Президент України зустрівся з представниками вітчизняного та іноземного бізнесу (фото, відео)

«Задній хід» у питанні ПриватБанку викличе глибоку кризу в стосунках з МВФ і може потягнути нову кризу – Президент

У 2018 році Bloomberg назвав гривню найсильнішою валютою пострадянського простору. Стабільність валютного курсу і виважена бюджетна політика дозволила уповільнити інфляцію у 4 рази. У 2015 році вона була 43,3%. У 2018 — 9,8%, у 2019 році ми маємо, якщо все буде добре, вписатися у показник менше 7%.Маю меседж малому бізнесу: коли мене переоберуть Президентом гарантую збереження єдиного податку у тому вигляді, в якому він тепер функціонує. Після виборів Президента і ВР повернуся до законопроекту про податок на виведення капіталу як ключового джерела для внутрішніх інвестицій.Дякую представникам бізнес-асоціацій за спільну працю протягом 5 років. Наперед вдячний за таку ж плідну роботу у найближчі 5 років. Маю намір запобігти негативним сценаріям, виграти вибори, забезпечити політичну стабільність і продовження реформ, незворотність курсу НАТО і ЄС.

Gepostet von Петро Порошенко am Montag, 15. April 2019

 

Президент України Петро Порошенко застерігає, що зміна позиції держави у питанні ПриватБанку, на що натякають і чого прагнуть його колишні власники, спричинить глибоку економічну кризу і в країні, і у відносинах з міжнародними фінансовими організаціями, партнерами України. Про це Глава держави заявив під час зустрічі з представниками вітчизняного та іноземного бізнесу.

«Я був шокований вимогою двохмільярдної компенсації – два мільярда доларів, за ПриватБанк. Це питання вже на столі. Це те, що нас чекає», – сказав Глава держави нагадавши, що про це говорять особи, пов’язані із кандидатом у Президенти Володимиром Зеленським.

 

Він зауважив, що так само піднімається і питання позову до суду щодо визнання незаконною націоналізації банку. «Які намагаються вони дуже швидко провести до президентських виборів, щоб потім сказати, що це відбулося без їх участі. Не вийде», – зауважив Петро Порошенко.

«Різкі рухи щодо банку створюють певні загрози коштам його численних клієнтів. Рішення на користь колишнього власника стане потужним ударом по співпраці з Міжнародним валютним фондом. Спроба націоналізації ПриватБанку, якою ми, нагадаю, врятували кошти більше 22 мільйонів вкладників, 22 мільйонів громадян України», – заявив Президент.

Він акцентував на тому, що рішення щодо націоналізації ПриватБанку «дуже ретельно обговорювалося і на Раді національної безпеки і оборони, і в українському Уряді, і з міжнародними фінансовими організаціями».

«І отже, «задній хід» викличе глибоку кризу в стосунках з МВФ. З відповідними ризиками для макроекономічної стабільності, для курсу і може потягнути за собою нову кризу», – наголосив Глава держави.

«І лише від нашої з вами єдності і відповідальності залежить майбутнє нашої держави. Ми не можемо допустити, щоб повернулася загроза дефолту. Хоча ця ідея, до речі, виходячи з інтерв’ю, дуже подобається колишньому власнику Привату. Він каже, що без дефолту розвитку в нас не можливо», – зазначив він.

Президент підкреслив, що ідея розвитку подій, які призведуть до дефолту, йому ніколи не подобалася і не подобається, тож свого часу було ухвалено рішення про націоналізацію ПриватБанку. «Наголошую – вона не подобається мені і не подобалася всі п’ять років. І я дуже дякую і колегам з Верховної Ради України, і партнерам з Уряду на чолі з обома Прем’єр-міністрами, в тому числі з Володимиром Гройсманом, які докладали максимум зусиль для того, щоб нашою спільною командою уникнути кризи, забезпечити макрофінансову стабільність, макроекономічну стабілізацію», – сказав Президент.

