Президент взяв участь у Київському безпековому форумі “Невтомна хвиля: стратегічний вибір України та Заходу”

Петро Порошенко: Після 21 квітня жарти закінчаться і новообраний Президент опиниться сам на сам не з об’єктивом камери, а з досвідченим і безкомпромісним ворогом

Cьогодні в Україні маємо справді унікальну виборчу кампанію. Віртуальний кандидат звертається до всіх з постановочними, завченими словами і репліками. Виключно з екранів телевізорів чи смартфонів. Це нагадує фільм «Еквілібріум». Перегляньте за нагоди.Ніякого «лідера» насправді не існує. Існує лише його телевізійний образ, за яким ховається група людей з цинічними інтересами. Легко бути президентом телесеріалу – у віртуальному світі. Однак дуже складно бути лідером однієї з найбільших європейських країн у світі реальному. Про це говорив сьогодні на XII Київському безпековому форумі «Невтомна хвиля: стратегічний вибір України та Заходу».В жодному разі не знімаю відповідальності з чинної влади та з себе особисто за прорахунки, які були допущені. Проте переконаний, що помилки, якими б серйозними вони не були, не повинні переважувати на наших терезах головну загрозу, яка стоїть перед нами – небезпеку втратити державу.#ksf2019

Gepostet von Петро Порошенко am Donnerstag, 11. April 2019

 

«У час фейкових новин та безсоромної дезінформації такі форуми якраз і є ковтком свіжого повітря для тих, хто прагне чути і говорити на основі точно перевіреної інформації. Для тих, хто віддає перевагу вдумливим дискусіям, а не огульному популізму», – зазначив Петро Порошенко та подякував організаторам Київського безпекового форуму за проведення такого важливого заходу.

За його словами, останніми роками на міжнародних майданчиках однією з найактуальніших та найгостріших тем дискусій є вразливість демократій. Він підкреслив: «Демократичні процедури використовуються для зовнішнього впливу на внутрішньополітичні процеси в державах. В тому числі, з метою спотворити волевиявлення громадян на виборах».

Він наголосив, що в першу чергу йдеться про втручання Росії у вибори і це відчула на собі ціла низка західних держав. «Навчені цим гірким досвідом ми звичайно ж прогнозували, що і Україна обов’язково стане об’єктом атаки з боку Росії. Ми до цього готувалися і значну частину таких спроб вчасно ідентифікували і попередили», – додав він.

«Однак я мушу визнати, що попри всі наші зусилля, нам не вдалося повністю уникнути російського впливу на українські вибори. Механізм і реальні наслідки цього впливу ще належить ретельно вивчити і проаналізувати», – підкреслив Петро Порошенко.

«Крім того, сьогодні в Україні маємо справді унікальну виборчу ситуацію – кампанію, яка проводиться. Віртуальний кандидат звертається до всіх з постановочними, завченими словами і репліками. Виключно звернення з екранів телевізорів та смартфонів», – сказав Президент.

«Це нагадує фільм «Еквілібріум». Там в уявному місті мешканці можуть бачити свого лідера лише на величезних екранах. Всі емоції і будь-який порив до дії, свободи придушуються. Розв’язка неочікувана. Ніякого «лідера» насправді не існує. Існує лише його телевізійний образ, за яким ховається певна група людей зі своїми цинічними інтересами», – сказав Петро Порошенко.

«Багато хто з нетерпінням очікує на нову серію, де за яскравим світлом софітів проблеми реального світу ніби й не такі вже й складні. Але рано чи пізно софіти згаснуть, а реальність залишиться», – сказав Глава держави.

Президент порадив передивитися цей фільм.

«Я допускаю, що шоу, в яке сьогодні мій опонент намагається перетворити президентські вибори, багато кому може й подобатися. Імпонувати новизною, імпонувати нетрадиційністю, імпонувати дотепністю», – також зазначив він.

 

«Друзі, але після 21 квітня жарти закінчаться і настане сувора реальність. І новообраний президент, хто б ним не став, опиниться сам на сам не з об’єктивом камери чи смартфона, а з досвідченим, підкреслюю – досвідченим і безкомпромісним ворогом. Керівником однієї з найсильніших держав світу», – підкреслив Петро Порошенко.

