Світ 26 жовтня. Результати дня

Демонтаж табору біженців у Кале, демарш африканських країн, перший військовий успіх терористів «ІД» у Сомалі, загострення політичної боротьби у Венесуелі, бої в Афганістані, міграційна криза в Італії, битва за Мосул в Іраку та багато іншого.

Африка:

– Гамбія ухвалила рішення вийти з-під юрисдикції Міжнародного кримінального суду в Гаазі пілся аналогічних рішень Бурунді та ПАР. Міністр інформації країни Шеріф Боджанг заявив, що західні країни скоювали чимало воєнних злочинів з часу заснування суду, однак жодна з країн не була притягнута до відповідальності. Африканські держави звинуватили суд в упередженому ставленні до мешканців чорного континенту. Останнім часом, суд ініціював кілька гучних розслідувань проти влади авторитарних африканських країн. Гамбія – вкрай ізольована країна, якою з 1994 року керує президент Ях’я Джамме, який прийшов до влади внаслідок військового перевороту.

– Слідча група, яка розслідує катастрофу на залізниці у Камеруні, внаслідок якої загинуло 79 людей, заявила, що потяг рухався надзвичайно швидко, коли під’їжджав до станції «Есека», що й стало причиною аварії.

– Потужний вибух прогримів на трубопроводі американської компанії «Chevron» у Нігерії неподалік нафтового родовища. Відповідальність за теракт взяла на себе група «Месники Дельти Нігеру», яка підриває нафтові потужності Нігерії та іноземних компаній, вважаючи їх шкідливим для довкілля. Угруповання застерегло керівництво компанії від ремонтування пошкодженого трубопроводу.

– Терористи «Ісламської держави» захопили перше місто на території Сомалі. Група з 50 бойовиків зайняла порт Кандала неподалік міста Босасо.

Америка:

– Кандидат у президенти США від республіканців Дональд Трамп заявив, що у разі перемоги на виборах Хіларі Клінтон, «вона розпочне у Сирії Третю Світову війну».

– У Венесуелі опозиція організувала масштабний марш проти президента Ніколаса Мадуро. Вони звинувачують його у намірах встановити диктатуру. Тим часом, парламент країни проголосував за початок процедури імпічменту президента. У відповідь, Мадуро звинуватив опозицію у заколоті та вивів на вулиці своїх прихильників. Опозиція закликала людей до загальнонаціонального страйку 28 жовтня.

– Колишній держсекретар США, республіканець Колін Пауелл заявив, що голосуватиме за кандидата від Демократичної партії Хіларі Клінтон на президентських виборах.

Азія:

– Японська автомобільна компанія «Toyota» відкликала 5,8 мільйонів автомобілів через технічні проблеми з подушками безпеки.

– Близько 30 цивільних були викрадені бойовиками «Ісламської держави» в Афганістані та пізніше вбиті у провінції Гор. Поліція намагалася їх визволити, але після вбивства командира терористів, останні вирішили стратити заручників. Серед загиблих були й діти. Терористи «Ісламської держави» в Афганістані діють на сході країни. У січні 2015 року вони оголосили війну терористам «Талібану».

– Понад 100 тисяч про-пекінських активістів зібралися біля будівлі парламенту Гонконгу, протестуючи проти принесення присяги опозиційними депутатами, які виступають за відділення міста від Китаю.

– Пакистанська сунітська терористична група «Лашкар-е-Джангві» заявила, що здійснила напад на поліцейське училище у Кветті спільно з терористами «Ісламської держави». Як відомо, група бойовиків увірвалася до училищ та відкрила вогонь по курсантах академії. 59 людей загинули. Нападників застрелили.

– 45 бойовиків «Ісламської держави» були знищені у боях з афганською армією у провінції Нангархар в рамках антитерористичних рейдів. Водночас, у США повідомили про загибель лідера «Аль-Каїди» в Афганістані Фарука Аль-Катані та його заступника Біляля Аль-Утабі внаслідок ударів американського БПЛА в провінції Кунар.

– Китайський мандрівник Го Чуань зник, намагаючись самостійно перетнути Тихий океан на своїй яхті, щоб побити світовий рекорд.

Європа:

– Четверо учасників легендарної музичної групи «АBBA» вирішили воз`єднатися заради участі в новому цифровому проекті. Бйорн Ульвеус, Агнета Фельтског, Бенні Андерссон та Анні-Фінн Лінгстад запускають нове шоу з елементами віртуальної реальності та штучного інтелекту. Група «ABBA» була створена у 1972 році і розпалася через 10 років. За цей час вона випустила вісім альбомів та стала найуспішнішою групою Скандинавії. Загальний тираж їхніх альбомів сягнув 350 млн. екземплярів.

