Команда Петра Порошенка в Канаді. День другий (фото, відео)

Петро Порошенко

Мав чудову нагоду у Галіфаксі обмінятися думками з Сінді Маккейн, дружиною великого друга України сенатора Маккейна.

Абсолютно згоден з Сінді, що найкраща пам’ять про Джона Маккейна – це сильна та успішна Україна.

* * *

Національний музей імміграції Канади знаходиться на «Пірсі 21». Саме у цей порт в Галіфаксі 128 років тому прибули перші українці. До Канади вони втікали від малоземелля, з економічних причин, згодом – від післявоєнних негараздів, політичних переслідувань радянського режиму.

Українська діаспора Канади стала найстарішою та найбільш потужною українською громадою у світі. Українці зіграли важливу роль у політичному, економічному, культурному житті Канади. Та зробили величезний вплив на визнання України у світі та захисті інтересів нашої країни.

Тут, у Музеї «Пірс 21», учора ввечері ми запалили свічку пам’яті про жертв Голодомору-Геноциду українського народу та помолилися за душі невинно убієнних. Вічна пам’ять…

* * *

Міжнародна конференція з питань безпеки у Галіфаксі #HISF2019

Україні дуже важливо скористатися досягненнями минулих років, коли нам відкрили двері у НАТО.

Україні потрібен ПДЧ в Альянсі, і вона повинна продовжувати реформи для досягнення цієї мети.

Про це говоримо на безпековому форумі у Галіфаксі #HISF2019


Петро Порошенко у Галіфаксі: світ має тримати солідарність з Україною проти Путіна, бо агресія Кремля – це глобальна загроза

 

Міжнародне співтовариство має зміцнювати солідарність з Україною, яка протистоїть російській військовій агресії, адже плани Путіна не обмежуються тільки Донбасом чи Кримом. Його мета – дестабілізувати ситуацію у світі і нав’язати власний порядок денний у міжнародній політиці. Про це п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко заявив під час Міжнародної безпекової конференції у Галіфаксі (Канада).

Порошенко згадав лютий 2013 року, коли почалася анексія Криму і ніхто не міг повірити, що держава-член Ради безпеки ООН вчинить такий безпрецедентний злочин.

«Анексія Криму у 2014 році стала шоком для нас. Це розпочалося 20 лютого. Я був в Сімферополі 27 числа як член українського парламенту. Я намагався зупи6ити це. Ми не могли уявити, що може бути якийсь військовий конфлікт. Тому ми намагалися працювати з людьми в Криму, щоб захистити їх та захистити суверенітет України від російської юридичної анексії. Але це було чітке завдання Путіна – забрати Крим. І світ не розумів, що відбувалось там, тому що ніхто не міг цього навіть уявити», – нагадав Порошенко.

Він також розповів про те, як на Донбасі улітку 14-го року з’явилися регулярні російські війська. «Там були сотні російських солдатів, яких ми ловили на українській території. І це був просто жах. Путін казав, що там немає російських солдатів. Але ми показували, просто тикали в обличчя документи, які доводили, що це регулярний солдат російської армії. «Але вони там просто у відпустці» – казали росіяни. Ні, вони там не відпочивають. Є відео, де вони розказують що в них є наказ атакувати Україну. Вони зовсім там не відпочивають. І вони не просто десь заблудились. Вони спеціально були відправлені на територію України.
І такий стиль підтримується Росією» , – наголосив Порошенко.

П’ятий президент України подякував міжнародним партнерам – зокрема США, Канаді та країнам Європейського Союзу зате, що вони запровадили санкції проти країни-агресора. Він підкреслив, що, на жаль, Будапештський меморандум, за яким в обмін на другий ядерний потенціал Україна отримала гарантії безпеки та територіальної цілісності, не втримав Росію від агресії. А це означає, що Путіну не можна довіряти.

«Два тижні тому я був на лінії фронту, розмовляв із військовими, із людьми. І вони кажуть: пане президент, це дуже важливо – не дозвольте Путіну залишити Україну наодинці проти Росії», – зазначив Порошенко.

Найбільше, чого потребує сьогодні Україна, це не гроші і не підтримка реформ – хоча це теж дуже важливо. Але найголовніше – це міжнародна підтримка України, яка протистоїть одній з наймогутніших у військовому плані країні-агресору.

«Нам потрібна єдність всього світу та солідарність з Україною
Це найважливіше», – закликав Петро Порошенко.

Він звернув увагу на те, що Путін активно застосовує у міжнародній політиці гібридні методи і намагається перекласти на Україну вину за втручання у внутрішні справи США.

