Петро Порошенко в програмі «Рандеву з Яніною Соколовою» (фото, відео)

Петро Порошенко про обшуки і допити силовиків: ДБР йде шляхом Януковича, повертаючи політичні переслідування

 

Проведення безпідставних обшуків і допитів в рамках досудових кримінальних проваджень слідчими ДБР штовхають правоохоронну систему на хибний шлях, яким йшов режим Януковича, коли застосовував політичні переслідування проти своїх опонентів. Якщо слідчі виконують забаганки соратників президента-втікача – це завдає удару по міжнародній репутації України та демократичних свободах громадян, – про це п’ятий президент України Петро Порошенко заявив в ефірі програми «Рандеву».

«Янукович йшов таким шляхом, яким зараз йде Державне бюро розслідувань. З благословення, я можу так передбачати, керівника Офісу Президента пана Богдана, близького партнера пана Портнова, колишнього заступника адміністрації Януковича. Це удар по українській владі і по державі Україна, щодо повернення політичних переслідувань. Якщо це буде їх вибір – поборемось», – наголосив Петро Порошенко.

Лідер «Європейської солідарності» нагадав про свій багаторічний досвід перебування в опозиції, який дає розуміння як протистояти тиску влади і захищати інтереси своїх виборців.

«Я і моя політична сила не боїмося нікого, ми чесно дивимося людям в очі. Я багато років був в опозиції, і ці хлопчики – вони не перші, хто хотіли запроторити Порошенка (за грати – ред). Ви дуже добре пам’ятаєте і 2003, і 2004 рік, і коли на канал були наїзди, і в 2007, і в 2008, і в 2012, і в 2013 роках. Нічого в них не вийде. У нас є достатньо механізмів захисту» – підкреслив п’ятий президент Петро Порошенко.

Джерело

 

Прошу не бавитись у перегляд Мінських домовленостей – Петро Порошенко про умови проведення виборів на окупованих територіях

 

«Дорожня карта» виконання Мінських угод має чітко погоджені етапи виконання, в тому числі і з питанням проведення виборів на тимчасово окупованих територіях виключно за українським законодавством. Про це сказав п’ятий президент України, лідер політичної партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко в програмі «Рандеву» на 5 каналі.

«Я би просив не бавитись у перегляд досягнутих домовленостей по Мінському формату. В тому числі і тих, по яким стоять підписи Порошенка і Путіна, Меркель і президента Французької республіки тоді Олланда»,- підкреслив він.

«У нас є 13 пунктів Мінських угод. Вони є базовими документами, де є виконання тих обов’язків, які зроблені», – наголосив Петро Порошенко.
Він підкреслив, що була погоджена «дорожня карта» імплементації Мінських угод.

«Це означає, що і коли має робитися», – пояснив він додавши, що вона обговорювалася у Нормандському форматі – і на найвищому рівні, і на рівні міністрів закордонних справ і дипломатичних радників.

«І перше – має бути зроблений безпековий компонент, який дає можливість взагалі говорити про проведення, гарантувати вільне волевиявлення громадян і проведення вільних виборів», – особливо підкреслив п’ятий президент України.
Він зауважив, що зараз намагаються говорити, що нам треба терміново, навесні, провести місцеві вибори, в тому числі і на окупованих територіях, не згадуючи при цьому безпековий компонент, який би гарантував волевиявлення громадян, гарантував би можливість проведення кампанії.

«Бо в Мінських угодах записано, що це має бути по українському законодавству. Це має бути організовано українськими державними органами. Українським політичним силам повинна бути гарантована участь у цих виборах. Кандидати від України мають їздити і агітувати. І тільки за цих умов ці вибори будуть вільними», – заявив Петро Порошенко.

Він підкреслив: «Спроби зараз говорити, що це буде зроблено під відкритою, як зараз, чи таємною присутністю російських окупаційних військ, коли незаконні збройні формування, як чітко записав в Мінських угодах, не будуть роззброєні, а будуть перешкоджати вільному волевиявленню і проведенню кампанії, ці вибори не можуть за визначенням бути визнані вільними. І це означає, що ніякого політичного процесу, до вирішення безпекового компоненту, не буде».

«Отже, ще раз – виведення військ, роззброєння незаконних формувань, вивезення артилерійського і танкового озброєння, чітка позиція щодо гарантування перекриття кордону неконтрольованої ділянки російсько-українського кордону, присутність українських політичних сил і українського законодавства і українських організаторів», – зазначив він.

За словами Петра Порошенка, надзвичайно важливим є забезпечення участі у голосуванні тимчасово переміщених осіб.

«Кажуть, що 1,5 млн українських громадян, що постійно проживають у Донецьку і були вимушені виїхати, і зараз Росія перешкоджає їх участі. Тому я вимагаю високого рівня компетентності при розмовах щодо участі чи не участі», – сказав він.

