Канал для «розпилу»

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

#ЗЕкорупція

Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський заявив, що протягом трьох місяців стане можливою доставка телесигналу на тимчасово окуповані території Донбасу. Простіше кажучи, на окуповані території працюватиме український канал. Канал створять на базі іномовлення UA TV, і віщатиме він двома мовами. Очевидно, українською і російською.

Моя думка така, вся ідея з цим каналом – це одна грандіозна операція з пиляння бюджету від початку і до кінця. Чому я так вважаю?

Бо я ніколи не повірю, що міністр Бородянський не знає стану з телебаченням в зоні АТО/ООС. Навіть на територіях підконтрольних Україні доступні далеко не всі українські канали. Натомість майже скрізь, де довелося бувати особисто мені, дивовижно гарно ловлять канали сепарські. І в попередні роки я особисто в тому проблеми не бачив. Чому?

Бо на моїх очах колись у Авдіївці була ситуація, коли українські вояки повимикали всі українські канали та стали дивитися сепарські. На питання – чому так, хлопці відповіли просто – з сепар-ТВ можна хоча б пореготати, а подивишся українське ТБ і не хочеться жити. Не вірите? А ви посидьте кілька місяців на території, де прилетіти (і зробити вас 200-м) може щомиті, та подивіться канали, по яких вам розкажуть, як у тилу вас грабують, дурять та продають, і як в той час, як ви захищаєте батьківщину в багні і калюжах, хтось непогано проводить час по клубах та ресторанах. Запитайте себе – у вас від такого ТБ фаза швидко з’їде?

Я писав і повторюю, ніхто не зробив такого внеску в небажання людей на окупованих теренах повертатися в Україну, як українське телебачення, яке попередні п’ять років подавало Україну найбіднішою, найкорумпованішою та найпродажнішою країною у Європі. Громадська думка на окупованих теренах уже сформована – існуючі комерційні телеканали там зараз практично ніхто не дивиться.

І що ж такого нового розповість тим людям новий канал від Бородянського? Якусь «в гостях у казки» про те, як в Україні все дивовижно? Можна подумати, ніби люди, що живуть під окупацією, не їздять в Україну і не знають, що у нас насправді. Може, цей канал від Бородянського буде їм зранку до ночі крутити «Сватів» і «Я, ти, він, вона» за державний кошт? Тобто збагачувати такого собі Володимира Зеленського, який за сумісництвом перебуває на державній службі – президентом працює?

Нагадайте мені, що таке корупція?

Бородянський достатньо довго працює в медіа, аби не розуміти, конкурувати на окупованих теренах доведеться не з іншими телеканалами України, а з телебаченням Росії – країни, яка може залишити без харчування дітей, але ніколи не економила на пропаганді. Що він протиставить росТБ? Юзика і Сівоху? Щось мені підказує, що фільми «Кіборги», «Червоний» та «Захар Беркут» на окупованих теренах успіхів не матимуть і на бік України нікого не привернуть. Навіщо взагалі цей сир-бор?

На всі ці питання є одна відповідь, і вона ж єдина. Канал цей буде за якістю ще гірший за UA-Перший, натомість бюджет матиме неабиякий. І наповнить той бюджет держава Україна. І витрачений той бюджет буде на купівлю у правильних хлопців низки послуг, від вартості яких очі рогом полізуть у будь-якого досвідченого медіа-менеджера. Простіше кажучи, той бюджет «розпилять».

Уже зараз Бородянський назвав суму у 440 мільйонів гривень. З огляду на те, що всього на фінансування UA TV і «Укрінформу» в бюджеті закладено 569 мільйони гривень, очевидно, 77% цього фінансування піде на «канал для Донбасу» – читайте, в гаманець правильним хлопцям.

А коли в результаті вийде одне велике «ніфіга», нам збурено скажуть: «А от за Порошенка!»

Автор