«Хіба Україна в цьому зацікавлена? Ні. США – точно ні. Тільки одна людина в цьому зацікавлена. Яка сидить в Росії , яка сидить в Кремлі і яка зараз насолоджується тим, що він так успішно переключив всю увагу від російської агресії», – переконаний Петро Порошенко.

«Ми не тільки зупинили Росію – величезну країну, другу найсильнішу армію у світі. Ми зупинили проект «Новоросія», «Малоросія» від того щоб розділити Україну на частини. Адже Путін думав, що його будуть з хлібом сіллю зустрічати. Але цього не відбувається. І зараз він використовує інструменти гібридної війни, переключає всесвітню увагу від цього», – застеріг Порошенко.

«Але боротьба між Україною та Росією, українцями та Путіним – це всесвітня боротьба. Адже це боротьба за свободу, за демократію, за майбутнє. За все те, що нас об`єднує», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело

 

Петро Порошенко: членство України в НАТО однаковою мірою потрібне і нам, і членам Альянсу

 

Україна і НАТО мають спільний стратегічний інтерес у якомога швидшому наданні Плану дій щодо членства України в Альянсі. Про це п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко заявив під час дискусії на безпековому форумі у канадському місті Галіфакс.

Він зазначив, що переважна більшість українців усвідомлює загрозу з боку Росії і підтримує членство нашої держави у Євросоюзі та НАТО.

«Українці більше не мають ніяких ілюзій. Кількість громадян, які хочуть зараз бачити Україну у Європейському Союзі – 70%. І ми зараз – найбільш оптимістична європейська країна на континенті. І двері Європейського Союзу мають бути відкриті для нас. Для нас дуже важливо отримати відкриті двері до НАТО», – наголосив Петро Порошенко.

Він нагадав про рішення Бухарестського саміту НАТО у 2018 році. «На минулому саміті НАТО лідери всіх країн сказали: ми чекаємо Україну в НАТО. Двері відкриті. Україна має зробити свою домашню роботу. Реформи у секторі безпеки, у правовій сфері. Але це запит – до України. Ми маємо побудувати план членства в НАТО. Має бути домашня робота для України – і домашня робота для НАТО. Членство України в НАТО потрібне не тільки Україні», – переконаний Петро Порошенко.

Він повідомив про те, що приміром американські інструктори, які зараз працюють в Україні, також отримують унікальний досвід стримування російської збройної агресії на території, де до війни мешкало 5 мільйонів людей.

Порошенко наголосив, що будь-який шантаж Путіна щодо членства України в НАТО неприйнятний ні для нашої держави, ні для членів Північного-Атлантичного альянсу.

«Хіба хтось може уявити, щоб членство України залежало б він Путіна? Це неприйнятно. Це той меседж, який ми маємо відправляти. Адже Україна бореться за західні цінності. Ми зараз всі разом боремось за спільну безпеку. І саме тому нам потрібно бути об‘єднаними. Я впевнений, що ми будемо разом – і тоді буде мир», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело

 

Петро Порошенко: Мінські угоди – це перш за все безпековий компонент, а без деокупації вибори на Донбасі неможливі

 

Мінські домовленості передбачають, що першочерговим є виконання саме безпекового компоненту, після чого стають можливими вибори на деокупованих територіях Донбасу. Про це п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко заявив під час дискусії у рамках безпекового форуму у Галіфаксі (Канада).

Він, зокрема, відзначив значну роль Канцлера Німеччини Ангели Меркель у Мінському процесі. «Я хочу подякувати великому європейському лідеру, німецькому Канцлеру Ангелі Меркель. Чудовий дипломат, вона дуже сприяла нам, щоб врятувати нашу країну. Ми провели 90 годин у Мінську. І все в «Мінську» абсолютно правильно», – наголосив Порошенко.

«Що в нас є у Мінських домовленостях? Це – виведення російських військ і артилерії. Звільненя усіх в’язнів. Повернення суверенітету України на ці території – і проведення демократичних виборів», – зазначив Порошенко.

Він переконаний, що зараз потрібен покроковий план виконання Мінських угод, і в першу чергу з боку країни-агресора. «Інакше Росія просто продовжить вбивати наших людей», – сказав Петро Порошенко.

«Мінські угоди – це була спільна позиція Франції, Німеччини і України», – нагадав Порошенко. Він також зазначив, що Міжнародний суд ООН ухвалив рішення і визнав свою юрисдикцію щодо фінансування Росією тероризму та дискримінації кримських татар.

