Команда Петра Порошенка в Страсбурзі. День другий (фото, відео)

«Європейська Солідарність» у Страсбурзі бореться за звільнення в’язнів Кремля та нацгвардійця Віталія Марківа

 

17-18 липня 2019 року п’ятий Президент України, Голова політичної партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко перебуває у Страсбурзі на запрошення депутатів Європейського Парламенту.

Візит відбувається на фоні першого змістовного пленарного тижня новобраного складу Європейського Парламенту, обрання нового Президента Європейської Комісії Урсули фон дер Ляйен та запланованих дебатів євродепутатів щодо порушень Росією прав людини, демократії та верховенства права, зокрема незаконного утримання українських політичних в’язнів та моряків.

Важливо, що п’ятий Президент України Петро Порошенко здійснив перші контакти високого рівня з керівництвом абсолютної більшості політичних груп нового Європейського Парламенту з метою забезпечення подальшої підтримки з боку цієї інституції ключових питань європейського порядку денного України.

У рамках перебування в Страсбурзі Петро Порошенко зустрівся із Головою Групи Європейської народної партії в Європарламенті Манфредом Вебером, Заступником Голови Групи «Оновлення Європи» в Європарламенті Маліком Азмані, головними зовнішньополітичними координатороми Групи Зелених в Європарламенті Райнхардом Бутікофером та Групи європейських консерваторів та реформістів Анною Фотигою.

Також за ініціативи Петра Порошенка було скликано засідання оновленої Групи друзів європейської України в Європарламенті, яка відіграє роль важливого двигуна у просуванні порядку денного Україна-ЄС в роботі цієї структури.

Під час зустрічей п’ятий президент України закликав європейських депутатів, незважаючи на політичну кон’юнктуру, зберегти єдність і солідарність Європейського Союзу з Україною, забезпечити посилення всебічної підтримки нашої держави у протидії російській агресії, реалізації реформ та поступовому зближенні з Євросоюзом.

Петро Порошенко наголосив, що ключовою проблемою на шляху до відновлення миру і територіальної цілісності України є не Мінські домовленості, а брак політичної волі Москви, її бажання відновити політичний та економічний контроль над українською державою. Тому виключно важливим є збереження і посилення консолідованого міжнародного тиску на Росію, включно з режимом санкцій, для припинення вогню, виведення російських військ та озброєнь з території України, повернення Україні контролю над державним кордоном, звільнення всіх українських громадян, незаконно утримуваних в Росії, включаючи Сенцова, Кольченка, Клиха, Гриба, кримсько-татарських активістів, а також відновлення суверенітету України над окупованими територіями Донбасу та Криму.

Голова «Європейської Солідарності» запропонував представникам ключових фракцій та членам Групи друзів відвідати Донбас для отримання об’єктивної інформації про злочини Російської Федерації проти української держави та українських громадян.

Петро Порошенко відзначив необхідність координації зусиль з міжнародними партнерами щодо недопущення повзучої окупації Росією Азовського моря та Керченської протоки, а також щодо звільнення Москвою 24 українських моряків та 3 кораблів, незаконно захоплених 25 листопада 2018 року. Російська сторона не мала б шукати нових виправдань, а негайно виконати чіткий і зрозумілий наказ Міжнародного Трибуналу з морського права про звільнення українських моряків. Якщо Росія і надалі нехтуватиме своїми міжнародними зобов’язаннями, доцільним є посилення «азовського пакету» санкцій проти РФ.

Перебуваючи у Страсбурзі, Петро Порошенко обговорив з депутатами Європарламенту питання започаткування справді ефективних і масштабних програм сприяння соціально-економічному розвитку українського Приазов’я.

Особливу увагу євродепутатів було звернуто на упереджений та необ’єктивний вирок італійського суду нацгвардійцю Віталію Марківу.

Лідер «Європейської Солідарності» наголосив на важливості координації зусиль з метою нейтралізації російської дезінформаційної антиукраїнської та антиєвропейської кампанії. Як приклад, Петро Порошенко навів триваючу повзучу окупацію Росією українського інформаційного простору через поглинання низки вітчизняних медіаканалів російським капіталом.

Важливим питанням порядку денного зустрічей було зміцнення енергетичної безпеки України та ЄС, зокрема важливість припинення будівництва російського політично вмотивованого проекту газопроводу «Північний потік-2» і запобігання газової кризи через завершення контракту на транзит російського природного газу територією України.

Також п’ятий Президент України обговорив з євродепутатами стан та перспективи відносин між Україною та ЄС за результатами 21-го саміту 8 липня 2019 року в Києві, шляхи прискорення імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також поглиблення секторальної інтеграції у розвиток ініціативи Президента Порошенка щодо «чотирьох союзів».

