Не спалюй листя – КОМПОСТУЙ!

Спалювання листя є надзвичайно шкідливим для здоров’я людей та екологічного стану міста та є прямим порушенням низки норм чинного законодавства, що тягнуть за собою накладення штрафів від двадцяти (340 грн) до ста (1700 грн) неоподаткованих доходів громадян (відповідно до ст. 152 КУпАП).

При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. Нерідко разом з листям горить сміття, що спричиняє ще потужніше забруднення атмосферного повітря.

Закликаємо киян та відповідні служби запобігати спалюванню листя не лише в парках та скверах, а і на прибудинкових територіях, адже у тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання.

Спалювання рослинних залишків становить суттєву загрозу природі: з листям згорають зимуючі корисні комахи, руйнується ґрунтовий покрив, відбувається збіднення ґрунту.

Найбільш дружнім по відношенню до довкілля шляхом утилізації опалого листя є компостування. Приготування компосту – це ще один чудовий спосіб, що дозволяє використовувати опале листя з користю. Термін дозрівання компосту становить 2 – 2,5 роки, такий компост послужить відмінним добривом для всіх рослин, а проблема з утилізацією листя вирішиться сама собою.

При виявленні правопорушників – звертатися до органів Національної поліції (за телефоном 102).

Джерело