«Ідея дефолту не подобається і мільйонам-мільйонам українців. І ясно, що Міжнародний валютний фонд жорстко відреагує на будь-які спроби підірвати незалежність Національного банку України. Вже деякі намагаються в нас взяти і «порулити» Нацбанком, примусити піти з посади голову і змінити склад правління», – додав Глава держави.

Не додають стабільності в державі і натяки на спробу дострокового розпуску Верховної Ради, в разі зміни Президента, який на переконання Петра Порошенка є «абсолютно незаконним». «Ці заклики вже пролунали», – зауважив він.

«Що це означає? Я хочу, щоб розмова в нас теж була відвертою. Це означає тривалу політичну кризу, тривалу паузу у стосунках з партнерами, що поставить під питання нашу здатність подолати пікові боргові навантаження, які лягають на нашу країну цього року, особливо у травні і вересні», – підкреслив Президент.

Петро Порошенко висловив впевненість, що переможе на президентських виборах та зможе запобігти розвитку подій саме за таким негативним сценарієм. «Виграти вибори, забезпечити політичну стабільність і продовження реформ, незворотність нашого європейського та євроатлантичного руху», – сказав Глава держави і подякував за підтримку його курсу.

Джерело

 

Маю намір перемогти на президентських виборах і продовжити наш шлях до ЄС та НАТО – Глава держави

Президент України Петро Порошенко запевняє, що зробить все можливе, щоб не дати реалізуватися сценаріям дестабілізації політичної та економічної ситуації в Україні. Глава держави наголосив, що має намір перемогти на президентських виборах для того, щоб продовжити розпочатий Україною шлях до Євросоюзу та НАТО.

«Я сьогодні тут, щоб сказати – маю твердий намір запобігти цим сценаріям, я маю намір виграти президентські вибори. І я роблю для цього все, що можу, і дуже дякую за ту підтримку, яку відчуваю кожного дня, кожної години», – заявив Петро Порошенко під час зустрічі з представниками бізнесу у Києві.

Він зазначив, що таку мету – виграти вибори – поставив, аби «забезпечити політичну стабільність і продовження реформ, незворотність європейського та євроатлантичного руху країни».

«І не треба ніяких референдумів. Країна визначилася ще під час Революції Гідності 2013-2014 років. Тільки ті, хто думають, що вони мають проводити з цього приводу референдуми, не помітили Революцію Гідності, не помітили, що в країні йде війна, не помітили, що ми боронимо державу п’ять років, даючи відсіч російській агресії», – сказав Петро Порошенко.

Президент зазначив, що референдум, безперечно, буде, але тоді, коли країна буде готова до подання відповідних заявок – щодо вступу в ЄС та отримання Плану дій щодо членства у НАТО. «Референдум буде, бо референдум є обов’язковою складовою частиною процесу вступу до ЄС. Але референдум, присвячений делегуванню частини суверенних повноважень Української держави наднаціональним органам Європейського Союзу», – додав він.

Петро Порошенко підкреслив: «Але він має проводитись тоді, коли ми забезпечимо досягнення критеріїв, необхідних для вступу в ЄС, критеріїв для підписання Плану дій щодо членства в НАТО. І саме членство в ЄС і буде гарантувати незалежність нашої держави, надійність верховенства права, демократії, свободи слова».

Глава держави констатував, що нині триває не лише війна на сході України, а й інформаційна війна. «В умовах фейкових новин дуже не просто українцям розібратися де правда, а де ні», – зазначив Петро Порошенко. Одним із прикладів розповсюдження фейків він назвав повідомлення про абсолютно брутальні фальсифікації, використання адміністративного ресурсу та тотальну скупку голосів під час першого туру президентських виборів. Але результати голосування і оцінки експертів не підтвердили цього, підкреслив Петро Порошенко.

