Зради і перемоги тижня. 21 – 27 червня 2019 р.

Щоразу по п’ятницях – зрадатижня_перемогатижня.

Розглянемо події 21 – 27 червня 2019 р.

ЗРАДА

До Конституційного суду України надійшло подання 51 народного депутата щодо конституційності закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Міністерство оборони України оголосило тендер на закупівлю для Збройних Сил України 44 тисяч індивідуальних аптечок, у складі яких немає необхідних для зупинки кровотечі джгутів-турнікетів. Про це повідомила керівник медичного батальйону “Госпітальєри”, директор КП “Госпітальєри Дніпра”, ветеранка Яна Зінкевич.

Біля парку Протасів Яр у Солом’янському районі Києва активісти знесли паркан, який попередньо встановив забудовник “Дайтона Груп”, та перекрили дорогу на знак протесту проти незаконної забудови зеленої зони. Також активісти, серед яких місцеві жителі, прибрали раніше вирубані забудовником дерева.

Керівник Адміністрації президента Андрій Богдан причетний до кредитних афер на сотні мільйонів гривень, має маєток в Конча-Заспі та багато землі у Київській області. Про це йдеться в журналістському розслідуванні “Наших грошей з Денисом Бігусом”.

Окружний адміністративний суд Києва скасував рішення Київської міської ради щодо перейменування двох проспектів на честь Степана Бандери та Романа Шухевича.

У волонтера і громадського діяча Юрія Бірюкова, який був радником п’ятого президента України Петра Порошенка, пройшов обшук. Працівники Державного бюро розслідувань заявили про проведення 40 обшуків у справі за фактом закупівлі для потреб Міністерства оборони непридатного майна за завищеними цінами. У зв’язку з вилученням оригіналів документів, зразків-еталонів та всіх електронних носіїв робота Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ повністю заблокована. Про це на брифінгу заявив начальник управління Дмитро Марченко.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення шостий тиждень поспіль не може провести засідання через відсутність кворуму, унаслідок чого 29 україномовних радіостанцій і телеканалів, серед яких також військове радіо “Армія FM”, можуть припинити трансляцію у зоні ООС та на окупованих територіях Донбасу і Криму вже в липні.

Шевченківський суд міста Києва у травні ухвалив рішення про зняття з розшуку головного редактора видання “Страна.ua” Ігоря Гужви. Також Шевченківський районний суд Києва відпустив під цілодобовий домашній арешт обвинуваченого у справі штурму Майдану екс-начальника управління СБУ в Києві Олександра Щеголєва. Також Конституційний суд України (КСУ) визнав незаконною норму Кримінально-процесуального кодексу про обрання підозрюваним запобіжного заходу у державній зраді або терористичних діях тільки у вигляді утримання під вартою.

Президент України Володимир Зеленський висловив обурення тим, що міністр закордонних справ України Павло Клімкін без погодження з ним відповів на ноту МЗС Росії щодо звільнення українських моряків згідно з рішенням Міжнародного Трибуналу ООН з морського права. Міністр закордонних справ Павло Клімкін у відповідь заявив, що його відомство мало повноваження без погоджень із президентом направляти відповідь на ноту Росії щодо суду над полоненими українськими моряками. Українська нота фіксує тільки міжнародно-правову позицію України, яка не містить “ніяких політичних моментів” і принципово нових питань.

ПЕРЕМОГА

Співробітники Служби безпеки України заблокували канал фінансування незаконних збройних формувань так званої “ДНР”. Група переселенців з окупованих територій, які тимчасово мешкають у Києві, організували переведення коштів для фінансового забезпечення бойовиків.

Опублікували офіційне рішення щодо скасування указу про прийняття Андрія Портнова на посаду професора кафедри конституційного права у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка.

140-й центр Сил спеціальних операцій Збройних сил України пройшов сертифікацію як підрозділ SOF і має право залучатися в Сили швидкого реагування НАТО (англ. – NATO Response Force – NRF).

В Україні проходить прийом заявок від кандидатів до збірної, яка представлятиме країну на міжнародних Іграх Нескорених-2020 в Гаазі. Цього року до національної команди потраплять 20 чоловік — на 5 більше, ніж в минулі роки. Рішення про збільшення української квоти прийняла міжнародна Фундація Ігор Нескорених.

Співробітники Служби безпеки України та Генеральної прокуратури України затримали у Києві сина власника лікеро-горілчаного заводу “Луга-Нова” (Луганська обл.) Дмитра Держака, який має посвідчення ветерана бойових дій РФ і “посвідчення особи військовослужбовця Луганської народної республіки ” – – одного з основних спонсорів терористів із “ЛНР”.

Кабінет міністрів України схвалив проект постанови щодо підвищення з 1 липня пенсій українцям з тривалим трудовим стажем. Підвищення передбачається у разі, коли особи з тривалим трудовим стажем мають невисокий розмір пенсійних виплат.

Герард Елзінга, керівник відділу частот та інфраструктури штабу контролю, управління та зв’язку штаб-квартири НАТО розповів в інтерв’ю, що після виборів президента України не помітив жодних змін в українській політиці щодо Альянсу, адже минуло надто мало часу, щоб їх можна було побачити.

Депутата Держдуми Росії Лєаніда Слуцького, кандидатуру якого висунула російська делегація, не обрали віце-президентом Парламентської асамблеї Ради Європи. Автоматичне обрання депутата Держдуми Росії Леоніда Слуцького віцепрезидентом Парламентської асамблеї Ради Європи заблокувала українська делегація. Також, на вимогу української делегації регламентний комітет ПАРЄ визнав, що заперечення повноважень російської делегації з процедурних причин залишається в силі і одноголосно надіслав до Венеціанської комісії на вивчення питання: чи є депутатами ті, хто обрані в російський парламент за допомогою голосів Криму в одномандатному окрузі РФ (за партійними списками)? Раніше ПАРЕ проголосувала за повернення до ради делегації Росії.

Державний та гарантований державою борг України станом на 31 травня становив 2 106,49 млрд грн або 78,39 млрд дол. США та за травень зменшився у доларовому еквіваленті на 1,43 млрд дол. США.

Успішних вихідних! І до зустрічі на зраді/перемозі за тиждень.

Автор