Інтерв’ю Петра Порошенка під час «Марафону Гідності» на телеканалах «Прямий», «П’ятий» та «Еспресо» (відео)

 

Порошенко про зустріч у нормандському форматі: жодної довіри до Путіна і жодних компромісів у питанні членства України в ЄС та НАТО

Учасники переговорів у Нормандському форматі мають домагатися від Росії обов’язкового виконання безпекового пакету Мінських угод і не довіряти словам Путіна. Про це заявив  лідер партії «Європейська Солідарність», п’ятий Президент України Петро Порошенко в ефірі «Марафону Гідності» на телеканалах «Прямий», «П’ятий» та «Еспресо».

«Я хотів би звернутися з порадами до учасників саміту, в тому числі від України, і до тих, хто на сьогоднішній день намагаються,  як вони зараз стверджують, «йти на рішучі компроміси». «Рішучі компроміси» з Путіним означають поразку. «Рішучі компроміси» з Путіним означають капітуляцію», – сказав Петро Порошенко.

«Не вірте Путіну. Метою Путіна не є мир. Бо Путін міг би це зробити п’ять, чотири, три, два роки тому, але він не зацікавлений у мирі», – підкреслив лідер партії.

«Я завжди стверджував, що ключі від миру знаходяться в Москві. Але мир має бути з урахуванням українського інтересу», – наголосив Порошенко.

Він застеріг, що при здачі позицій і капітуляції країни теж перестають стріляти, але це немає нічого спільного з миром.

«Отже, моя перша порада – не вірте Путіну, спирайтеся на наших союзників, спирайтеся на Європейський Союз, Сполучені Штати. Виходьте на ті позиці, які дозволять відновити територіальні цілісність, суверенітет і незалежність нашої держави», – наголосив Порошенко.

За його словами, «червоні лінії», які неприпустимо перетинати, дуже  прості. «Я це кажу як людина, яка разом з Канцлером Меркель та Президентом Олландом за участю Путіна писали комплекс заходів, який тепер називається Мінські угоди», – зауважив Петро Порошенко.

Першою «червоною лінією» має бути тверда вимога, що безпековий компонент має передувати компоненту політичному. «І не можуть проводитись на українській землі вибори під дулами автоматів. Це лише легітимізує окупантів і виводить Росію, чого вона, власне, і прагне, із зони дії санкцій, які є дуже ефективними», – пояснив Порошенко.

«Хочу наголосити, що свого часу ключова позиція закону «Про особливий режим місцевого самоврядування» була в тому, що він робився на три роки», – також додав він.

«За будь-яких обставин Україна є унітарною державою. І ми не можемо допустити те, що нам намагалися вкинути чи то проект «Новоросії», чи будь-що, що називається федералізація. Або називають автономізація, або автономія».

«Бо інтереси Путіна лише полягають в тому, щоб зупинити рух України в НАТО і ЄС. Отже, це друга «червона лінія». Ні на які компроміси, які обмежують рух України в ЄС і НАТО, країна йти не повинна», – заявив Петро Порошенко.

П’ятий президент України зазначив: «Є лише один безпековий інструмент – це членство України в НАТО. Один  демократичний і економічний інструмент – повномасштабне членство в Європейському Союзі.

Інших альтернатив Україна не має. І ми мали достатньо аргументів для того, щоб в цьому переконатися», – підкреслив Порошенко.

Джерело

 

Петро Порошенко на саміті ЄНП: «Європейська Солідарність» не дозволить розвернути Україну з європейського шляху

 

Майбутнє Європи і майбутнє України у Європі обговорюють учасники делегації партії «Європейська Солідарність» з партнерами під час саміту Європейської народної партії у хорватському Загребі. Про це в ефірі «Марафону Гідності», який відбувається в ефірі телеканалі «Прямий, «П’ятий» та «Еспресо» заявив Петро Порошенко з кулуарів саміту Європейської народної партії – найбільшого політичного об’єднання Європи.  Петро Порошенко наголосив, що делегація «Європейської Солідарності» у спілкуванні з європейськими партнерами особливу увагу приділяє питанню невиконання країною-агресором Мінських домовленостей, що своєю чергою має означати продовження санкцій.

«Саміт ЄНП – це форум найбільшої європейської партії, яка сповідує європейські цінності, яка є фундаментом Європейського Союзу, найбільша політична сила Європи. І я пишаюся тим, що «Європейська Солідарність» є надійним і дуже авторитетним членом цієї родини. Сьогодні ми обговорюємо майбутнє Європи. І дуже важливо, що при обговоренні майбутнього Європи потужно звучав голос України. Сьогодні в нашу делегацію входять співголова фракції Ірина Геращенко, голова комітету з європейської інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, співголова фракції Артур Герасимов, наша молодіжка, яка сьогодні дуже потужно провела резолюцію, в якій рішуче засуджується російська агресія», – повідомив Петро Порошенко.

Він вкотре наголосив, що у разі невиконання країною-агресором мінських домовленостей санкції мають бути продовжені – і це головна мета української делегації під час переговорів на саміті.

«На жаль, останнім часом зроблені дуже небезпечні кроки, які руйнують солідарність світу з Україною. Нашу державу намагаються виштовхати з перших пунктів порядку денного міжнародних об’єднань. Саме тому таким важливим є потужний голос української делегації, і він вже реалізований у тому, що в заяві за підсумками саміту ЄНП достойне місце приділене Україні, Східному партнерству, територіальній цілісності України», – зазначив Порошенко.

«Зараз фейковими новинами і ворожою пропагандою намагаються принизити, зруйнувати ті досягнення, які Україна здобула на шляху європейської інтеграції. Намагаються розвернути Україну. Чітко наголошую, що ні «Європейська Солідарність», ні наші політичні партнери в Європі цього зробити точно не дозволимо», – наголосив лідер партії.

Джерело

 

Повернення українського контролю над кордоном з Росією має стати однією з ключових безпекових вимог під час нормандської зустрічі – Петро Порошенко

Створення спеціальної підгрупи, яка працюватиме над поверненням повного контролю над  україно-російським кордоном, має бути однією з ключових вимог до Путіна під час зустрічі у нормандському форматі. Про це під час «Марафону Гідності» в ефірі телеканалі «Прямий», «П’ятий» та «Еспресо» заявив лідер партії «Європейська Солідарність», п’ятий Президент України Петро Порошенко.

«Ми маємо реалізувати позицію, яка була досягнута ще в 2015 році: створити окрему підгрупу в тристоронній контактній групі, що стосується державного кордону. Без абсолютно прозорої позиції, що без перекриття кордону – або українськими прикордонниками, або, що буде ще краще, – миротворцями до проведення виборів, – це зробити неможливо, якщо кордон не буде перекритий.

Є ініціативи, щоб вибори провести після деокупації. Я підтримую ці ініціативи, я вважаю, що вони повністю відповідають Мінським угодам і саме на цих позиціях я наполегливо раджу сьогодні стояти і захищати так само, як ми захищаємо суверенітет та територіальну цілісність України», – порадив Петро Порошенко.

Джерело

 

Порошенко: У Керченській протоці рік тому ми захищали морські кордони України, і нашу правоту засвідчив Міжнародний морський трибунал

Прохід українських військових суден через Керченську протоку рік тому був звичайною рутинною ротацією. При цьому українські моряки повністю дотрималися міжнародного права – на відміну від росіян, які незаконно атакували українські кораблі. Про це під час «Марафону Гідності» в ефірі телеканалів «Прямий, «П’ятий» та «Еспресо» заявив лідер партії «Європейська Солідарність», п’ятий Президент України Петро Порошенко.

Він також нагадав, що повну правоту української сторони підтвердив Міжнародний трибунал з морського права у Гамбурзі. А будь-які намагання перекрутити цю справу грають виключно на користь Росії як країни-агресора.

«Це не була спецоперація – це була рутинна ротація, яка знаходиться навіть не в компетенції начальника Генерального штабу, а командування ВМС. Я повністю підтримую і поділяю необхідність цих рішень  – і зі стратегічної, і з політичної точки зору», – наголосив Петро Порошенко.

«Керченська протока – це міжнародні води, де вільно можуть пересуватися українські військові кораблі, не питаючи ні в кого дозволу», – зазначив Порошенко.

За його словами, план Путіна в акваторії Чорного та Азовського морів був простий – перекрити доступ до транспортних шляхів підприємствам Маріуполя, Бердянська і Донбасу, спровокувати зупинку заводів, безробіття і соціальне невдоволення українською владою.

«І в такий спосіб гібридними інструментами захопити Донбас. Ми не дозволили цього зробити. Одразу після цього під час моїх консультацій у Європейському Союзі мені казали: ви маєте бути готові до таких агресивних дій. Ви маєте побудувати залізницю, щоб відвантажувати продукцію з українських заводів – навіть якщо буде перекрита Керченська протока.  І саме тоді були закладені в бюджет кошти, були сформовані європейські фонди для того, щоб їх спрямувати на розвиток інфраструктури Донбасу», – повідомив Порошенко.

«Правоту дій України і її керівництва визнав Міжнародний трибунал з морського права у Гамбурзі. І я хочу подякувати всім дипломатам і нашим юристам, які таким чином виконали директиви президента Порошенка щодо юридичного захисту інтересів України», – наголосив лідер «Європейської Солідарності».

Він подякував за мужність українським морякам, яким довелося пережити російський полон. Петро Порошенко також зауважив, що Росія, яка була зобов’язана відповідно до рішення трибуналу негайно повернути українські кораблі, передала їх у пограбованому стані.

«Ми не мали іншої альтернативи, як діяти в такий спосіб, захищаючи морські кордони України. Це не менш важливо, ніж кордони суходолу, ніж захист кожного клаптика української землі», – підсумував Петро Порошенко.

Джерело