Велік Голобородька перетворюється… перетворюється… в Зе-віллу

Тарас Чорновіл

А це вже повний сюр.

Ця 15-кімнатна вілла родини Зеленського не просто знаходиться в елітному курортному містечку на березі Тірренського моря. Скандал далеко не лише в тому, що Зеленський приховав інформацію про цю власність від українських виборців та не вніс її у свою декларацію. Проблема в тому, що це за курортний район та яким чином там купують нерухомість.

Так от, містечко Форте-дей-Мармі має славу “російського курорту”. Голова місцевої асоціації готельєрів навіть жартував: «Ми як Крим, і ми проситимемо приєднатися до Росії». А The New York Times присвятив цьому “району Москви” ціле розслідування. Так от, у місті, яке є приморською резиденцією Дерипаски, Абрамовича, родини Єльцина, нинішніх кремлівських сановників, так просто нерухомість чи землю не купиш. Тут усе вже контролюється змішаною російсько-італійською мафією (дача Сільвіо Берлусконі також розміщена в цьому земному раю).

Коли хтось із мешканців має намір виставити на продаж нерухомість, то спершу для неї шукають покупців серед своїх. Такі оборудки проходили між Прохоровим і віце-прем’єром Хлопоніним. Пару разів подібні викиди інформації обсмоктували в італійській пресі. Пригадую, були повідомлення, що в одному поселенні (в статті назва містечка не називалася) різко змінився національний склад населення – за два десятки років частка росіян зросла з нуля до третини (це інформація ще десь з 2011-12 років). Там згадували, що процес був цілком керованим і планомірним.

Я так розумію, що Зеленський зумів придбати віллу в “російському золотому селищі” саме за квотою російських бізнесменів та політиків. Тому тут уже йдеться не тільки про корупцію та приховування гігантських коштів та маєтностей. Тут дещо гірше…

* * *

Ще кілька слів про містечко, в якому за 3,8 мільйона євро придбав собі віллу Зеленський.

Про російських і не тільки мешканців містечка процитую російську Вікіпедію:

“После того, как в 1930-х годах здесь приобрёл виллу автомобильный промышленник, основатель Fiat, Джованни Аньелли, Форте-деи-Марми стал считаться фешенебельным местом летнего отдыха. Позднее виллы здесь приобрели такие состоятельные итальянцы, как Миучча Прада и Джорджо Армани. В 2000-х годах Форте-деи-Марми получил известность как крайне дорогое место отдыха богатых россиян и представителей иных стран СНГ. По некоторым данным, россиянам принадлежит 2500 из 7000 домов. Среди владельцев недвижимости в городе: Роман Абрамович, семья Олега Дерипаски, семья Михаила Куснировича, сестра Владимира Путина, Борис Громов, Андрей Бойко, Олег Тиньков”.

У 2010 році росіяни почали настільки демонстративно вводити тут свої порядки, що мерія навіть ввела заборону на продаж нерухомості іноземцям (уточнювалося, що лише росіянам). Але після прямого пресингу з Кремля та втручання Берлусконі мер злітав до Москви й обмеження звели до однієї центральної дільниці та ще одного району, де можуть купувати ділянки лише італійці. Але, не зважаючи на це, експансія путінської та єльцинської верхівки триває, хоча росіяни стали поводитися трошки менш хамовито. Зеленський поповнив число російських політиків та бізнесменів, які облюбували цей чарівний куточок неподалік від знаменитої Каррари.

Тут відшукав у Гугл-мапс цю місцину й заскрінив пару видів на дачку “скромного Голобородька”. Ще подаю ширшу локацію, де видно вулицю до моря та сусідні з Зеленським розкішні вілли російських олігархів та урядовців, які почали “колонізацію” саме з району вулиці Matteo Civitale, на якій і сам Зеленський оселився. Ці місця позначені синіми стрілками, а дім Зеленського – червоною. Інформацію щодо розміщення будинків найвпливовіших росіян вишукав за посиланнями на пару блогів, тому не беруся гарантувати 100%-ву точність. Але той факт, що вілла Зеленського розміщена саме в російській, а не італійській чи індиферентній дільниці, сумніву не викликає. Чужі там не селяться…

 

Автор