Логіка дефолту (нетрускавецька школа економіки)

Іван Хомяк

1. Грошей трохи було, але для всіх, а ще – менше ніж хотілося б тільки для себе. Далі почалося. Не встигли на гроші накласти лапу, як їх стало меншати, а тут ще тупих дармоїдів (простий український народ) потрібно годувати. Держборг росте (- 1,03 млрд дол.), ЗВР похудів (- 1,4 млрд дол.), бюджет недовиконано ( – 2,9 млрд дол.), виробництво впало (-3,7% на червень). За такою динамікою, ще трохи і не буде що експропріювати, щоб забезпечити собі спокійну ізраїльську старість. Та не хвилюйтеся, “пахану всія України” Коломойському вистачить, він про це наперед знав. Падіння було неминуче, саме тому так поспішали. Щоб не дійшло до передчасних голодних бунтів, потрібно десь взяти гроші. Тут кабмінівські “шестьори” із “вінницької школи економіки” “подсуєтілісь” і відсунули проблеми – випустили купу держоблігацій. Це позика під 18% (виправте, якщо я помилився в цифрах). Порівняйте – МВФ давав свої позики під 2-3%, а тут 18%. Тому оці мільярди доларів, які підштовхнули вверх гривню, прийдеться віддавати потім з такими відсотками, а тоді гривня пробиватиме “психологічні пороги” ледь не щотижня. Однак, це зробили не із “душевної вредності”, а для того, щоб довести аферу до максимального результату.

2. В чому суть афери? Почну з прикладу. Було одне дуже класне підприємство. Друге по величині виробництва актуальної продукції в світі. Хочеться приватизувати. Але навіть дуже-дуже “свої” оцінники не можуть знизити вартість до прийнятної. Що роблять? Перестають платити за електроенергію. Приїжджає РЕС і відключає. Насоси замовкають, шахти заповнюються водою, борги підприємства ростуть, а вартість падає.

В Україні є багато усякого, що можна було б скупити задешево і перепродати задорого. Насамперед, землі сільськогосподарського призначення. Для того щоб скупити усю землю потрібно:

а) контрольована ВР, яка запустить “таку як тра” приватизацію.
б) контрольовані адміністрації (КМ, АМКУ тощо), суди та правоохоронні органи, які не допустять конкурентів на скупку землі та відіжмуть землю в тих, у кого вона в оренді.
в) контрольовані місцеві органи влади, які “одобрямс” продаж землі за пропонованою схемою.

Тут ЗЕКОманда два перших пункти виконала на відмінно. (ЗЕ – Зеленський, КО – Коломойський і ніяких асоціацій із знаменитою газетою “Le Monde”). Вони могли б почекати і до наступного року з пунктом “в”, але дивися пункт “1” – для наївних голодранців, що за них голосували, може грошей не вистачити. “Г+Г” холодильник переможе, але з яким рахунком… Тому хвилюються в ЗЕКОманді – позачергові місцеві вибори геть не законні, а на чергових можна пролетіти. Саме з цієї причини перше засідання ВР відтерміновується. Не тому, що у мавпочок із СН не можуть виробити чечетівський рефлекс, а тому, що потрібно буде збирати конституційну більшість. Саме коли вона буде, можна будь-які позачергові вибори узаконити. А далі “Чия земля?” – “Коломойського”.

3. Не думайте, що Коломойський планує платити за землю ринкову ціну. Він не заплатить навіть мінімально оціночну. Це робиться в два ходи. Крок перший – доведення країни до дефолту та гіперінфляції. Крок другий – миттєво переводиш кілька десятків мільйонів доларів у кілька трильйонів гривень і купуєш за них землю весною 2020 по ціні 2019 в гривнях.
Саме так на початку 90-их ми отримали “великих капіталістів”. Потрібно було лише знати визначені державою дні інфляційних стрибків і вчасно оформляти договори, міняючи доларові позики на нікому не потрібні купоно-карбованці. Саме на цих договорах і піднявся “юрист” Медведчук та й не він один. Ця афера – один в один повторення першої хвилі української приватизації.

4. Ви думаєте, що Коломойський хоче бути найбільшим у світі землевласником? Ні, він потім виставить оце все на вторинний ринок і заробить десятки мільярдів доларів. І земля буде не єдиним шахрайством. Зараз видаються сотні і тисячі дозволів на видобування різноманітних корисних копалин. Їхня кількість і площа такі, що навіть без трускавецької школи економіки, зрозуміло, що це готують на перепродаж.

5. Чи можливо демократичним законним шляхом зупинити аферу? Ні. Мені до цих пір приходять емейли від нігерійських принців та СМС-повідомлення про перемогу в розіграші автомобіля. Якщо їх хтось розсилає, значить на них хтось ведеться.

Що робити? Зміцнювати горизонтальні зв’язки між адекватними. Нас десь мільйон-півтора Справжніх, коли зелебобіки посиплються, ми прийдемо і все виправимо. Все буде Україна!