«Бо Путін і його апетити, хочу наголосити – вони нікуди не дінуться. Це ж не комп’ютерна гра. І проекти Новоросії, і проекти Малоросії. І сухопутний коридор до Криму. Це ж все нікуди не дінеться. Він про них ніколи не забував. Він готовий діяти, як тільки для цього станеться нагода», – додав він.

За словами Петра Порошенка, ослаблена, розсварена після виборів Україна з недосвідченим Президентом – це і є саме та нагода, бо хижаки як правило нападають на жертву саме тоді, коли вона поранена і слабка.

«І якщо Верховний Головнокомандувач не розставляє «червоні лінії», якщо не працює на згуртування країни і коаліції, коаліції світової на підтримку України, яку ми нашими спільними зусиллями – це не лише зусилля українських дипломатів, не лише зусилля українського Президента чи українського Уряду, це і наші громадські організації. І все, чого ми добилися – є ризик це втратити або зруйнувати», – сказав Президент.

Джерело

 

Немає нічого більш важливого, ніж єдність міжнародної коаліції на підтримку України та єдність між обома берегами Дніпра – Президент

Президент України Петро Порошенко наголошує, що єдність України та її народу – це питання, яке стоїть в одному ряду із забезпеченням безпеки нашої держави.

«Безпека – це не лише про війну. Безпека – це не лише про відсіч агресії. Це також про нашу єдність», – наголосив Глава держави під час виступу на Київському безпековому форумі «Невтомна хвиля: стратегічний вибір України та Заходу».

Петро Порошенко особливо відзначив важливість єдності міжнародної коаліції на підтримку України. «І в цьому напрямку були докладені, я хочу ще раз наголосити на цьому, колосальні зусилля. І саме тому сьогодні ми маємо такий потужний фронт наших друзів і прихильників по всьому світу», – наголосив він.

Президент повідомив, що вже завтра здійснить візит до Німеччини, де проведе зустріч з Канцлером Ангелою Меркель. «Я думаю, що не всі чітко розуміють який величезний внесок вона зробила у становлення нашої держави саме за останні п’ять років. І у відновлення нашої територіальної цілісності її внесок також важко оцінити. І я щиро пишаюся, що і я, і всі українці можуть упевнено її називати нашим найбільшим другом», – підкреслив Петро Порошенко.

Також він повідомив про заплановану зустріч з Президентом Франції Еммануелем Макроном. «Бо на кону доля держави, доля європейської безпеки – не лише української, а й європейської безпеки. Доля стабільності континенту. Саме тому ці переговори важливі для України, але й важливі для них», – наголосив він.

Президент зазначив, що ці зустрічі мають винятково важливе значення, особливо на тлі спроб вчергове переглянути санкції проти Росії. «Кожні півроку Росія намагається зруйнувати ці санкції. І нам потрібна відповідальна, дуже професійна і копітка робота, бо єдність Заходу щодо цього питання наша команда спільно тримала непорушно всі п’ять років. І наголошую – триматиме далі», – сказав він.

Водночас Петро Порошенко зауважив, що єдність – це не лише міжнародна підтримка, це також єдність всередині держави, яка аж ніяк не менш важлива. «Мій сигнал дуже простий: немає нічого більш цінного, ніж єдність між обома берегами Дніпра. Між сходом і заходом України. Між півднем і північчю. Між прихильниками Порошенка і вболівальниками іншого кандидата», – підкреслив Президент.

Саме тому, переконаний він, для агресора, для ворогів України, немає нічого більш спокусливого, ніж спробувати цю єдність якось розхитати.

«Наголошую, що як Президент України і Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України я нікому не дозволю цю єдність якось порушити. Друзі, бо саме завдячуючи нашій єдності, ми змогли пройти найскладніший етап в новітній історії України. Саме завдяки єдності ми з вами зберегли державу. Саме завдяки єдності ми створили надійну базу для перетворення України в успішну країну щасливих людей», – резюмував Глава держави.

Петро Порошенко також констатував, що саме спільна мета про вступ до Євросоюзу та НАТО об’єднала українську націю і саме завдяки об’єднавчій позиції народних депутатів вдалося закріпити цей курс у Конституції.

