Петро Порошенко дав інтерв’ю німецькому телеканалу ZDF

Порошенко в інтерв’ю телеканалу ZDF: ключове питання для України – продовження євроінтеграції, і я буду її захищати

Інтерв’ю Петра Порошенка німецькому телеканалу ZDF

Екс-президент України Петро Порошенко не довіряє нинішньому президенту Зеленському. Перед виборами до Верховної Ради він дає чіткий сигнал президентові Росії Путіну.

Як би ви описали те, що відбувається під час президентства Володимира Зеленського в Україні?

Ніхто не знає, тому що стратегія нашого нового президента — це, як ми називаємо в Україні, «кіт в мішку». Всі пояснюють, що нам потрібні парламентські вибори для продовження реформ. І я дуже пишаюся тим, що весь світ заявляє, що за останні п’ять років мого президентства ми зробили більше для процесу реформ, ніж за 25 років до цього. Але минуло три місяці з президентських виборів, і ми не маємо подальших змін.

Але я оптиміст і намагаюся зробити все можливе, щоб продовжити реформи в Україні. На жаль, ми бачимо перші ознаки реваншу.

Команда Януковича знищує п’ять років мого президентства, це ті, хто був пов’язаний з Путіним, який вторгся в Україну, це ті, хто є відповідальним за кров на Майдані. Я боюся, що вони повернуться. І я думаю, що це дуже тривожний знак. Почалися судові процеси проти закону про декомунізацію, судової реформи, утворення незалежної української церкви та багатьох інших. Звичайно, я не вітаю цього. Але я думаю, що ключовим питанням для України є продовження європейської та євроатлантичної інтеграції. І якщо хтось спробує зупинити це чи замінить роботу, виконану досі, на блаблабла, ми не приймемо цього.

Чи очікуєте Ви на політичну кризу після парламентських виборів?

Я думаю, що ми вже перебуваємо в кризі, тому що після президентських виборів президент закликав до дострокових виборів з сумнівної причини, хоча Парламенту довелося б працювати ще кілька місяців. Це вже криза. Президент наполягає на тому, що прем’єр-міністр повинен піти. І той вже сидить на упакованих валізах.

Головні зміни, що відбулися під час мого президентства в країні, на мою думку, полягали в тому, що після Майдану п’ять років тому, коли 16% людей підтримали інтеграцію в НАТО, зараз вони мають 58%. Кількість тих, хто підтримував європейську інтеграцію, на той час становила 33%. Сьогодні це майже 70 відсотків. А ті, хто зараз намагається зупинити цей процес, приведуть країну до дуже глибокої кризи. Тому що вони намагаються повернути країну під російський вплив.

Чи готові Ви шукати компромісу з паном Зеленським. Чи бачите себе як його політичного опонента?

Відповідь дуже проста. Ми — єдина політична партія, що формулює чітку стратегію: ми за Європу, за європейську і євроатлантичну інтеграцію. І якщо президент Зеленський реалізує те, що заявив, я обов’язково піду з ним до Європи.

Але якщо президент Зеленський намагатиметься замінити справді важку роботу над реформами якоюсь розмовою або, що ще гірше, віддасть владу олігархам, які фінансували його виборчу кампанію, то я буду його найжорсткішим опонентом. Тому що я буду захищати свою країну. Це не питання відносин двох провідних політиків, це питання національних інтересів держави.

Чи означає це, що ви боїтеся, що президент Зеленський поверне Україну під вплив Росії?

На жаль, я думаю, що це можливо. Ви запитали, якою є стратегія президента Зеленського. І моя абсолютно чітка відповідь: я не знаю, як багато українців цього не знають.

На Вашу думку, які шанси у Зеленського вирішити кризу на сході України?

Я роблю все можливе для цього. Але рішення має бути знайдене на основі Мінських угод. Але які чотири головні моменти Мінських угод?

Пункт 1: виведення російських військ. Без цього нічого не відбудеться. Пункт 2: Важке і артилерійське озброєння Росії потрібно відкликати. Пункт 3: Незаконні збройні формування повинні бути роззброєні. Без цього нічого не можна робити далі. І пункт 4: Ми повинні отримати повний контроль над усім українсько-російським кордоном.

Встановити перемир’я або залишити українські території під російським контролем не означало б настання миру, це було б капітуляцією. Але капітуляція для України неприйнятна. Моя пропозиція була дуже простою і зрозумілою: нехай Рада Безпеки ООН приймає рішення і використовує миротворців під мандатом ООН для захисту всіх прав людей, які зараз живуть на окупованих територіях і страждають від російської окупації. І під час розгортання миротворців ми організовуємо все для політичного вирішення невирішених питань — за вільні і чесні вибори — відповідно до українського законодавства.

Що саме може зробити президент Зеленський? Чи може першим кроком бути його розмова з Путіним?

Ви абсолютно праві, тому що це безпечний сценарій для збереження обличчя. Путін ненавидів ідею підтримки сценарію Порошенка. Ключ до миру не в руках пана Зеленського. І він не був у руках пана Порошенка. Так само, як він не в Берліні, Брюсселі або Вашингтоні. На жаль, ключ до миру лежить у руках Путіна в Кремлі. Тому ми повинні об’єднатися для здійснення тиску у вигляді санкцій, які змусять Путіна повернути мир в Україну. І є дуже просте рішення (звернення до Путіна): Приберіть свої війська з нашої землі!

Джерело

Автор