Джерело

 

Петро Порошенко розповів, як відбувались переговори по Донбасу: Формули Штайнмаєра не існує

Формули Штайнмаєра, погодженої з кимось, не існує. А нібито позиції щодо організації виключно політичного процесу без обговорення без пекової складової – це все вигадки пана Путіна. Про це сказав п’ятий президент України, лідер політичної партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко в програмі «Рандеву» на 5 каналі.

«Ніякої угоди Штайнмаєра не існує в природі. Немає угоди Штайнмаєра. Ніякої формули Штайнмаєра, нібито з кимось погодженої, не існує», – підкреслив Петро Порошенко.

Він розповів, що були пропозиції міністра закордонних справ Німеччини Франка Вальтера Штайнмаєра, які полягали в наступному: після того, як буде сформований безпековий компонент, після того, як буде проведена бездоганна організація виборів, після того, як ОБСЄ визнає ці вибори такими, які відповідають критеріям ОБСЄ і будуть вільними і демократичними, відповідатимуть вільному волевиявленню громадян, Штайнмаєр запропонував, щоб закон про особливий режим місцевого самоврядування запроваджувався не через два тижні після виборів, коли виборчі комісії зобов’язані будуть підрахувати підсумки виборів, а в день виборів, тоді коли ОБСЄ видасть звіт, що вибори вільні.

«Ніяких інших позицій щодо перетасовки, що ми організовуємо виключно політичний процес, а безпековий не обговорюємо – це все вигадки пана Путіна», – підкреслив п’ятий президент України.

«Я хочу вам розповісти, я вперше це розповідаю, про останню зустріч у Берліні з Путіним, Меркель, французьким президентом і вашим покірним слугою. Коли Путін сказав: у нас є формула Штайнмаєра написана Лавровим. Я кажу: вибачте, ось є лист двох міністрів закордонних справ Франції і Німеччини пана Штайнмаєра, де вони викладають, що це є – формула Штайнмаєра. Будь ласка, подивіться. Він, Путін, бере цю форму, читає і каже: ні, це зовсім не те, у нас написав Лавров формулу Штайнмаєра. Я кажу: вибачте, ніякий Лавров нічого нам писати не буде. Тим більше, що за цим столом сидить сам Штайнмаєр і ви можете його спитати, пане Путін. Не буду я його питати, ви його переагітували, ми будемо базуватись на наших пропозиціях – ось це стиль ведення переговорів Росією», – розповів п’ятий президент України.

Петро Порошенко підкреслив: «Я раджу бути дуже обережними. Ми зацікавлені у мирі, ми зацікавлені у відновлені суверенітету України над окупованими територіями. Але точно не навпаки – ми не зацікавлені, щоб це був російський анклав, і щоб Росія під стволами представників своїх збройних сил визначала, хто буде обраний на цих виборах».

П’ятий президент України розповів про ще один діалог з президентом Росії.

«Я також можу вам розповісти ще одну історію, коли Путін запропонував мені, коли ще були діалоги, це мені здається був 2015 рік, каже: що Ви сперечаєтесь, давайте ми з Вами домовимось кого ми оберемо і проведемо це через вибори – це єдиний можливий шлях. Я кажу: ні, обирати, навіть лідерів місцевого самоврядування, буде український народ. І ні з ким я не збираюся ні погоджувати кого обирати, ні віддавати, яку частину повноважень ми їм делегуємо. Є закон – він рівний для всіх», – сказав він.

Джерело

 

Це загроза унітарному устрою України – Порошенко про небезпеку безстрокової дії закону про особливий режим місцевого самоврядування

В Мінських угодах термін дії закону про особливий режим місцевого самоврядування обмежений трьома роками і запровадження його безстроково надзвичайно небезпечно як прецедент для Буковини, для Закарпаття, для Бессарабії та в цілому для України. Про це сказав п’ятий президент України, лідер політичної партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко в програмі «Рандеву» на 5 каналі.

«Хочу наголосити, що в Мінських угодах і парафованих документах, термін дії закону про особливий режим місцевого самоврядування обмежений був трьома роками. І двічі продовжувався на один рік», – сказав він.

«Категорично не можна створювати прецедент, щоб безстроково діяв цей закон. Я думаю, що це надзвичайно небезпечно як прецедент для Буковини, для Закарпаття, для Бессарабії. І взагалі для унітарного устрою України, для того щоб перешкодити перетворенню України на федеральну державу», – застеріг Петро Порошенко.

«Я твердо наголошую, що все відпрацьовано – спочатку безпековий компонент, потім політичний компонент. Формула Штайнмаєра – це лише пересування, і то, воно не дуже відповідає українському законодавству і ніколи не було погоджено українською стороною.