Джерело

 

Референдум щодо членства в НАТО відбудеться, коли Україна підготується до вступу – Президент

Президент України Петро Порошенко наголошує, що питання членства України у Північноатлантичному альянсі виноситиметься на референдум і без додаткових заяв про це тими чи іншими політиками. Але виноситиметься тоді, коли країна, її Збройні Сили будуть готові до вступу.

«Відтягувати прийняття рішення, відтягувати цю роботу (з підготовки до вступу – ред.), яким би приводом не намагалися це зробити – чи якісь референдуми, чи ще щось… Хочу наголосити – референдум і так буде. Почитайте матеріальну частину. Референдум буде тоді, коли ми підготуємося до вступу. І коли країна, народ буде вносити зміни до Конституції, делегуючи частину суверенних повноважень», – сказав Глава держави під час участі у Київському безпековому форумі.

«Але робити треба зараз і вже. Не відкладати. Тримаючи єдність України понад усе. Бо тільки так ми з вами точно переможемо», – додав Петро Порошенко і підкреслив, що дуже цінує ту підтримку та єдність, яку зараз демонструє український народ щодо членства в ЄС та НАТО.

Президент повідомив, що задля продовження роботи у цьому напрямку вчора підписав Указ про запуск Річної національної програми зміцнення партнерства між Україною та НАТО. «Програма сама по собі є унікальною, бо чітко розписано до 2020 року що ми маємо зробити для того, щоб у 2023 році ми відповідали критеріям, які дозволять нам підписати план дій щодо членства. Це є наша домашня робота. Це є домашня робота моєї команди і я наголошую, що в моєї команди не забракне політичної волі з її виконання», – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави наголосив, що всі ми об’єднані цією метою, тому, що знаємо – лише повноправне членство в ЄС та Північноатлантичному альянсі остаточно і незворотно гарантує нашу українську державну незалежність. «Так, членство в Альянсі, в тому числі в Євросоюзі, де ми делегуємо частину суверенних повноважень, гарантує нашу державну незалежність. Членство в Північноатлантичному альянсі гарантує нашу українську національну безпеку. Бо після того, як Росія незаконно анексувала Крим і розпочала агресію проти нашої держави на сході – це зруйнувало всю повоєнну систему безпеки, яка базувалася на Раді безпеки ООН», – сказав він.

Президент також спростував твердження про те, що НАТО не готове до прийняття України. «Ми мали абсолютно чітку позицію і Генерального секретаря, і позицію всіх лідерів-держав і урядів-членів НАТО про те, що не просто треба двері для України тримати відкритими, а прискорити членство України. І для мене це не просто рядок у моїй програмі, а це – головне. Це – її суть, альфа і омега. Тому, що тільки так, і ніяк інакше, можна гарантувати нашу незалежність і нашу національну безпеку, добробут кожного громадянина», – наголосив Петро Порошенко.

Він також вкотре нагадав, що за 70 років існування НАТО не було жодного разу, щоб будь-яка країна наблизилася до території країн-членів Альянсу.

Крім того, Президент зазначив, що його амбіція є чіткою: забезпечити успішне виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС і у 2023 році, коли буде завершений цей етап реформ, наша держава повинна відповідати критеріям і подала заявку щодо членства в ЄС.

«Бо ЄС і НАТО – вони починаються не там, де зараз пролягають їхні формальні кордони. Наголошую – Європа починається там, де панують європейські цінності. Європа починається там, де дотримуються права людини. Європа починається там, де поважають людську гідність, де існують високі стандарти життя. І це вже наша з вами домашня робота, домашнє завдання для того, щоб Україна відповідала цим критеріям перед тим, як ми подамо заявку на членство. Ми точно знаємо, що треба робити. І точно знаємо, що за нас це ніхто не зробить», – резюмував Глава держави.

Президент висловив впевненість, що українському народу не забракне мудрості і стратегічного бачення для того, щоб твердо підтвердити наш європейський та євроатлантичний курс. «І коли це треба зробити? Саме 21 квітня. Проголосувати за наш курс до ЄС та НАТО. Саме це буде дуже потужним сигналом Путіну – тому, хто точно прийшов не по Крим, точно прийшов не по Донбас – він йому не потрібен. А Путіну, який прийшов по всю Україну. І саме ці вибори Путін розглядає як вирішальну битву за всю Україну», – підкреслив він.

Джерело

 

Автор