У контексті посилення підтримки України на шляху реформ Петро Порошенко закликав депутатів Європарламенту ініціювати перед Єврокомісією та Радою ЄС питання про підготовку нової багаторічної програми макрофінансової допомоги Україні. Було також домовлено про формування оновленої делегації ЄП у складі 16 осіб у рамках Комітету парламентської асоціації Україна-ЄС.

Було наголошено, що лише тверда відданість обраному курсу на членство в ЄС і надалі знаходитиме підтримку європейських друзів України, і якнайкраще відповідає стратегічним інтересам нашої держави.

Джерело

 

Ірина Геращенко: Команда «Європейської Солідарності» переконала депутатів Європарламенту жорстко вимагати від РФ звільнення українських в’язнів

 

Делегація Партії «Європейська Солідарність» на чолі з п’ятим президентом України Петром Порошенком у Страсбурзі переконала депутатів Європейського парламенту ухвалити максимально жорстку резолюцію щодо Російської Федерації.

Документ вимагає від РФ негайного звільнення українських військових моряків та інших в’язнів. Про це представниця команди «Європейської Солідарності», Перший віце-спікер Ірина Геращенко повідомила на своїй сторінці в Facebook.

«458 депутатів Європарламенту підтримали резолюцію щодо українських політичних в’язнів в Росії. Це майже 75% присутніх в залі депутатів, це найвища підтримка резолюції , яка вимагає від РФ негайного звільнення наших! Делегація «Європейської Солідарності» на чолі з Петром Порошенком вітають це рішення Європарламенту», – заявила Ірина Геращенко.

За її словами, завдяки активній роботі команди «ЄС» «круглі столи» , організовані лобістами Кремля напередодні голосування в Європарламенті, не мали жодного результату.

«У виступах європейських політиків максимально жорсткі і чесні заяви про агресію Путіна, незаконне утримання наших моряків і в’язнів. Як правило , на дебатах в ЄП небагато депутатів, зараз – повна зала! Україна залишається в порядку денному Європарламенту. Й дуже активно виступають наші друзі, політики, з якими вчора наша делегація мала зустрічі. Вони називають прізвища наших політв’язнів, вони говорять про повне ігнорування РФ норм міжнародного права. Європейські депутати більш адекватні в своїх оцінках ситуації в Україні, російської агресії, ніж деякі українські «нові» і «не дуже нові обличчя»».

Ірина Геращенко також повідомила, що Європейський парламент визначився зі своєю частиною Парламентського Комітету Асоціації (ПКА) з Україною. Керівника делегації визначать у вересні, вже після виборів до Верховної Ради.

«У делегацію ЄП до Парламентського комітету асоціації ЄС-Україна увійшли 16 євродепутатів, серед них багато справжніх друзів України. Разом з Петром Порошенком команда «Європейської Солідарності» мала у Страсбурзі зустрічі з кількома новими членами ПКА, зокрема, Андріусом Кубіліусом, Петрасом Ауштревічусом, іншими нашими європейськими колегами. Для просування інтересів України потрібен постійний діалог з колегами. Над цим і працюємо», – сказала Ірина Геращенко.

Джерело

 

Петро Порошенко у Страсбурзі: вітаю схвалення Резолюції Європарламенту щодо українських політичних в’язнів у Росії

 

П’ятий президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко привітав схвалення новообраним складом Європейського парламенту резолюції щодо українських політичних в’язнів у Росії.

«Беручи участь у сьогоднішніх дебатах, відчував, що знаходжусь в колі щирих друзів вільної незалежної європейської України, які вболівають за долю українських громадян.

Глибоко вдячний за чіткий заклик з боку європейських депутатів до російської влади невідкладно та безумовно звільнити всіх українських громадян, які незаконно утримуються на території Росії та тимчасово окупованих нею територій України, включаючи 24 українських моряків. Особливу увагу Європарламенту до свободи українців підкреслює той факт, що у тексті Резолюції закріплено поіменний список зі 130 українських політичних в’язнів.

Приєднуюсь до вимоги до російської влади оприлюднити повний список українських громадян, які незаконно утримуються на тимчасово окупованих територій, та надати безперешкодний доступ до тимчасово окупованих територій України для представників міжнародних неурядових організацій, які опікуються правами людини.

Підтримую ініціативу щодо започаткування Європейським Союзом механізму постійного моніторингу за політично вмотивованими судовими процесами в Росії та тимчасово окупованому Криму, а також направлення незалежних лікарів до українських політичних в’язнів, щоб отримати об’єктивну картину стану їхнього здоров’я.

Високо ціную консолідовану позицію Європарламенту щодо необхідності не лише зберігати існуючий режим санкцій щодо Російської Федерації за порушення територіальної цілісності та агресію проти України до повного виконання Мінських домовленостей, але і далі посилювати обмежувальні заходи проти Росії та осіб, відповідальних за затримання, засудження та порушення прав політичних в’язнів.