Тому дуже ретельно, дуже професійно треба підходити до цих надзвичайно важливих складових нашої домовленості», – підкреслив п’ятий президент України.

Джерело

 

Петро Порошенко про справу «Роттердам +»: Я зацікавлений у ретельному, неупередженому розслідуванні

Формула «Роттердам +» для формування ціни на вугілля для виробництва електроенергії на теплових електростанціях в Україні стала першим кроком для припинення ручного управління і запровадження ринкового механізму у цій галузі. Про це сказав п’ятий президент України, лідер політичної партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко в програмі «Рандеву» на 5 каналі.

«Ніякого відношення до цієї формули я не маю, і ніколи її в очі не бачив до того, як вона була запроваджена і презентована ринку. До того, як вона почала публічно обговорюватися», – підкреслив Петро Порошенко.

За його словами, твердження про те, що ціна є 45 чи 100 – абсолютно неправильне. «Бо ціна змінюється кожного разу. До цього взагалі не існувало формули і ціна встановлювалась ручним управлінням. Я вважаю, що будь-яка формула краще за ручне непрозоре визначення ціни», – зазначив він.

Петро Порошенко нагадав, що в 2017 році, менше ніж через рік після запровадження формули, були прийняті зміни до закону, якими передбачалося цю формулу скасувати, запровадити ринок і лише ринок може визначати, які ціни є справедливі.

«Ні НАБУ, ні Кабмін, ні регулятор, ні Порошенко, ні Герус чи будь-хто, а ринок», – додав він.

Петро Порошенко зауважив, що дуже важливо, що ця розмова відбувається після скасування формули і після запровадження ринку. «Що ж відбулося? Я категорично не хочу зараз йти у перипетії і дрібниці визначення формули. Є відповідні експерти, вони висловлюють точки зору. Абсолютна більшість схвалює, в тому числі мені здається і НАБУ, я бачив цей висновок. Вони дискутують щодо транспортної складової, але щодо об’єктивності формули, що це крок вперед по відношенню до ручного керування – тут немає жодних сумнівів»,- зазначив він.

П’ятий президент України також зазначив, що формула «Роттердам +» скасована, але виявляється, якби ціна була завищена і існує ринковий принцип формування ціни, на цих 10 чи 18 мільярдів ціна мала б знизитись. «А що ми бачимо? Після скасування «Роттердам» – ціна виросла», – сказав він.

За його словами, зараз державні підприємства організували тендери на закупівлю вугілля саме по ціні «Роттердам +». «Знаєте, що трапилось? Ніхто ні з державних шахт, ні з іноземців, ні з вітчизняних приватних виробників не здатен був поставити по ціні «Роттердам». А що було? Пропонували тільки вище ціни», – пояснив Петро Порошенко.

«Отже, це означає, що все обговорення позиції про завищену ціну «Роттердам» немає жодного об’єктивного підтвердження. Тому, будь ласка, робіть журналістські розслідування, подивіться зараз, коли «Роттердам» не працює – а чому ж ціна вища, чому ж по «Роттердам» навіть з транспортною складовою його не було», – сказав Петро Порошенко.

«На моє глибоке переконання, коли ціни будуть визначати представники НАБУ, чи представники уряду, чи представники регулятора, чи експерти – це точно неправильна ситуація. Давайте зараз ми вийдемо на вулицю і скажемо, щоб ціни на хліб, м’ясо, цукор, бензин визначали експерти, журналісти. Це призведе до того, що в нас не буде ні хліба, ні м’яса, ні цукру, ні бензину», – сказав п’ятий президент України.

Він також додав, що ті, хто виступали проти цієї формули, намагалися всіх переконати в тому, що ціна для населення завищена і люди переплачують.

«Виявляється, що за останні три роки, ціна під час дії цієї формули і під час її скасування – ціна для населення не змінювалась, вона була фіксованою. Мені здається, якщо я не помиляюсь, вона була і залишається 90 коп., якщо ти споживаєш менше 3 тис куб. м, і 1,68 грн., якщо маєш можливість споживати більше», – сказав Петро Порошенко.

«Тому я навпаки зацікавлений, щоб було ретельне, неупереджене розслідування цієї справи», – резюмував він.

Джерело

 

Петро Порошенко про справу «Укроборонпрому»: Це була кампанія фейкових новин проти мене, яка мала актуальність лише до виборів

Я не мав жодного впливу на роботу правоохоронних органів і судів за свого президентства. Але розслідування справи колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, з яким мене пов’язували у ЗМІ, щодо розкрадання в «Укроборонпромі» не завершена і дотепер. Про це сказав п’ятий президент України, лідер політичної партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко в програмі «Рандеву» на 5 каналі.

