37 особам.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до будь-яких підступних та провокаційних дій противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Щоденний звіт № 288/2019, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 5 грудня 2019 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 4 грудня 2019 (за східноєвропейським часом)

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області й аналогічний рівень таких порушень у Луганській області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • На східному краю ділянки розведення сил і засобів у районі Петрівського команда СММ бачила бригаду саперів із непідконтрольних урядові районів.
  • Спостерігачі бачили робітників із водопостачальної компанії з непідконтрольних урядові районів, які, за повідомленнями, оглядали водопровід, що протікав, на ділянці розведення в районі Золотого.
  • Робітники з непідконтрольних урядові районів приварювали нові поруччя по боках металевої конструкції мосту біля Станиці Луганської та обабіч дороги, що веде до нього.
  • Місія зафіксувала 5 одиниць озброєння, розміщених із порушенням ліній відведення в підконтрольному урядові районі Донецької області.
  • СММ здійснювала моніторинг дотримання режиму припинення вогню для уможливлення проведення ремонтних робіт на лініях електропередачі з обох боків лінії зіткнення в Донецькій області та свердління водозабірних свердловин поблизу непідконтрольної урядові Паньківки в Луганській області.
  • Обмеження свободи пересування СММ тривали, зокрема на блокпості збройних формувань поблизу Старомар’ївки в Донецькій області.

Завантажити повну версію звіту (PDF)

Таблиця порушень режиму припинення вогню

Мапа згаданих у звіті населених пунктів

Джерело