Вдячний за чітке засудження Європарламентом акту агресії Росії проти України 25 листопада 2018 року біля Керченської протоки та вимогу повністю виконати наказ міжнародного трибуналу з морського права та невідкладно та безумовно звільнити 24 українських моряків та 3 кораблі. Прикметно, що Європарламент окремо визнав умови звільнення українських моряків, викладені у російських дипломатичних нотах 25 червня 2019 року, такими, які суперечать Наказу міжнародного трибуналу та спрямованими на погіршення ситуації.

Радий, що за підсумками численних зустрічей команди «Європейської Солідарності» з керівництвом ключових політичних груп Європарламенту, оновленою Групою друзів європейської України та багатьма європейськими депутатами вдалося не лише вийти на максимально амбітний текст Резолюції на захист свободи всіх українських громадян, які незаконно утримуються Кремлем, але і сформувати на перспективу нове потужне та консолідоване ядро Європейського Парламенту на підтримку територіальної цілісності та євроінтеграційного курсу нашої держави», – зазначив Петро Порошенко.

Джерело

 

Петро Порошенко у Страсбурзі: Проект резолюції Європарламенту, який ми обговорили з євродепутатами вчора, отримав рекордну підтримку під час голосування

 

Проект резолюції Європейського парламенту, який напередодні обговорювався представниками партії «Європейська Солідарність» на чолі з її лідером, п’ятим президентом Петро Порошенком на зустрічі з неформальною групою євродепутатів «Друзі України», набрав безпрецедентну кількість голосів. Про це Петро Порошенко повідомив під час прямого включення зі Страсбургу одразу після голосування.

«Наше рішення отримало безпрецедентну кількість голосів – 458 депутатів підтримали проект резолюції, яку вчора ми обговорювали з групою «Друзів України». Хочу наголосити, що серед авторів цієї резолюції є абсолютно більшість політичних груп і фракцій Європейського парламенту. Резолюція містить декілька надзвичайно важливих для України пунктів. Позиція перша: Європарламент вимагає від Російської Федерації абсолютно безумовного і негайного виконання рішення наказу Міжнародного трибуналу в Гамбурзі щодо звільнення 24 українських моряків і негайної передачі Україні трьох захоплених Росією кораблів», – зазначив Петро Порошенко.

«Позиція друга. Акт, який був здійснений в Керченській протоці і в нейтральних водах Чорного моря, Європарламент однозначно кваліфікує як агресію Російської Федерації проти суверенної і незалежної держави Україна. До речі, це треба дуже уважно вивчити окремим слідчим органам всередині України, які намагалися працювати на Російську Федерацію, що було підтверджено під час виступу російського представника в Раді Безпеки Організації Об’єднаний Націй позавчора», – наголосив лідер «Європейської Солідарності».

«Ми добилися, що всі 130 прізвищ українських політв’язнів, які знаходяться незаконно під арештом як на території Російської Федерації, так і на окупованій території Донбасу, і на незаконно анексованого Криму – всі 130, включно з Сенцовим, Сущенком, Кольченком, Клихом, – всі вони містяться в цьому проекті резолюції з вимогою негайно звільнити українських політв’язнів», – повідомив Петро Порошенко.

«Окремо дана оцінка тій ноті, яка була спрямована Міністерством закордонних справ Російської Федерації щодо спроби започаткувати якусь іншу дискусію щодо звільнення наших моряків. Ніяких дискусій не потрібно – Росія має чітко виконати рішення Міжнародного трибуналу і повернути нам наших моряків. Це ще раз підтверджує правильність і чіткість директив, які були видані мною, і тією позицією, яка свого часу зайняло Міністерство закордонних справ України», – нагадав п’ятий президент України.

Джерело

 

Петро Порошенко у Страсбурзі: в новому Європарламенті створено потужне проукраїнське лобі, і сьогодні перемогла Україна

Результати голосування за Резолюцію щодо політичних в’язнів Кремля свідчать про те, що у Європарламенті створене потужне проукраїнське лобі. Про це лідер партії «Європейська Солідарність», п’ятий президент України Петро Порошенко повідомив під час прямого включення зі Страсбурга.

«Це – символічне голосування. Ця резолюція показує: в новому Європейському парламенті створено потужне проукраїнське лобі. Створена велика кількість друзів України. Надзвичайно важливо, що в цій резолюції, на відміну від Парламентської асамблеї Ради Європи, міститься абсолютно чіткий меседж: санкції проти Російської Федерації мають бути збережені, аж допоки Росія не виконає всі умови Мінських домовленостей, не виведе свої війська з території України, не виведе незаконні озброєння, не роззброїть незаконні військові формування і не віддасть під контроль України, або миротворців, неконтрольовану ділянку україно-російського кордону.

