Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 20.11.2019 (мапи)

Впродовж поточної доби, 20 листопада 2019 р., збройні формування Російської Федерації 3 рази порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв позиції наших підрозділів з озброєння БМП, гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів.

2 обстріли позицій українських захисників російські окупаційні війська здійснили у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “СХІД”:
неподалік Березового – з гармат БМП-1 та великокаліберних кулеметів;
біля Талаківки – з озброєння БМП-1, ручних протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “ПІВНІЧ” противник з автоматичних гранатометів та великокаліберних кулеметів вів вогонь по позиціях Об’єднаних сил неподалік Гладосового.

Впродовж поточної доби поранень внаслідок обстрілів зазнали 6 військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил.

В той час, як Україна всіма можливими дипломатичними шляхами намагається досягнути миру, російські окупанти цинічно порушують будь-які домовленості. Так, українська сторона, на одній з ділянок, сьогодні двічі запитувала “Тишу” для надання допомоги пораненим. Збройні формування Російської Федерації давали на це згоду, але підступно продовжували вести вогонь з автоматичних гранатометів.

На ділянці розведення №1 (Станиця Луганська) сьогодні розпочався пішохідний рух через відновлений міст. Ділянку, під час робочої поїздки, відвідав Президент України Володимир Зеленський.

Тривають заходи на ділянці розведення №2 у районі населеного пункту Золоте-4 Луганської області щодо демонтажу заявлених фортифікаційних споруд. Сьогодні демонтовано 1 бліндаж. Окрім того, виявлено та знешкоджено 7 вибухонебезпечних предметів.

На ділянці розведення №3, в районі населених пунктів Богданівка і Петрівське Донецької області за графіком завершено процес очищення територій від вибухонебезпечних предметів. Загалом, за час робіт, співробітниками ДСНС України обстежено 30 гектарів території та вилучено 158 ВНП. З 12.00 21 листопада на цій ділянці розпочнуться заходи з демонтажу фортифікаційних споруд та інших об’єктів військового призначення.

19 листопада збройні формування Російської Федерації та її найманці 11 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв позиції підрозділів Об’єднаних сил із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, озброєння БМП, гранатометів різних систем та стрілецької зброї, з великокаліберними кулеметами включно.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Водяне, Старогнатівка, Південне, Залізне, Кіндрашівська Нова, Кримське, Березове та Луганське.

Минулої доби втрат внаслідок обстрілів серед особового складу Об’єднаних сил не було.

Вчора, представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил серед цивільного населення розкрито 1 факт тяжких тілесних ушкоджень, 1 розбій, 2 грабежі, 14 крадіжок, 3 шахрайства, 1 факт отримання неправомірної винагороди, 5 фактів незаконного обігу з наркотичними засобами.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали 21663 особи та 2361 транспортний засіб. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули 21784 особи та 2464 транспортних засоби. В пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 42 особам.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до будь-яких підступних та провокаційних дій противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Російські окупаційні війська не полишають спроб ввести в оману світове співтовариство

18 листопада біля населеного пункту Петрівське (знаходиться на тимчасово окупованій території) члени патруля СММ ОБСЄ бачили 10 саперів із непідконтрольних урядові районів у мікроавтобусі та вантажівку, що рухалися в напрямку ділянки розведення.

Так, у щоденному звіті СММ ОБСЄ від 19 листопада 2019 року зазначено:

“…18 листопада, ведучи спостереження приблизно за 2 км на північ від н. п. Петрівське (непідконтрольний урядові, 41 км на південь від Донецька), спостерігачі чули і бачили 1 вибух орієнтовно за 2,5 км на західно-південний захід (за оцінкою, контрольований підрив у межах ділянки розведення), а через 2 хвилини чули ще 10 вибухів, оцінених як розриви снарядів, та бачили дим на відстані близько 2,5 км на південно-південний захід (за оцінкою, у межах ділянки розведення)…”

За даними спостерігачів української сторони СЦКК обстрілів на ділянці розведення №3 протягом 18-19 листопада 2019 року не зафіксовано.

Таким чином можна констатувати, що 10 вибухів, оцінені СММ ОБСЄ як розриви снарядів, імовірно є підривами, які несанкціоновано, без повідомлення СММ ОБСЄ, провели так звані “підрозділи МЧС” окупаційної влади. Зазвичай, такі дії російськими окупантами проводяться для створення відповідної картинки для пропагандистських ресурсів ОРДЛО та Російської Федерації.

У подальшому ці “ексклюзивні інформаційні матеріали” використовуються російськими ЗМІ для компрометації України та її Збройних Сил в очах світової спільноти.

Джерело

 

Щоденний звіт № 274/2019, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 19 листопада 2019 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 18 листопада 2019 (за східноєвропейським часом)

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • Місія констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та зменшення кількості таких порушень у Луганській області, якщо порівнювати з попередньою добою.
  • СММ продовжувала спостерігати за ситуацією на ділянках розведення сил і засобів у районах Петрівського та Золотого.
  • На ділянці розведення в районі Станиці Луганської команда Місії, як і раніше, спостерігала за проведенням будівельних робіт на зруйнованій секції мосту.
  • Місія виявила 4 одиниці озброєння, розміщені з порушенням ліній відведення в непідконтрольних урядові районах Донецької області.
  • На дорозі між контрольним пунктом в’їзду-виїзду біля Пищевика і блокпостом поблизу Верхньошироківського спостерігачі вперше зафіксували невибухлі боєприпаси.
  • Доступ Місії залишався обмеженим, зокрема на блокпостах біля підконтрольного урядові Невельського, непідконтрольних урядові Бойківського та Соснівського, а також поблизу пунктів пропуску на кордоні в непідконтрольних урядові районах Луганської області.

Завантажити повну версію звіту (PDF)

Таблиця порушень режиму припинення вогню

Мапа згаданих у звіті населених пунктів

Джерело