Кортить забути мову ворожнечі?

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Після Маршу Захисників до Дня Незалежності по мережі побігли дописи і коменти прибічників Зеленського і «білих пальт» змісту: «Ми же всі українці! Давайте миритися! Відкинемо мову ворожнечі…» Я не буду казати за всіх, висловлю з цього приводу власну думку.

По-перше, я розумію, чому така реакція. Так, на Марш Захисників вийшли далеко не тільки порохоботи, бо тоді до порохоботів доведеться ще й Нацдружини долучати. Марш зібрав людей різних політичних переконань, в одній коробці марширували і прибічник п’ятого президента Порошенка, і його противник. Об’єднало людей інше – любов до України і незгода здобувати мир шляхом національного приниження. Отого самого «треба просто перестати стріляти». Я чув, як Марш Захисників проголошував: «Нам потрібна перемога!» Ці люди справді так думають і на формати припинення війни у вигляді «от ми просто розведемо сили і все заморозимо» вони не згодні категорично. Не для того були всі попередні жертви.

І от, аж надто схоже, що ЗЕкоманду ця позиція ветеранської спільноти не влаштовує. Бо хоче ЗЕкоманда як раз припинення війни за принципом припинення кримінальних розбірок між корпораціями – домовилися, вирішили, забули. На мою думку, всю цю тягомотину з парадом ЗЕкоманда затіяла з метою, так би мовити, «знизити градус мілітаризму», розвести в свідомості громадян поняття «незалежність» і «закінчення війни». І – прокололася.

Ба більше, парад показав, що й частина прибічників Зеленського (сам знаю таких) готова забути розбіжності з порохоботами і діяти з ними спільно, коли йдеться про безпеку країни і про формат закінчення війни. Ці люди не хочуть «просто перестати стріляти» і не бажають заморожувати все як є. Для ЗЕкоманди це серйозна проблема. Це реальність з якою доведеться рахуватися. Так, більшість громадян не люблять президента колишнього, але й з президента нинішнього вони питатимуть жорстко. Противники Зеленського й поготів.

По-друге. Я вже писав і повторю ще раз. На моє глибоке переконання, президент Зеленський до влади прийшов на суцільній брехні. ЗЕкоманда і до виборів, і зараз малює п’ятого президента Порошенка корупціонером і крадієм, а його прибічників – «посіпаками «бариг і мародерів», які підтримують Порошенка виключно за гроші.

Це нам, от таким, вони пропонують відкинути мову ворожнечі? Вони всерйоз думають, що я згоден забути все те багно, що було вилите мені на душу? Вони всерйоз думають що я пробачу всі ті потоки брехні, в якій вони вивалювали найбільш ефективну владну команду, що була в Україні від здобуття Незалежності? Що я забуду «в Іловайськ не прислали підмогу», «зі Слов’янська випустили Стрєлкова», «офшор Порошенка», «торгівлю на крові», «бариг», «мародерів», «свинарчуків», «Роттердам+» та іншу гидоту? Не дочекаються. Бо на моє глибоке переконання, то не я – «посіпака бариг і мародерів», то ЗЕкоманда – брехуни і лицеміри. І я вже бачу, як докази їхньої брехні лізуть назовні мов шило з мішка.

Я бачу, що «Роттердам+» уже виявився найбільш вигідною схемою закупівлі вугілля. Я бачу, що «про тарифи Зеленський жартував». Я бачу, що «альтернативи Мінську нема», а ЗЕкоманда казала, що війна йде, бо на ній хтось наживається. Я бачу, що зарплатні вчителям піднімати не збираються – не Порошенко либонь. Що чиновники, яких прив’язували до «свинарчуків», – гідні професіонали, і їх треба залишити в Укроборонпромі. Тощо й тощо.

І це – лише початок. Це ще зелена більшість у ВР не сформувала уряд, а ЗЕуряд не почав працювати. Чим далі – тим більше дивовижних відкриттів нас спіткатиме. Тим частіше ми чутимемо фразу «за Пороха було краще». Все ще попереду – «сніг зійде, усе знайдеться», як кажуть в народі.

Але. Я цілком готовий примирюватися та забувати «мову ворожнечі». За умови. ЗЕкоманда вибачиться перед Петром Порошенком, його командою і його прибічниками. За все. За «торгівлю на крові». За «тарифи високі, бо громадян обкрадають». За побрехеньки про «Роттердам+». За істерику через «свинарчуків». За брехню про Іловайськ, Дебальцеве та Мінський формат. За все. Нехай вибачаться і визнають, що вони обдурили 73% населення країни, бо жадали влади.

Бо якщо вибачення не буде – достатньо тільки почекати. Може не всі 73%, але чимала їх частина збагнуть, що вони стали жертвами професійних брехунів і інтриганів. І тоді…

В одних Маршах ми уже марширували. А раніше сиділи в одних бліндажах. Нам не звикати.