Президент взяв участь в урочистих заходах з нагоди 5-ї річниці Національної гвардії України (фото, відео)

Президент привітав Нацгвардію із 5-ю річницею: Кожне слово в гордій назві підтверджене цими роками хоробрості і відваги бійців

5-та річниця з дня створення Національної гвардії України

Сьогодні відзначаємо 5-річчя Національної гвардії України. Це молодий вік, але це продовження довгої історії патріотизму, державності та героїзму надзвичайно важливого військового формування з правоохоронними функціями.Кожне слово в гордій назві НГУ тепер підтверджене 5 роками хоробрості і відваги її бійців. Загони спеціального призначення, бригади внесли великий вклад у звільнення двох третин окупованих територій Донбасу, у протистояння спробам дестабілізувати ситуацію в різних регіонах країни.Тепер Нацгвардія – потужна сила, яка має сучасну зброю, техніку та засоби. Нині в лавах НГУ проходять службу понад 20 тисяч контрактників. До військових частин Нацгвардії надійшли сотні одиниць автомобільної та бронетехніки, тільки минулого року поставлено техніки на суму майже мільярд гривень.Дякую Національним гвардійцям за мужність і відвагу при виконанні службового обов’язку. Переконаний, що ваша професійна майстерність і патріотизм завжди будуть спрямовані на захист безпеки держави та її громадян. Слава Національній гвардії України! Слава Україні!

Gepostet von Петро Порошенко am Dienstag, 26. März 2019

 

Президент Петро Порошенко під час урочистих заходів з нагоди відзначення 5-ї річниці Національної гвардії України зазначив, що незважаючи на її дуже молодий вік, це продовження довгої історії патріотизму, державності надзвичайно важливого військового формування з правоохоронними функціями.

«Разом з іншими безпековими і правоохоронними органами частини Національної гвардії України забезпечують виконання широкого спектру надзвичайно важливих завдань – від забезпечення громадської безпеки та охорони громадського порядку до охорони АЕС та дипломатичних представництв. Тепер Національна гвардія – потужна сила, яка має сучасну зброю, техніку, її бійці впевнено почувають себе у будь-якій ситуації», – сказав Президент.

За словами Петра Порошенка, число професійних військових правоохоронців у лавах Національної гвардії зросло у 2 рази. «Нині в лавах НГУ проходять службу понад 20 тисяч контрактників. До військових частин Національної гвардії надійшли сотні одиниць автомобільної та бронетехніки, тільки минулого року поставлено техніки на суму майже мільярд гривень», – повідомив він.

Президент наголосив, що відтепер нові горизонти завдань для всього сектору безпеки і оборони держави визначають закріплений вже в Конституції курс України на вступ до ЄС і НАТО, прийняття Закону України «Про Національну безпеку». «Без сумніву, це стосується і Нацгвардії, як його важливої і невід’ємної частини», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави наголосив, що активізація підтримки України з боку наших партнерів – країн-членів НАТО та ЄС, співпраця з НАТО з використанням усіх можливих інструментів є одним із пріоритетних напрямків в роботі Національної гвардії України. За результатами багатонаціональних навчань «Rapid Trident – 2018» та «Sea Breeze – 2018» підрозділи Національної гвардії України отримали високу оцінку якості підготовки від представників країн-учасниць НАТО.

«Проводиться робота щодо розвитку Міжнародного міжвідомчого багатопрофільного центру підготовки підрозділів. Успішно побудовано нову сержантську «вертикаль» за стандартами НАТО», – також додав він.

Президент окремо відзначив героїзм нацгвардійців у складний для країни час. «Українській державі завжди потрібні були патріоти, здатні в критичних ситуаціях зі зброєю в руках захищати права і свободи українського народу, берегти громадський порядок. Особливого значення така діяльність набувала в критичні моменти нашої історії, коли йшлося про загрозу для національної безпеки, про припинення терористичної діяльності, про припинення діяльності незаконних воєнізованих або збройних формувань», – сказав він.

Петро Порошенко зазначив, що так було сто років тому в часи національної революції, коли створювались Державна Жандармерія і Народна Сторожа, так було п’ять років тому, коли Україні знову довелося давати відсіч російській агресії. «Наш народ тоді піднявся на справжню національно визвольну боротьбу», – зазначив Президент.