«Зараз нам потрібен чіткий план імплементації Мінська з пріоритетом на безпеку. Адже ніхто ніколи не зміг би організувати демократичні чесні вибори з присутністю російських військ на території. Інакше це буде так, як «вибори», проведені у 2014 році в Криму», – нагадав Порошенко.

«9 грудня буде зустріч Нормандського формату у Франції, в Парижі. І ми маємо розуміти, що всі лідери повинні діяти спільно», – закликав Петро Порошенко.

Він також зазначив, що ще у 2015 році ініціював запровадження Миротворчої місії під егідою ООН, яка б допомогла провести деокупацію Донбасу і забезпечити умови для політичного врегулювання.

«Я хочу подякувати за те, що весь світ нас підтримував у цьому – і тільки Росія боролася проти цього», – нагадав Порошенко.

Він зазначив, що було б дуже добре, аби результатом переговорів у Нормандському форматі став відчутний прогрес у реалізації Мінських домовленостей.

Джерело


Петро Порошенко У Галіфаксі обговорив питання військово-технічної допомоги Україні із міністром оборони Канади

У рамках міжнародної безпекової конференції у Галіфаксі п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко обговорив збільшення військово-технічної допомоги Україні із Міністром національної оборони Канади Харджітом Сінгхом Саджаном, який зберіг свою посаду у новому уряді Джастіна Трюдо. Про це Петро Порошенко повідомив на своїй сторінці у мережі Facebook.

«Традиційно тепла і дружня зустріч з міністром оборони Канади. Привітав Harjit Sajjan з перезатвердженням на цій важливій посаді в новому уряді. Упевнений, це стане запорукою незмінної підтримки України у безпековій та обороннній сферах», – зазначив Порошенко.

«Маємо і далі спільно працювати над збільшенням військово-технічної допомоги Україні для відсічі російській агресії та в питанні членства нашої держави в НАТО», – переконаний Петро Порошенко.

Джерело


На форумі у Галіфаксі Канада засвідчила УкраЇні свою подальшу підтримку у протистоянні російській агресії – Іванна Климпуш-Цинцадзе

 

Канада залишається надійним партнером України і продовжить надавати нам підтримку у захисті нашої держави. Про це сказала депутат фракцї «Європейська Солідарність», голова комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе, яка перебуває у складі української делегації на чолі з п’ятим Президентом України, лідером партії «Європейська Солідарність» Петром Порошенком на безпековому форумі у Галіфаксі.

«Міністр національної оборони Канади Харджіт Сінх Саджан, який зберіг свій портфель у новому уряді пана Трюдо, чудово розуміє ситуацію в Україні, ситуацію щодо російської війни проти України», – зазначила депутат.

«Він чітко наголосив, що Канада і надалі продовжуватиме тренінгову місію UNIFIER, яка спрямована на допомогу нашим воякам. І немає ніяких підстав думати про згортання чи зменшення допомоги. Вони розуміють нашу потребу у продовженні цієї взаємодії і цієї співпраці. Вона буде тільки розвиватися», – заявила вона.

«Це дуже важливо, що Канада і далі буде стояти поруч із нами в протистоянні російській агресії», – підкреслила голова комітету.

Вона також зазначила, що Міжнародний безпековий форум у Галіфаксі є одним з тих серйозних світових майданчиків, де обговорюються найважливіші питання та загрози для вільного світу.

«Тому для нас важливо бути присутніми, озвучувати позицію України. Тим більше, що буквально на всіх сесіях в той чи інший спосіб згадується або Україна, або агресивна поведінка Російської Федерації – починаючи від кібербезпеки, закінчуючи інформаційними, військовими атаками, втручаннями. Йдеться не лише про Україну, а й про Сирію, Венесуелу, інші країни вільного світу», – сказала вона.

За словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, принципово важливо, щоб було чітко зрозуміло, якою сьогодні є наша позиція, якими знаннями ми можемо поділитися.

«Ми сьогодні на передовій цієї війни Російської Федерації проти вільного світу, і захищаємо світ, а не тільки себе», – сказала вона.

Україні надзвичайно важливо на міжнародних заходах високого рівня представляти свою позицію і не давати шансів викривляти розуміння про ситуацію в нашій країні. «Важливо, щоб не хтось від імені України говорив, а щоб говорили безпосередньо українські представники», – сказала голова комітету.

Джерело


Нашого цвіту по всьому світу! 🇺🇦

Приємно зустрічати українців дорогою з Торонто до Галіфаксу та з Галіфаксу до Едмонтона.

 

 

Фото © Михайло Палінчак

 

Автор