«Давайте завершимо з цим, я дійсно не впливаю і дійсно вважаю, що мали всі можливості когось притягнути до відповідальності. Але я твердо зараз наголошую, що це була кампанія фейкових новин, яка була присвячена виключно виборам, яка мала актуальність лише до виборів», – сказав Петро Порошенко.

Він особливо підкреслив, що намагався побудувати систему правоохоронних і судових органів незалежних від президента. «Президент не має можливості впливати, щоб зупинити розслідування, але він також не має права і можливості давати вказівки – того посадити, того ні. Я твердо наголошую, що всі умови для того, щоби будь-хто, хто причетний до розкрадання армії, мав всі можливості свідчити прокурорам, і був притягнутий до відповідальності»,- додав Петро Порошенко.

Він зауважив, що після завершення президентських виборів «уже немає ніякого інтересу до цього». «Воно абсолютно аж ніяк не моніториться (у ЗМІ – ред.). І більше того, коли ми зараз виходимо на подібну позицію, то твердження щодо того, що хтось заробляє на війні – зараз цього вже немає. Зараз розмова про те, що війна була лише тому, що хтось на ній заробляє, тоді запитання, а хто зараз заробляє, якщо війна не припиняється?», – зауважив п’ятий президент України.

Відповідаючи на запитання кому це могло бути вигідно, Петро Порошенко сказав: «Найбільше принцип кому це вигідно кореспондується лише до однієї країни – Росії. І для однієї мети – збити Порошенка. Ці фейкові брехливі новини, які в такий спосіб інтерпретувались. Я не коментую чи були факти. Але факти причетності Порошенка до цього – це точний фейк. Я це стверджую абсолютно».

П’ятий президент України також зазначив, що коли справи про розкрадання в оборонці попали в поле зору Національного антикорупційного бюро і військової прокуратури, його проінформували. «І моя тверда позиція була, і це може підтвердити будь-хто, розслідуйте – ви не маєте жодних обмежень, і якщо щось знайдете, притягайте до відповідальності», – підкреслив він.

«Більше того, коли це стало вже публічним – це було на початку 2019 року, перед виборчою кампанією, моя реакція була такою самою. Якщо Ви вважаєте, що Гладковський може впливати на хід розслідування, я Гладковського одразу звільнив», – також зазначив він.

Петро Порошенко підкреслив, що жодним чином не впливав на проведення розслідування цієї справи.

«Той, хто розслідував має уже зараз сказати, чи був тоді будь-який вплив з боку президента чи за його дорученням на хід розслідування. І я переконаний ви почуєте відповідь: «ні, не було». Ніхто ніяким розслідуванням не перешкоджав», – сказав він.
«На доказ цього, пройшло майже п’ять місяців після президентських виборів. П’ять місяців – це більш ніж достатньо, якщо Петро Олексійович Порошенко комусь перешкоджав, будь ласка, покажіть і негайно всіх до в’язниці», – додав він.

Петро Порошенко зауважив: «Виявляється, що за п’ять місяців ніяких позицій, не те що пред’явлене обвинувачення, не було доведено, крім ухиляння від сплати податків, про що говорив мені здається Луценко, і де люди були притягнуті до відповідальності».

Він також звернув увагу, що після початку розслідування і оприлюднення відповідної інформації було повністю припинено постачання комплектуючих до української бронетехніки з Росії, і на сьогоднішній день зупинено виробництво.

«І на сьогоднішній день, ця техніка за російськими комплектуючими у війська не поступає», – також зазначив він.

Джерело

 

Петро Порошенко: Нам потрібно об’єднатись, щоб Україну не розвернули з європейського шляху

Україна має продовжити обраний шлях європейської та євроатлантичної інтеграції. І нам потрібно об’єднатися, щоб не дати розвернути нашу державу в зворотному напрямку. Про це сказав п’ятий президент України, лідер політичної партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко в програмі «Рандеву» на 5 каналі.

«Я дійсно дуже хвилююсь за те, щоби зараз не відбулося розвороту. Я дуже багато бачу ознак того, що Україна руйнує ті реформи, які ми робити за п’ять років»,- сказав Петро Порошенко.

Він зазначив: «Я сподіваюся на те, що це просто недосвідченість, бо не можна нам дозволити, щоб Україна була за волосся стягнута з нашої європейської дороги».

«Я категорично не сприймаю цих коментарів, що ми не йдемо до членства в НАТО, що ми відкликаємо інструкторів», – зауважив він.

«Все це зруйнує державу, і нам треба об’єднатися для того, щоб захистити державу. Я твердо вірю в це», – наголосив п’ятий президент України.

Джерело

Автор