Робоча поїздка Президента до Закарпатської області (фото, відео) (оновлюється)

В час, коли європейські політики сподівалися  умиротворити агресора, українці першими гордо і мужньо заявили про свої права – Президент вшанував пам’ять героїв Карпатської України

Вільна соборна незалежна Україна вшановує сьогодні тих, хто 80 років тому проголосив державність Карпатської України. Ми згадуємо тих, хто мав мужність у час смертельної небезпеки, коли вже відчувався смертельний подих Другої світової, заявити: Україна була, є і буде. Герої Красного Поля – карпатські січовики – стоять в одному ряду із захисниками України під Крутами, героями УПА, нашими сучасниками, які протистоять російській агресії. Як Президент і Верховний Головнокомандуючий пишаюся героїчними земляками закарпатців – воїнами 128-ої окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади та 27-го окремого прикордонного загону імені Героїв Карпатської Січі. Слава усім, хто боровся і бореться за свободу і незалежність України!

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 15. März 2019

 

Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки до Закарпатської області взяв участь в урочистих заходах з нагоди відзначення 80-ї річниці проголошення Карпатської України та бою на Красному Полі.

«Це подія, яка надзвичайно важлива для кожного українця, де б він не жив – на Закарпатті, чи на Донбасі, чи за межами нашої держави. Вільна соборна незалежна Україна вшановує сьогодні тих, хто 80 років тому проголосив державність Карпатської України», – сказав Президент під час свого виступу.

Глава держави наголосив, що перед Другою світовою війною, коли інші держави умиротворювали агресора, українці боронили світ. «Ми згадуємо тих, хто мав мужність у час смертельної небезпеки, коли вже відчувався смертельний подих Другої світової, заявити: Україна була, Україна є і Україна точно буде. В час, коли європейські політики все ще сподівалися умиротворити агресора, українці першими гордо і мужньо заявили про свої права», – сказав Президент.

Глава держави наголосив, що проголошення незалежності Карпатської України, проголошення нашої державності було актом сміливості і патріотизму. «Значення її відразу зрозуміли і розділені кордонами українці, і увесь світ. Державність української мови, прапор, гімн, тризуб Володимира Великого на гербі – Карпатська Україна закладала основи майбутньої соборної України», – зазначив Петро Порошенко.

 

Президент нагадав, що «80 років тому саме тут, на Красному Полі, у важкому і нерівному бою із переважаючими силами загарбників зійшлися бійці Карпатської Січі». «Тут для України де-факто почалася Друга світова війна, тут почався український опір найкривавішим тоталітарним режимам ХХ століття», – додав він.

«Герої Красного Поля – карпатські січовики – стоять в одному ряду із захисниками України під Крутами, героями УПА, нашими сучасниками, що захищають свободу і незалежність України у боротьбі з російською агресією», – сказав Президент.

Глава держави нагадав, що вчора Україна відзначала День українського добровольця. «В цей день п’ять років тому Сотні Самооборони Майдану стали на захист України. Як і герої Карпатської Січі, сучасні добровольці з усіх областей України пішли у бій за свободу. Їм теж бракувало і зброї, і спорядження. Але добровольцям і січовикам не бракувало одного – любові до України і віри в її майбутнє. Ця віра і любов перемогли всупереч усьому», – наголосив Петро Порошенко.

«Вічна пам’ять і слава героям Карпатської України. Слава усім, хто віддав своє життя у боротьбі за свободу і незалежність України», – сказав Президент. Присутні вшанували пам’ять героїв хвилиною мовчання та вклонилися їм на полі їхньої слави.

Президент згадав імена видатних діячів Карпатської України: Августина Волошина, Юліана Ревая, Дмитра Климпуша та повідомив про своє рішення нагородити орденом Свободи (посмертно) Степана Клочурака – одного із провідників Карпатської України, який своє життя присвятив боротьбі за незалежність України. Глава держави вручив орден племіннику героя.

«Але не лише зі словами поваги прийшли ми на місце подвигу наших героїв. Ми прийшли, щоб сказати – ми продовжили вашу справу. За п’ять років в умовах війни заклали фундамент для великого майбутнього України. Того майбутнього, про яке мріяли і за яке віддали життя борці за свободу України», – сказав Президент.