Більше того, якщо це не буде зроблено, Європейський парламент радить розглянути додаткові санкції, включно з санкціями обмеження доступу до фінансових ресурсів як юридичних, так і фізичних осіб».

Петро Порошенко наголосив, що резолюція Європарламенту – це безперечна перемога України. «Я вас вітаю з черговою дипломатичною перемогою нашої держави. Це не перемога Порошенка, це не тільки перемога «Європейської Солідарності». Ми працюємо на державу – це перемога України», – наголосив лідер «Європейської Солідарності».

Джерело

 

Петро Порошенко у Страсбурзі: «Європейська Солідарність» даватиме відсіч «п’ятій колоні» Кремля і тут, і в новому парламенті, де зараз проходить лінія фронту за Україну

Переважна більшість українців підтримує вступ нашої держави до Євросоюзу і НАТО, і цю позицію потрібно захищати перед загрозою російського реваншу як на міжнародній арені, так і всередині новообраного українського парламенту. Про це лідер партії, п’ятий президент України Петро Порошенко заявив під час прямого включення зі Страсбургу.

«Лінія розмежування ділить не Україну. Україна єдина, бо 70% українців підтримують позицію, з якою чітко виступає «Європейська Солідарність» – це рух до ЄС. Понад 58% українців підтримує рух до НАТО. А лінія фронту проходить всередині парламенту.

Путін, отримавши поразку в просуванні своїх збройних сил на фронті, де героїчні українські воїни зупинили агресора, сподівається зараз протиснутися в будинок на Грушевського, будинок Верховної Ради. І там він має отримати відсіч, там на сьогоднішній день ми маємо об’єднатися для того, щоб сказати рішуче «ні!» спробам п’ятої колони Путіна: блокам Медведчука, Мураєва у Верховній Раді України», – зазначив Петро Порошенко.

«Окремим українським політикам, які у переддень виборів намагаються сваритися між собою, треба взяти приклад з депутатів Європарламенту – об’єднатися і спільно давати відсіч країні-агресору, спробам Росії сьогодні захопити Європу, захопити Україну. «Європейська Солідарність» стоїть саме на цих принципових позиціях», – наголосив лідер партії.

Джерело

 

Петро Порошенко: Росія не зможе ігнорувати рішення резолюції Європарламенту, яка вимагає звільнити українських моряків

 

Ухвалена Європейським парламентом резолюція на підтримку України – це чіткий сигнал всьому світові, і зокрема Росії про те, що Україна залишається в порядку денному ЄС. Наші союзники готові продовжувати тиск на Москву для припинення агресії та виконання Мінських угод. Про це п’ятий президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко заявив зі Страсбургу у прямому ефірі телеканалу Україна.

«Сьогодні було створене потужне проукраїнське лобі. Європейський парламент говорить зрозумілою для світу і, я сподіваюсь, зрозумілою для росіян мовою. Мова йшла не просто про політв’язнів – в резолюції країна-агресора названа країною-агресором. Агресія в нейтральних водах Чорного моря і Керченської протоки названа актом агресії. Чітко позиція засвідчена стосовно санкцій: якщо Росія не буде імплементувати Мінські угоди – санкції мають бути посиленими. Це – рішення 458 депутатів. Це рекордна більшість, яка підтримала українську резолюцію. Дуже важливо, що визнана необхідність негайно виконати наказ трибуналу, виданий за позовом України відповідно до директив, підписаних мною, щодо негайного і безумовного звільнення українських моряків і передачу нам військових кораблі», – нагадав Петро Порошенко.

Також у перший день роботи нового Європейського парламенту була сформована група щодо виконання Угоди про асоціацію – представники цієї групи вже на першому засіданні ЄП довели свою принципову позицію щодо захисту України. Подібний досвід дипломатичних перемог необхідно використовувати й надалі, аби не дозволити зруйнувати міжнародну єдність, як це відбулось у ПАРЄ кілька тижнів тому, – повідомив лідер «Європейської Солідарності».

«Сформована група по виконанню Угоди про асоціацію. Я пишаюсь тим, що колись сам очолював таку групу з українського боку. Сьогодні саме ті, хто ввійшов до складу тієї групи, зайняли найактивнішу позицію під час обговорення і забезпечили таку безумовну, з переконливою більшістю підтримку України.

Європейський Союз з нами, і Росія не може дозволити собі довго ігнорувати найбільше в світі об’єднання країн, потужне, сильне – таке як Європейський Союз. Ми зробили все для того, щоб світову солідарність на підтримку України зробити ще міцнішою. І треба зробити висновки для когось, хто провалив, на жаль, ситуацію в Парламентській асамблеї Ради Європи, де була спроба Росії зняти санкції – і, на жаль, вона привела там до зняття санкцій. Ми не дозволимо це зробити тут, в Євросоюзі», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело