Реальності немає. Є тільки її образ у свідомості мас

Костюк Олександр

Реальності немає, хлопчики та дівчатка. Є тільки образ реальності, створений у свідомості мас.

Не можна нічого ні довести, ні спростувати. Цю аксіому давньогрецьких філософів-пірроністів вважали забавною теорією. Не помічаючи, наскільки ефективно вона використовується на практиці. Визначаючи життя народів.
А тепер цей принцип став страшним, жахливим інструментом управління. Рівно з тих пір, коли технології дозволили тим, хто сидить за важелями інформаційних інструментів, приходити в кожний дім, в кожен мозок.
Ми не зуміли взяти цей інструмент в свої руки. Ми просто віддали його в руки ворога. І тепер ворог може все. Ми тепер пожинаємо ці плоди.

Зараз Президентом України легко можна було б зробити песика Коломойського. Чихуахуа. І телевізійний нарід це прийме. Більше того, ще й сам буде знаходити аргументи, чому чихуахуа Коломойського може бути чудовим президентом. Ну, гірше ж не буде, чи не так? Все одно все робить команда, а песик такий симпатичний і добрий. А найголовніше – будь-хто, аби не Порошенко. Адже Порошенко – демон, уособлення зла, крадій та мародер армії. Все зло через нього. Він розв’язав війну, наживається на ній, торгує на крові, збільшив статки у 82 рази, ліпєцкіє фабрікі, мальдіви і офшори.

У вас можуть бути блискучі аргументи, залізна логіка, вражаюче точні цифри і неспростовні факти. Скільки людей вас прочитає? 200, 300, тисяча, 5 тисяч? А 1+1 в кожній хаті, часто зранку і до вечора. Виникли сумніви щодо 1+1? Перемкни на Інтер, 112-й, Ньюзван, Громадське. Не дивишся телевізор? Ну, ти ж сучасна людина. Сходив на сайти: Українська Правда (правда!!!), Главком, Хвиля, Фокус, Сєгодня, Корєспондєнт. Скрізь гарні, освічені люди, експерти, журналісти кажуть тобі наскільки все погано. Наскільки ми всі зубожілі, як погано ми живемо, як все розкрадає ця влада, як вона переслідує патріотів, як вона не хоче закінчити цю війну і тягне наших дітей в цю кляту армію.

Готова відповідь є на все. Артист, клоун, повністю некомпетентний ні в чому? А он – Рейган. А у Франції Макрон взагалі гей. Боягуз, не здатен вийти на дебати? Класно! Зате як потролив Порошенка, опустив його, змусив грати в свою гру, здавати аналізи. Наркоман, махінує з аналізами? Так свій хлопець, творча особистість. Та й Порошенко невідомо кому ті аналізи здав. Та й взагалі, буде гарна команда, нові обличчя. Всіх пересаджають, з Путіним переговори, війну закінчать. Явне ніщо, зіц-прєдсєдатєль, який не може і не буде реально керувати державою? Ширма для Коломойського? Так вони чудово це знають. А чим поганий Коломойський? Он як Приват розвинув! Дніпро спас. Вивів мільярди з того ж Привату? Та то вони разом з Порошенко наживались. І взагалі, Порошенко – це олігархічна влада. Це нам на каналах Фірташа, Коломойського та Ахметова кожен день кажуть. Більше того, і це верх іронії, там же, на тих каналах кажуть, що демон-Порошенко підім’яв під себе всі ЗМІ (гірше ніж при Януковичі), і все хороше, що крізь зуби про нього кажуть, – це темники Банкової.

Що там армія, безвіз, асоціація з ЄС, повна скарбниця, ріст ВВП, стабільна банківська система і курс гривні, незалежна українська церква, санкції на ворога, визнання України в світі вперше в історії, децентралізація, ріст зарплат та пенсій, незалежні антикорупційні органи, декларації чиновників, нові дороги та підприємства, енергетична незалежність? Що таке незалежність України взагалі?

В тій реальності всього цього немає. В тій реальності це все непотрібне і навіть шкідливе. Є інша реальність, в якій демон-Порошенко, винуватець всього. Ця реальність справжніше за ту, вашу реальність. Тому що ця реальність, з демоном-Порошенко, легко і спокійно входить в кожен дім, в кожен мозок. І існує там за своїми власними законами. Більше того, кожен політик-державник, який намагатиметься зробити Україну справжньою державою, вільною, незалежною, процвітаючою, буде гарантовано оббріханий, названий крадієм, алкоголіком, уособленням зла, вбивцею рідного брата. Берегів немає. Тому що тим, хто тримає в руках наші ЗМІ, оплачує послуги інтелектуальних повій експертів та журналістів, вільна, незалежна і процвітаюча Україна – це смерть. І натовп буде кричати: “Розпни його”. Натовп буде вимагати блазня на троні.

Найважче від думки про те, що ми втрачаємо. В якій чудовій країні і яким гарним життям могли б жити. І все це вже є. Потрібно лише думати головою, працювати, дотримуватись законів, обирати патріотів-державників. І ми, як в жахливому сні, віддаємо все це в руки жадібних, нахабних, цинічних, глумливих пройдисвітів. Які як до себе додому входять в мізки людей і хазяйнують в них брудними, липкими руками.

На сьогоднішній день ЗМІ – це зброя масового ураження. Від якої гинуть більше людей, ніж від танків, градів та гармат. І зброя ця зараз в руках людей жадібних, цинічних, нахабних, жорстоких. Контроль за цією зброєю має бути жорсткіше, ніж контроль за застосування вогнепалу. Мабуть, в законодавстві повинні бути визначенні нові юридичні поняття: “маніпуляція”, “тенденційне висвітлення подій” тощо.

Але зараз ми повинні боротись. Маємо зробити можливе і неможливе, щоб не віддати нашу Україну.

Автор