«Єдиною відповіддю на це має бути запрошення максимальної кількості іноземних спостерігачів, які досягли майже 2,5 тисяч, були у кожній окружній виборчій комісії десятками. І безпрецедентний висновок всіх міжнародних спостерігачів – це були найбільш вільні, найбільш демократичні вибори, які Україна мала в своїй історії», – сказав він.

«Захист демократії – це не словом, а ділом демонструвати які насправді ми маємо цінності, які насправді ми маємо програми», – наголосив Президент.

Джерело

 

Президент малому бізнесу: Гарантую збереження існуючої спрощеної системи оподаткування, обліку і звітності

Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з представниками вітчизняного та іноземного бізнесу запевнив у незмінності свого курсу щодо захисту бізнесу.

Глава держави нагадав, що наприкінці лютого разом з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом зустрічався з представниками провідних ІТ-компаній, що працюють на українському ринку. Він зауважив, що тоді ще раз наголосив на рішучій налаштованості підтримувати ІТ-сектор. «Ми спільно плануємо створення всеохоплюючої підтримки та напрацювання необхідних механізмів для успішного розвитку ІТ-галузі в Україні», – підкреслив Президент.

«Говорили ми з ними і про ФОПи. Принагідно хотів би послати меседж малому бізнесу: коли я буду переобраний Президентом гарантую збереження спрощеної системи оподаткування, обліку і звітності у тому вигляді, в якому вона зараз функціонує», – заявив Петро Порошенко.

Глава держави повідомив, що сьогодні підписав закон про банкрутство. Він також подякував за принципову позицію в цьому питанні Верховній Раді України, Уряду. «Ми виконуємо свої обіцянки», – додав Петро Порошенко.

Президент також подякував голові комітету Верховної Ради України з питань податків Ніні Южаніній за те, що комітет розглянув закон про податок на виведений капітал. «Як би важко це не було, але ми вже знайшли порозуміння. Робимо це в координації з міжнародними організаціями, чекаємо місії, будемо говорити про ефективний діалог», – поінформував Петро Порошенко.

«Твердо переконаний, що і питання щодо захисту бізнесу від силовиків, і питання щодо податку на виведений капітал – це є потужне джерело для внутрішніх інвестицій», – зазначив Президент.

Глава держави вкотре висловив думку про неприпустимість тиску з боку силових структур на бізнес. «Наголошую на тому, що силовики мають бути усунуті від будь-якого впливу на бізнес. Не лише СБУ. Ми обговорили і зараз буде презентована концепція реформування СБУ, де контррозвідувальний захист економіки, його функції будуть ліквідовані. Але тільки разом із зняттям подібних функцій і у МВС, і у прокуратури. Бо нічим вони один від одного не відрізняються, більше того, скоординувалися і ходять по колу», – сказав він.

«Звичайно, що наші зусилля «маски-шоу стоп», і інші сьогодні значно обмежили їх можливості. Але, на жаль, вони не ліквідовані. Тому законопроект про Національне бюро фінансових розслідувань, який вже був прийнятий до розгляду, має бути також прийнятий Парламентом», – зазначив Глава держави.

Джерело

 

Президент представникам бізнесу: Сьогодні продемонстрована політична воля до спільної роботи та зміни правил

«Я сьогодні хочу подякувати кожному з вас, керівникам бізнес-асоціацій за ту фантастичну роботу, яку ми робили, спільну роботу протягом п’яти років», – сказав Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з представниками вітчизняного та іноземного бізнесу.

Глава держави також подякував Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману та всьому складу Уряду за спільне вирішення тих питань, які піднімає бізнес на таких зустрічах. Він подякував Верховній Раді та керівниками профільних комітетів, які також забезпечили розробку необхідного законодавства.

«І наперед вдячний за таку ж саму плідну роботу протягом найближчих п’яти років. Точно у нас все вийде», – переконаний Петро Порошенко.