– Табір біженців «Джунглі» у французькому місті Кале повністю знесений. Про це повідомила голова префектури Па-де-Кале Фабьєн Буккьо. За її словами, комунальники завершили розчищення території табору на кілька днів раніше. Під час робіт, деякі мігранти підпалили свої намети та вступили у сутички з поліцією. Операція зі знесення найбільшого в країні табору розпочалася 24 жовтня. Понад 7,5 тисяч мігрантів мають бути розселені в інших регіонах країни.

– Двоє озброєних чоловіків відкрили вогонь по поліцейських у Нижньому Новгороді в Росії. Правоохоронці відкрили вогонь у відповідь та вбили нападників. Відповідальність за напад взяла на себе терористична організація «Ісламська держава».

– Росія відкликала запит на захід кораблів та свого авіаносця в іспанський порт Сеута, де він мав дозаправитися. Раніше, згода Іспанії прийняти кораблі Північного флоту РФ викликали критику з боку її союзників по НАТО. Врешті-решт, Мадрид заявив, що перегляне це рішення.

– У Фінляндії – корупційний скандал за участі Рамі Адгама – фінського сирійця, який став відомим нещодавно за те, що таємно провозив дітям Алеппо різноманітні іграшки. Низка фінських медіа провели розслідування та звинуватили Адгама у хабарництві та привласненні коштів під час свого «бізнесу».

– 730 мігрантів врятувала італійська берегова охорона у Середземному морі біля берегів Лівії. Їх усіх доправили до острова Сицилія. Як відомо, з початку року Італія прийняла 155 тисяч біженців. Прем’єр-міністр країни Маттео Ренці заявив, що більше не буде сплачувати внесок в ЄС, поки не буде вирішена проблема справедливого розподілення біженців серед країн Євросоюзу.

– Папа Римський Франциск доручив відкрити всі архіви стосовно періоду правління військової хунти в Аргентині. В архівах Ватикану зберігаються близько 3 тисяч листів та документів щодо цього періоду.

Близький Схід:

– Міжнародна правозахисна організація «Amnesty International» звинуватило Міжнародну антитерористичну коаліцію на чолі із США в убивстві понад 300 цивільних в результаті повітряних ударів на території Сирії.

– Іракська армія впритул підійшла до східних околиць Мосула, звільнивши від терористів «Ісламської держави» всі селища після міста Башика. Нині урядові війська очікують інші ударні групи, які також мають підійти до стін міста, щоб розпочати одночасний штурм. Натомість, на південному напрямку наступ серйозно гальмується підривами смертників та розтяжками. Бої тривають неподалік сіркового заводу та міста Аль-Кайяра.

– Патріарх Халдейської католицької церкви Іраку Луїс Рафаель Сако повернувся до християнського міста Бартелла східніше Мосула після понад 2 років вигнання. Місто звільнили іракські війська напередодні. Патріарх закликав мешканців та вірян повертатися додому. Халдейська церква об’єднує частину іракських ассирійців – стародавньої етноконфесійної меншості.

– Туреччина звинуватила сирійські ВПС у завданні повітряного удару по позиціях їхніх союзників з числа ісламістських угруповань, які беруть участь в інтервенції «Щит Євфрату» на півночі провінції Алеппо. Двоє бойовиків загинули та п’ятеро поранені в результаті обстрілів.

– 22 дітей та шестеро вчителів загинули внаслідок обстрілу школи у сирійській провінції Ідліб. Опозиційні медіа звинуватили в цьому російську авіацію. Міноборони РФ жодним чином ситуацію не прокоментувало.

– Сирійська авіація завдала кілька повітряних ударів по зустрічі вищого командування антиурядових сил з колишньої «Вільної Сирійської Армії» у місті Аль-Растан на півночі провінції Хомс. Внаслідок удару був убитий «начальник Генштабу ВСА», колишній полковник Збройних сил Сирії Шукрі Айюю та його заступники – підполковник Фейсал Аль-Ауд та лейтенант Хашем Аль-Ашар. Айюб перейшов на бік антиурядових сил у 2011 році. Разом із полковником Ріядом Аль-Асаадом та генералом Салімом Ідрісом, він був співзасновником «Вільної Сирійської Армії». Після розгрому сил «ВСА» у 2013 році, він заснував угруповання «Файлак Хомс», яке в альянсі з ісламістами, й до цього часу воює з силами Асада. Аль-Асаад та Ідріс були вибиті з Сирії терористами «Фронту Аль-Нусра» у 2013 році.


Автор