Збитий запобіжник проти Коломойського

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

#ЗЕорда

Олександр Данилюк, уже екс-голова РНБО, наразі відправлений у відставку і тому до ЗЕкоманди по факту більше не входить. Але. Ця людина зробила свій чималий внесок у прихід Зеленського до влади. Плюс – в інтерв’ю виданню «Лівий берег» пан Данилюк уже заявив, що продовжуватиме взаємодіяти з президентом Зеленським у інших форматах. Відтак його вплив на політику списувати щонайменше зарано.

Що це за людина, і чому його ухід із ЗЕкоманди – це дуже важливий сигнал? Почати можна з того, що на момент обрання Володимира Зеленського президентом Данилюк мав за плечима найвищу серед ЗЕкоманди посаду в органах державної влади – він колишній заступник голови Адміністрації президента.

Олександр Данилюк має три вищі освіти, в тому числі бізнес-школу Індіанського університету (США). Дуже довго працював у бізнесі – в сферах фінансів, інвестування та консалтингу. На державній службі він опинився у 2005 р. – був економічним радником прем’єра Юрія Єханурова. У часи президента Януковича Данилюк був позаштатним радником президента і головою Координаційного центру з впровадження економічних реформ. Підпорядковувався Центр голові АП Сергію Льовочкіну.

В часи президентства Петра Порошенка Данилюк встиг побувати представником президента у Кабміні, заступником голови Адміністрації президента та міністром фінансів в уряді Гройсмана. Важливо – саме за міністра Данилюка була здійснена націоналізація ПриватБанку. Попри належність до ЗЕкоманди, Данилюк завжди наполягав, що націоналізацію він вважає кроком правильним і обґрунтованим. Ба більше.

«Коли я долучився до передвиборчої кампанії Зеленського, що говорили? Якщо там Данилюк – значить, там нема Коломойського. Я розумів відповідальність, поставивши на кін свою репутацію»Данилюк в інтерв’ю «ЛБ».

Взагалі, поява Данилюка в ЗЕкоманді була дуже схожа на зведення рахунків з командою президента Порошенка. З міністрів Данилюк пішов після кадрового конфлікту з прем’єром Гройсманом, який у ті часи про якісь розбіжності з президентом Порошенком геть навіть не згадував. Наявність Данилюка в команді Зеленського була безумовно сильним кроком. Саме Данилюк був радником кандидата Зеленського з міжнародних та економічних питань. У тому числі саме Данилюк разом з Пристайком забезпечували комунікації ЗЕкоманди з США. Проте практично зразу після обрання Зеленського президентом, що називається, «щось пішло не так».

Данилюк в інтерв’ю визнав, загрозливі дзвіночки він почув ще під час передвиборчої кампанії. Важливим моментом, який мусив би примусити Данилюка серйозно замислитися, було призначення його головою РНБО. Це явно не те, чого хотів амбітний екс-міністр. По факту всі важелі керування економікою в своїх руках зібрав голова ОПУ Андрій Богдан. Чинний прем’єр Гончарук – висуванець саме Богдана. Відтак Данилюку по суті залишили лише забезпечувати проекти Богдана по лінії РНБО. Хоча сам Данилюк наполягає на дещо іншому трактуванні цих подій.

«І хто робить ці реформи, Богдан робить реформи? Важко коментувати нісенітниці. Голова Офісу каже, що він кудись швидко біжить. Цікаво, куди він дуже швидко біжить. Наприклад, усі мої ініціативи блокувалися безпосередньо Офісом президента. Зокрема і щодо Служби фінансових розслідувань – повністю готовий законопроєкт, реформа СБУ, реформа структури РНБО… Що робить Адміністрація? Вони на це сідають. Може, коли вони на це сідають, вони швидше біжать з реформами, але незрозуміло, з якими. І давайте будемо відвертими: реформи роблять конкретні люди. Дуже багато тих реформ, які зараз робляться, і законопроєкти, які зараз прийняті, розроблені або мною, або за моєї участі»Олександр Данилюк, інтерв’ю «ВВС».

Подачу у відставку Данилюк пояснює двома речами. До їх переліку, до речі, не входить розведення сил в зоні АТО/ООС. Перша причина – ситуація навколо ПриватБанку і проблеми, що спіткали екс-голову НБУ Валерію Гонтареву. Не звинувачуючи Андрія Богдана напряму, Данилюк тим не менше говорить, що Богдану було б логічно подати у відставку. Друга причина – проблеми з місією МВФ. Данилюк явно вказує на те, що нова програма співпраці з МВФ під загрозою, і що головна причина цього – як раз ситуація з ПриватБанком.

Навіщо ж Данилюк взагалі увійшов до ЗЕкоманди? Ризикну припустити таке. Данилюк – один з молодих реформаторів, які так і не збагнули, що чимало реформ в Україні зазнають невдачі не через виконавців, а через тотальне небажання пересічних українців мінятися і вдосконалюватися. Це розумів Порошенко і проводив реформи так, що вони діяли всупереч бажанням громадян. Це не вдовольняло молодих реформаторів – їм хотілося всього і швидко. На цьому бажанні вони привели до влади особу, яку щиро сподівалися згодом поставити під свій вплив професіоналів. А лихо в тому, що професіонал не уживається поруч з дилетантом. Тому відставка Данилюка у ЗЕкоманді явно не остання.

Автор