Глава держави звернувся до присутніх: «Хто-хто, а ви маєте достатньо інформації, щоб згадати, в яких умовах ми починали в 2014-2015 роках і наскільки ситуація в економіці сьогодні краща, ніж чотири-п’ять років тому, коли катастрофа видавалася точно незворотною, точно неминучою». Він додав, що саме бізнес добре уявляє динаміку макроекономічних та фінансових показників, наших позицій в світових рейтингах, як-от в Doing business. «П’ять років тому було 153, сьогодні 71 місце. В 2019 році ми твердо крок за кроком наблизимось до першої півсотні», – сказав Петро Порошенко.

За його словами, за підсумками попередніх регулярних зустрічей з бізнесом було висловлено більше сотні проблемних питань та пропозицій. «Частина відносилась до компетенції Президента, частина до компетенції Уряду, частина до компетенції Парламенту. Але лише єдиною командою ми спільно були здатні змінювати правила гри. Значна частина була реалізована або в процесі виконання», – зазначив він.

Президент нагадав про декілька останніх рішень. Зокрема, набув чинності новий закон про валюту і валютні операції. «Раніше від нього сахалися, а сьогодні переконали і міжнародні організації, і він вже працює. Закон разом з нормативно-правовими актами Національного банку набагато суттєвіше спростив життя українських імпортерів і експортерів, лібералізував валютні операції, полегшив можливості для залучення іноземного капіталу. Ми створили оновлену і більш ліберальну систему валютного регулювання», – підкреслив він.

Глава держави підкреслив, що стабільність валютного курсу сьогодні забезпечується зростанням золотовалютних резервів держави. «І незважаючи на сезонні, кон’юнктурні коливання курсу, зараз гривня сильніше, ніж вона була два роки тому. І нам вдалося припинити панічне падіння курсу, яке мало місце восени 2014 року – взимку 2015 року», – сказав Президент та нагадав, що наприкінці лютого 2015 року офіційний курс долара сягав 30 грн., а на чорному ринку сягав 36 грн. Тоді ж в Парламенті всі опоненти влади наголошували, що не вдасться зупинити і утримати курс на позначці 40 грн. «Де вони зараз? Де їхні прогнози?», – зауважив він.

«Минулого року Bloomberg назвав українську гривню найміцнішою валютою пострадянського простору. Стабільність валютного курсу, виважена бюджетна політика дозволили нам в чотири рази уповільнити інфляцію. Всі пам’ятають, що у 2015 році вона була 43,3%, у 2018 році – 9,8%. Цього року ми маємо, якщо все буде добре, вписатися у показники менше 7%», – також сказав Петро Порошенко.

Глава держави підкреслив, що шлях дерегуляції бізнесу продовжується: «У березні Уряд скасував 149 застарілих нормативних документів. Точно, що кожен скасований акт покращить умови ведення бізнесу в Україні». Він подякував за це Уряду, який днями, до речі, відзначив свою третю річницю.

Кабмін також затвердив положення про Державну податкову службу та Державну митну службу і на 16 квітня призначено конкурс з метою відбору ефективних та орієнтованих на реформи керівників.

Петро Порошенко також підкреслив, що кілька днів тому підписав Указ про запуск роботи Вищого антикорупційного суду. Він нагадав про роботу системи автоматичного відшкодування ПДВ, запровадженя системи відкритих державних закупівель ProZorro. Все це кроки у боротьбі з корупцією, додав він.

«Минулого тижня я затвердив Річну національну програму під егідою Комісії Україна – НАТО. І навіть в цій програмі передбачено цілий ряд заходів з підтримки бізнесу, подальша дерегуляція при його започаткуванні та веденні, забезпечення міжнародної відповідності вимог до електронних довірчих послуг, регуляторне стимулювання власного видобутку вуглеводнів, тощо», – сказав Президент.

«До Парламенту внесено підготовлений депутатами спільно з Урядом законопроект про залізничний транспорт для створення конкуренції на ринку залізничних перевезень. Де цей законопроект народився? Тут, в цьому залі. Хто є де-факто його авторами? Ви», -звернувся Глава держави до представників бізнесу.

