Петро Порошенко зустрівся з Володимиром Балухом і Романом Сущенком (фото, відео)

Ви є символом українського духу, незламності і сили – Петро Порошенко зустрівся з Володимиром Балухом

 

Ви є символом українського духу, незламності і сили. Ви не тільки відмовилися здати паспорт, а ще й відмовилися український прапор зняти з власного будинку, зняти табличку «вулиця героїв Небесної сотні» і піти на будь-які компроміси, коли запропонували здати Україну і вийти з в’язниці, – сказав п’ятий президент України, лідер політичної партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко під час зустрічі в лікарні зі звільненим з російської тюрми українським громадським активістом, політичним в’язнем, який відмовився отримувати російський паспорт в Криму та розмістив на своєму будинку державний прапор України.

Петро Порошенко привітав Володимира Балуха зі звільненням та поверненням в Україну.

«Ласкаво просимо додому», – сказав він.

«Хочу сказати для всіх, що пан Володимир є символом українського духу. Символом незламності і сили. Такі слова я завжди казав про Ахтема Чийгоза, який відмовився здати український паспорт, 100% це відноситься і до пана Володимира, який не тільки відмовився здати паспорт, а ще й відмовився український прапор зняти з власного будинку, відмовився зняти табличку «вулиця героїв Небесної сотні» і відмовився піти на будь-які компроміси, коли йому запропонували здати Україну і вийти з в’язниці», – відкреслив він.

Петро Порошенко також зазначив, що Володимир Балух голодував більше 200 днів.

«Людина, яка має Україну у серці. І за цей символ незламності українці всього світу боролися довгі роки», – сказав лідер партії.

За його словами, таким самим символом українських політв’язнів, які ведуть героїчну боротьбу за звільнення Криму як Володимир Балух були, є і залишаються і Ахтем Чийгоз, Мустафа Джемілєв та багато інших українських патріотів.

«На сьогоднішній день для мене як для п’ятого президента України є висока честь і висока гордість потиснути руку, привітати і подякувати пану Володимиру, і подякувати мільйонам українців, які боролися за його звільнення. Процес звільнення є дуже непростим, але я повністю згодний з тим, що Україна боролася, бореться і буде боротися за кожного свого», – сказав Петро Порошенко.

Володимир Балух, в свою чергу, також подякував за зусилля по його звільненню і звільненню інших політичних в’язнів. Водночас він зауважив, що багато українців ще залишаються в кремлівських тюрмах.

«Відверто тут щемить за хлопців, що ще там залишилися», – розповів Володимир Балух.

«Але я найбільше сподіваюся, що цим нашим поверненням справжній процес тільки почався. Єдине, чого ми ніколи не хотіли і не хочемо – це щоб за наше звільнення Україна заплатила своїми національними інтересами. Це найбільше побоювання наше. Пересторога у всьому цьому процесі», – наголосив громадський активіст.

«І насправді всі хлопці це розуміють», – додав він.

Джерело

 

Багато українців сприйняли це як власну перемогу – Петро Порошенко зустрівся з Романом Сущенком

Життя, здоров’я і свобода українських патріотів для нас має бути першим пріоритетом і новини про звільнення українців з російських тюрем та їх повернення додому багато українців сприйняли як власну перемогу, – про це сказав п’ятий президент України, лідер політичної партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко під час зустрічі зі звільненим з російської тюрми українським журналістом Романом Сущенком та його дружиною Анжелою.

Петро Порошенко привітав Романа Сущенка зі звільненням з російської тюрми та поверненням в Україну. Він також розповів, що відвідав у лікарні ще одного звільненого українця Володимира Балуха.

«Багато українців сприйняли це як власну перемогу», – підкреслив Петро Порошенко.

Він зазначив: «В цих умовах ми маємо демонструвати, що життя, здоров’я і свобода українських патріотів для нас має бути першим пріоритетом. На відміну від Росії, де невідомо куди зникають ті, кого привезли з України».

Він також подякував Роману за листи, які журналіст передавав із російської тюрми. «Мені дуже потрібні були листи від Вас», – зазначив Петро Порошенко. Він також окремо подякував дружині Романа Сущенка Анжелі за її боротьбу.

Співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко також привітала Романа з поверненням на Батьківщину.

«Я не святкую 8 березня. Але всі ці роки на моєму столі була листівка з 8 березня від тебе. І я сказала, що я її приберу тільки коли ти повернешся. Я щаслива, що тепер цю листівку можна покласти в архів», – сказала вона.

В свою чергу, Роман Сущенко наголосив, що всі роки тюрми не мав сумнівів у своєму звільненні.

«В жодному емоційному пориві я не сумнівався, що це завершитися перемогою не тільки здорового глузду, але ж і логічно – треба їхати додому», – сказав він.

Роман Сущенко подякував п’ятому президенту України Петру Порошенкові та всій його команді за зусилля, які докладались для наближення дня звільнення українських бранців Кремля.

«Від своєї родини хочу подякувати за те, що Ви досить мудро і з такою увагою віднеслися до нашого горя і підтримали одразу, фактично з перших днів», – сказав журналіст.

Він також подякував українським дипломатам за їх роботу у вирішенні питання про звільнення українців.

Джерело

Фото © Михайло Палінчак

Автор