Виступ Президента на урочистому заході щодо призначення суддів Вищого антикорупційного суду (фото, відео)

Довгоочікувана для України подія – запуск Вищого антикорупційного суду України. Ми 3 роки до цього йшли. До конкурсних процедур залучили висококваліфікованих міжнародних експертів – колишніх суддів та прокурорів з Великої Британії, Канади, Данії, Литви, Македонії. І особисто для мене цей конкурс став справжнім проривом.І сьогодні 38 нових суддів приступають до виконання обов’язків у новому суді. У них є важелі та інструменти, щоб бути успішними, – судовою реформою їм надана незалежність від законодавчої та виконавчої гілок влади, і від Президента також. Дякую кожному, хто повірив у реформу і цей суд, і почав писати нову історію та будувати нову систему, керуючись європейськими стандартами та цінностями.

Gepostet von Петро Порошенко am Donnerstag, 11. April 2019

 

Шановний Голова Верховної Ради, шановний пане Прем’єр-міністр,
шановні судді, шановні Голова Верховного Суду, Вищої Ради правосуддя,
Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Ради суддів, шановні судді,
Ваші високоповажності Посли країн наших партнерів,
шановні члени Ради міжнародних експертів, шановні гості!

Довгоочікувана для нашої країни подія. Визначний день для кожного із вас. Довгі три роки ми йшли до цього дня.  З голосування у Верховній Раді за зміни до Конституції щодо правосуддя і новий закон про судоустрій. Наголошую, що саме тоді Україна прийняла стратегічне рішення – створити антикорупційний суд. Це було складовою частиною закону «Про судоустрій» створити на прозорому конкурсі та залучити до його складу найкращих правників.

Минулого року, ухвалюючи профільний закон «Про Вищий антикорупційний суд», ми вірили, що цей суд не тільки посилить судову систему, а й стане справжньою опорою для нашої держави у надзвичайно важливій сфері – сфері боротьби із корупцією.

До конкурсних процедур ми залучили висококваліфікованих міжнародних експертів – колишніх суддів та прокурорів з Великої Британії, Канади, Данії, Литви, Македонії. І особисто для мене цей конкурс став справжнім проривом.

Довгих сім місяців йшов цей добір. Декілька сотень кандидатів – суддів, науковців, адвокатів. Безпрецедентна і надзвичайна прозорість та публічність всіх і кожної окремо процедури, безпрецедентна відкритість. Кожен, хто мав бажання, мав можливість дивитися кожен етап у прямому ефірі.

Шість членів Громадської ради міжнародних експертів, унікальні за своїми якостями та досвідом фахівці у сфері боротьби із корупцією. Фахівці, які показали неймовірний приклад спільної і ефективної роботи з членами ВККС ефективної роботи. І я хочу за це подякувати і Голову і членів ВККС за цю блискуче організовану роботу. Хочу наголосити, що ця робота продемонструвала високі стандарти для України. Та й у світі дуже важко знайти приклади такої скоординованої, прозорої і важливої роботи під час добору майбутніх суддів.

І я, як Президент, мрію, щоб кожний український експерт – держслужбовець або представник громадського сектору, який бере участь у формуванні суддівського корпусу, демонстрував такі самі високі фахові та етичні стандарти, як члени цієї громадської Ради.

Дякую вам за цей унікальний досвід. Окремо хочу подякувати членам Вищої Ради правосуддя за безпрецедентну і ефективну роботу, за ту важку роботу, яку ви зробили за такий короткий термін.

Були, звичайно, і ті, хто коливалися, ті, хто казав, що неможливо це зробити за 7 місяців, що на це буде потрібно мінімум два роки. Я наголосив, що до квітня ми маємо зробити усе можливе. І це безумовно вплинуло на те, що ми не змогли зробити в цей час перезавантаження суддів першої ланки. І зараз платимо за це високу ціну, бо нереформовані суди створюють великі ризики. Дозвольте висловити сподівання, що у нас зараз буде можливість прискорити перезавантаження цієї  надзвичайно важливої ланки правосуддя.

Сьогодні ми нарешті бачимо результат цієї співпраці  – 38 нових суддів приступають до виконання обов’язків  в абсолютно новому суді.

В світі є різні приклади роботи антикорупційних судів – більш ефективні, менш ефективні.

У вас є всі важелі та інструменти, щоб бути успішними, – бо судовою реформою вперше в історії України вам надана незалежність від законодавчої та виконавчої гілок влади, до речі, і від Президента також – повна незалежність. Адже моя роль завершується тепер і зараз, під час вашої присяги.

Профільним законом передбачені додаткові гарантії вашої безпеки та належне їх фінансування. Я дякую Уряду, який підтримав ці пропозиції. І в умовах, коли кожна копійка платників податків є на рахунку, бо треба фінансувати і оборону і заходи по боротьбі з бідністю, були чітко прийняті рішення, що дешеві суди є загрозою національної безпеки.

Я розумію, що на цьому важкому шляху боротьби із корупцією кожен із вас зробив вибір на користь української держави, поставивши особисту безпеку на друге місце. І я дуже вдячний вам за цей непростий вибір.

Через зміни до профільного законодавства в Україні працюють європейські стандарти судочинства. Ми вдосконалюємо кримінальний процес, використовуючи найкращі світові практики, насамперед, практику Європейського суду з прав людини.

Знаю, що для суду вже виділені відповідні приміщення. Суд ще не створений, але ми не маємо витрачати жодної години щодо якнайскорішого початку роботи цього суду. Зроблені кроки по їх оснащенню. І я, як Президент, український парламент, український Уряд, найголовніше – український народ чекаємо на початок вашої роботи.

Підписуючи укази на призначення, я уважно дивився склад суду. Радий, що в суді працюватимуть і судді, і науковці, і адвокати. Ми вже бачимо ефективність такої взаємодії на прикладі Верховного Суду, де зараз працює 25% некар’єрних суддів. У Вищому антикорупційному суді цей відсоток буде ще вищий – 42%.

Впевнений, що свого часу кожен з Вас повірив у реформу, повірив в цей суд і почав із чистого аркушу.

Шановні судді, саме вам на ньому цьому чистому аркуші писати нову історію та будувати нову систему, керуючись європейськими стандартами та цінностями.

Я вірю в кожного з вас, і я точно вірю в нашу країну.

Наголошую створенням антикорупційного суду ми завершуємо створення незалежного антикорупційної інфраструктури. На ваші плечі лягає надзвичайно висока відповідальність. Я твердо переконаний – ви з цим справитеся

Успіху вам.

Слава Україні!

Джерело