«І сьогодні була продемонстрована політична воля для того, щоб ми йшли один одному на зустріч», – зазначив Петро Порошенко.

Джерело

 

Свою місію вбачаю в продовженні відповідальної економічної політики, яка дозволить перейти до сталого зростання – Президент

Президент України Петро Порошенко зазначає, що під час другої каденції однією з основних місій вважає забезпечення подальшого економічного розвитку країни.

«Свою місію я вбачаю в тому, щоби гарантувати не лише незмінність євроатлантичного курсу України, але й продовження відповідальної економічної політики, яка дозволила нам подолати кризу і перейти до сталого економічного зростання. Важливо, що й Уряд дотримується саме такої позиції, а його роль в часи електоральної турбулентності – особлива, відповідальність – надзвичайна», – заявив Глава держави під час зустрічі з представниками вітчизняного та іноземного бізнесу у Києві.

«Бо дуже важко зараз, коли і до парламентських виборів залишилось трохи більше півроку, чітко боронити країну від популізму, як це робить в тому числі і наш Уряд», – додав він.

Петро Порошенко переконаний, що незворотність змін в Україні можна забезпечити лише подоланням бідності, зростанням рівня добробуту. «Перші ініціативи, які були проголошені Урядом щодо подолання бідності пенсіонерів, зараз мають бути розповсюджені на розширення кола малозабезпечених. Але цей шлях починається з економічного зростання. Економічне зростання починається з ваших інвестицій», – сказав він, нагадавши, що бідність є загрозою для підтримки популізму. «Популізм, як відомо, живиться бідністю та соціальною несправедливістю», – зауважив він.

На думку Президента, потужний поштовх нашій економіці дадуть секторальні пріоритети, які він вже неодноразово називав. Серед таких агропромисловий комплекс, ІТ-сектор, який стає другим за величиною сектором експортних послуг в Україні, індустрія нового покоління, туризм, логістика.

«Саме до інвестицій в ці сектори хочу привернути вашу увагу і заохотити до прийняття відповідних рішень. Сюди можна залучити мільярди доларів інвестицій. Їхня реалізація створить десятки тисяч малих підприємств, сотні тисяч робочих місць з достойною оплатою. Створить середній клас, який є гарантом того, щоби ми не скотилися назад, і гарантом нашого руху в Європу. Це точно не просто знизить рівень робочої еміграції українців, а поверне українців з-за кордону. Це є мета нашої команди», – заявив Петро Порошенко.

«Ці інвестиції наповнять державний та місцеві бюджети, дадуть можливість підвищувати зарплати бюджетникам, пенсії, соціальні виплати. Це зміцнить середній клас, демократію і зробить Україну ще більш привабливою для інвесторів», – також наголосив він.

Глава держави впевнений, що Україна успішно подолає зону турбулентності, і за підсумками двох кампаній буде сформовано таку владу, яка збереже і прискорить курс реформ, змін, курс України на Європейський Союз та НАТО.

«Я взяв публічне зобов’язання, що у 2023 році країна буде готова, щоб подати заявку на приєднання до Євросоюзу і отримати План дій щодо членства. Всі ви маєте широкі зв’язки в європейських політичних та ділових колах. Впевнений, станете нашими українськими лобістами. По-перше, у вас прямий меркантильний інтерес: наше приєднання до цих двох міжнародних союзів однозначно покращить інвестиційний клімат в Україні. А, по-друге, ви всі люди, які стоять на європейських цивілізаційних цінностях. Ніхто з вас не хоче, щоб знову країна повернулася у сумні часи, ставши якщо не частиною, то сателітом Росії. Ми вже відчули повітря свободи», – сказав Президент.

«Саме це питання вирішується зараз не лише на фронті, але й на виборчих дільницях. Бо 21 квітня відповідальність переходить від влади до народу. І я переконаний, що народ зробить відповідальний і правильний вибір», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело

 

Автор