Світ 3-4 листопада. Результати двох днів

Масові арешти в Туреччині, теракт в Туреччині, хакерська атака в Ліберії, розслідування в Бразилії, нова угода в Китаї, скандал в Індонезії, битва за Алеппо в Сирії та багато іншого.

Африка:

– Ісламістські терористичні організації здійснили кібератаку на інтернет-мережу в Ліберії. Внаслідок хакерських атак мережа була тимчасово виведена з ладу.

– Міжнародна правозахисна організація «Refugees International» закликала Кенію не закривати найбільший в Африці табір сомалійських біженців.

Америка:

– Автомобільна корпорація «Volkswagen» розпочала розслідування фактів вбивств та тортур своїх робітників на своїх заводах в Бразилії у період правління там військової диктатури у 1965-1984 роках. Задля розслідування до країни направили експерта від імені компанії.

– Президент Венесуели Ніколас Мадуро відмовився оголосити дострокові президентські вибори на тлі економічної кризи та політичного розбрату з опозицією.

– Суд в Канаді визнав, що спецслужби країни незаконно прослуховували та зберігали персональні дані громадян.

Азія:

– Одна з найбільших китайських будівельних компаній «Далянь Ванда» придбала американську компанію «Dick Clark Productions», яка займається організацією різноманітних відомих телешоу, в тому числі церемонією вручення нагороди «Золотий глобус». Вартість угоди – 1 млрд. доларів. Китайську компанію очолює найбагатша людина Китаю – бізнесмен Ван Цзяньлінь. Його статки оцінюють в 32 млрд. доларів. Раніше, він придбав другу за величиною мережу кінотеатрів у США – AMC, та кінокомпанію «Legendary Entertainment».

– Десятки тисяч консервативних мусульман вийшли на акцію протесту в столиці Індонезії Джакарті. Вони вимагали відставки губернатора міста та закликали судити його за нібито образу Корану. Центром зборів учасників демонстрації стала мечеть «Істікляль». Понад 20 тисяч поліцейських охороняли громадський порядок, побоюючись масових заворушень. Губернатор Джакарти Басукі Чахья Пурнама в інтерв’ю згадав суру Корану, яка забороняє мусульманам жити під керівництвом християнина. Сам губернатор є першим китайським християнином в історії Індонезії, який обійняв таку посаду. Мусульмани заявили, що він висміяв Коран і вимагають покарати його.

– У Туреччині поліція провела масові арешти на південному сході країни. У місті Діярбакир, в якому проживають переважно курди, правоохоронці затримали 13 опозиційних депутатів про-курдської «Партії демократії народів» та її керівництво. Серед затриманих – лідер партії Селахаттін Демірташ, 10 членів парламенту та активісти. Всіх звинувачують у зв’язках з терористами, зокрема – з «Робітничою партією Курдистану». Також силовики провели обшук в офісі партії та вилучили документацію і комп’ютерну техніку. Міністр юстиції Туреччини Бекір Боздаг заявив, що затримання були легальними, а депутатів заарештували за відмову свідчити у справах, пов’язаних з тероризмом. Натомість, опозиція назвала всі справи сфабрикованими та політичними.

– У турецькому місті Діярбакир, за кілька годин після арешту керівництва опозиційної «Партії демократії народів», прогримів вибух біля поліцейського відділку. Восьмеро людей загинули, понад 100 зазнали поранень. Турецька влада звинуватила в теракті бойовиків «Робітничої партії Курдистану». Останні закликали посилити боротьбу з турецькою владою після арешту опозиційних депутатів.

– Президент Південної Кореї Пак Кин Хе публічно вибачилася за свої дії, які призвели до скандалу за участі її подруги.

– Двоє американських військових та 30 афганських солдатів загинули у боях довкола міста Кундуз в Афганістані протягом останніх днів. Нині там триває антитерористична операція проти бойовиків «Талібану».

Європа:

– У Франції поліція розпочала демонтаж одного з найбільших в країні таборів біженців у Парижі поблизу Північного вокзалу біля станції метро «Сталінград». Понад 3 тисячі людей оселилися у таборі після розчищення табору «Джунглі» в Кале. Мігрантів автобусами доправлять до спеціальних центрів розселення біженців у Ліоні. Більшість мігрантів – вихідці з Еритреї, Судану, Афганістану та Сирії.

– Високий суд Лондона постановив, що британський уряд може застосувати статтю 50 Лісабонського договору про вихід з ЄС лише за умови схвалення такого рішення з боку парламенту. Уряд заявив, що рішення оскаржить. Прем’єр-міністра Великої Британії Тереза Мей послідовно виступала за ухвалення рішення виходу зі складу Євросоюзу без попередніх консультацій з парламентом.

– У Швейцарії слідчі виявили жучків на комп’ютерах у готелі, де тривали переговори про ядерну програму Ірану в 2014 році.

Близький Схід:

– У сирійському місті Алеппо розпочалася 10-годинна «гуманітарна пауза», оголошена Росією та Сирією 2 листопада. Вісім гуманітарних коридорів відкрили для евакуації поранених та цивільних. Два коридори можуть використовувати бойовики «Армії завоювання», щоб покинути місто. Росія заявила, що це останній шанс для ісламістів скласти зброю та залишити Алеппо. Бойовики від такої пропозиції відмовилися. Натомість, угруповання «Фастаким Кара Умірт», яке прагнуло покинути східні квартали Алеппо, було змушене злитися з ісламістським рухом «Ахрар Аль-Шям» під тиском джихадистів.

– Троє американських військовослужбовців загинули на полігоні в Йорданії внаслідок перестрілки з місцевими солдатами. Йорданська сторона повідомила, що автомобіль з американцями відмовився зупинитися біля військового блокпоста на вимогу йорданських солдатів. Останні були змушені відкрити вогонь. США розпочали розслідування інциденту.

– Сирійська армія захопила невелике селище Аль-Бувайдійя біля стратегічного міста Хан Аль-Шейх в західній Гуті в провінції Дамаск. Це дозволило ще більше затягнути блокаду міста, яке є штаб-квартирою бойовиків «Ахрар Аль-Шям» та «Фронту Аль-Нусра» в регіоні.

– Сирійські урядові війська відбили атаку бойовиків коаліції «Армія завоювання» на західні квартали Алеппо. Ісламістів відкинули назад. Понад півсотні з них загинули. Серед вбитих – один з лідерів «Фронту Аль-Нусра» Абу Саліх Аль-Макі. Нині на фронті відносна тиша. Бойовики готують четверту атаку на підконтрольні уряду західні околиці Алеппо.


Автор