Він підкреслив, що для протистояння Росії в умовах гібридної війни в рамках оновлення всього сектору безпеки і оборони держави потрібна була нова правоохоронна структура, до якої мали прийти військовослужбовці, відібрані за найжорсткішими критеріями – патріотичні, фахові, віддані справі захисту прав і свобод громадян.

«Визначальним для формування Національної гвардії став прихід до її лав – з перших днів її створення, вона де-факто створена була на базі добровольчих підрозділів, точніше Сотень самооборони Майдану. Першими до складу батальйонів НГУ прибули саме такі патріоти України. Вже на початку квітня 2014 року підготовлений генералом Сергієм Кульчицьким Резервний батальйон оперативного призначення НГУ, сформований з добровольців, заступив на бойове чергування в районі Ізюм-Слов’янськ», – сказав Петро Порошенко.

«Так почалася нова історія Національної гвардії України. І кожне слово в гордій назві тепер підтверджене п’ятьма роками хоробрості і відваги її бійців. Загони спеціального призначення, бригади та полки оперативного призначення внесли великий внесок у звільнення двох третин окупованих територій Донбасу, у наведення порядку на звільнених територіях, у протистояння спробам дестабілізувати ситуацію в різних регіонах України», – підкреслив Глава держави.

Президент повідомив, що за мужність і героїзм, зразкове виконання бойових завдань 1364 воїни-гвардійці були відзначені високими державними нагородами України. «На жаль, за відсіч агресії заплачена дорога ціна. У боротьбі з ворогом 184 гвардійці віддали своє життя за свободу і незалежність нашої держави. У цей день і завжди ми молимося за упокій душі наших героїв, за їхні родини і за нашу перемогу», – зазначив він. Присутні вшанували пам’ять героїв хвилиною мовчання.

На початку урочистої церемонії Президент взяв участь у панахиді за всіма військовослужбовцями, які загинули у боротьбі за територіальну цілісність та незалежність України. Панахиду провів Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Петро Порошенко вручив високі державні нагороди військовослужбовцям НГУ. Глава держави також передав сертифікати на військову техніку та ключі від квартир.

Також відбулася церемонія присвоєння почесного найменування «45-й полк імені Олександра Красіцького Національної гвардії України». Глава держави вручив Бойовий Прапор 45-го полку імені Олександра Красіцького Національної гвардії України командиру військової частини полковнику Степану Логушу.

Глава держави ознайомився з військово-технічним забезпеченням підрозділів Національної гвардії України.

Президенту також було передано дві книги – «Назавжди в строю», в якій зібрані імена всіх загиблих нацгвардійців, та фотокнига «Перший на захисті», присвячена бойовому шляху Нацгвардії за п’ять років від моменту створення.

Джерело

 

Президент: Мій обов’язок – захистити волевиявлення українців, а військовослужбовців і патріотів – запобігти спробам зірвати вибори

 

Президент Петро Порошенко під час урочистих заходів з нагоди відзначення 5-ї річниці Національної гвардії України застеріг від загрози зриву виборів з боку Росії і наголосив на обов’язку військовослужбовців і патріотів запобігти цьому.

Глава держави зауважив, що в наступні п’ять років Україна може забезпечити незворотність курсу завдяки поглибленню партнерства з ЄС і НАТО, завдяки економічному прориву і перемозі над бідністю.

«Але, друзі, Путін не збирається залишити нас у спокої. У ці дні ми бачимо ознаки того, що Кремль хоче використати вибори для дестабілізації ситуації в Україні. Йдеться вже не тільки про втручання у вибори для того, щоб забезпечити виграш вигідних для Москви кандидатів. Йдеться про здійснення цілого плану зі зриву виборів, переведення їх у формат внутрішнього конфлікту», – застеріг Президент.

«І мій найперший обов’язок як Президента, Верховного Головнокомандувача і як гаранта конституційних прав і свобод громадян – захистити волевиявлення українського народу, а ваш обов’язок – військовослужбовців і патріотів – запобігти спробам зірвати вибори», – додав він.

«Президента України буде обирати український народ і ми зробимо все, щоб це було прозоро і відповідно до закону, до європейських стандартів», – впевнений Петро Порошенко.

Глава держави подякував нацгвардійцям за мужність і відвагу при виконанні службового обов’язку. «Переконаний, що ваша професійна майстерність і патріотизм завжди будуть спрямовані на захист безпеки держави та її громадян», – зауважив Президент.

Джерело