«Українці – великий і мужній народ, народ працьовитий, народ інтелектуальний. Ми героїчно захищаємо свою землю і перемога буде за нами. Україна стане великою державою, про яку мріяли герої Карпатської України, за яку вони вмирали на цьому полі. Нам треба зробити усе від нас залежне, щоб довести, смерті героїв на цьому полі, героїв національно-визвольних змагань, героїв, які зараз боронять суверенітет, точно були недаремні. Ми маємо створити велику державу вільних, щасливих і заможних людей»,- підсумував Президент.

Джерело

 

Президент доручив Міністру оборони підвищити розміри грошового забезпечення військових гірсько-штурмових підрозділів ЗСУ

 

Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко доручив Міністру оборони вирішити питання щодо підвищення розмірів грошового забезпечення військовослужбовців гірсько-штурмових підрозділів Збройних Сил України. Про це він сказав під час робочої поїздки до Закарпатської області.

«Сьогодні, коли 128 бригада повертається на Закарпаття в свій пункт постійної дислокації, я доручаю присутньому тут Міністру оборони України Степану Полтораку підняти грошове забезпечення для гірсько-штурмових бійців і прирівняти їх до бійців підрозділів Десантно-штурмових військ. На 23% підняти грошове забезпечення», – сказав Глава держави на урочистих заходах з нагоди відзначення 80-ї річниці проголошення Карпатської України та бою на Красному Полі. «Це справжня еліта українського війська», – додав Президент.

«Сьогодні наші бійці 128-ї і 10-ї гірсько-штурмових бригад воюють на найвищому рівні», – підкреслив Петро Порошенко.

Верховний Головнокомандувач також наказав вжити заходів для покращення інфраструктури військових містечок та будівництва нових сучасних житлових фондів для розміщення військовослужбовців гірсько-штурмових бригад Збройних Сил України. Він також запропонував для цього залучити сили і засоби Державної спеціальної служби транспорту. Він доручив міністру підписати відповідні накази.

Президент наголосив, що за п’ять років в умовах війни було закладено потужний фундамент для великого майбутнього України.

«Того майбутнього, про яке мріяли і за яке віддали життя борці за свободу нашої держави. Армія, угода про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС, відновлене економічне зростання, зміцнення позицій нашої державної мови, Томос, децентралізація – це тепер надійний підмурок нашої державності. Цей фундамент п’ять років намагалися випробувати на міцність і російський агресор, і, на жаль, безвідповідальні українські політики всередині нашої держави. Але він вистояв», – зауважив Глава держави. За його словами, нині є всі підстави стверджувати, що для України створено шанс стати великою державою – країною вільних, щасливих і заможних людей.

Петро Порошенко підкреслив, що ці кроки здійснили завдяки єдності українців. «На жаль, є політики, які в боротьбі за владу забувають про смертельну небезпеку, яка нікуди не поділася. Вони повторюють знайомі з історії помилки, які завдають ударів по нашій єдності», – зауважив Президент. Він наголосив, що як Верховний Головнокомандуючий пишається героїчними земляками – воїнами 128-ої окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади та 27-го окремого прикордонного загону імені Героїв Карпатської Січі.

«Нащадки карпатських січовиків здобули безсмертну славу у боях з агресором на Сході нашої країни. Чотирьом з бійців 128 бригади – Сергію Шапталі, Василю Зубаничу, Олександру Капушу та Олегу Довгому присвоєно найвищу державну нагороду – звання Герой України. Олександру та Олегу, на жаль, посмертно», – сказав Глава держави. Він додав, що нині командує бригадою ще один Герой України – полковник Сергій Собко. Окремо Президент відзначив ще одного бійця 128-ї бригади – Вадима Свириденка, який є взірцем стійкості і нестримної жаги життя, і нині допомагає ветеранам війни проходити реабілітацію, повертає їх до мирного життя.

«Дякую Закарпаттю за потужну підтримку української армії! Дякую усім добровольцям, волонтерам, воїнам – усім, хто захистив від ворога ваш прекрасний край і всю Україну», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело

 

Відновлення авіарейсів до Ужгорода є знаковим для розвитку всього Закарпаття – Президент

Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки до Закарпатської області поспілкувався з колективом аеропорту міста Ужгород, який сьогодні прийняв перший рейсовий літак. «Сьогодні вперше за декілька років прибув регулярний авіаційний рейс. Прибули перші пасажири. Я думаю, що цей день має стати знаковим для Закарпаття, для Ужгорода і для всієї України», – сказав Президент.

Петро Порошенко зазначив, що Міністр інфраструктури Володимир Омелян та голова обласної державної адміністрації Геннадій Москаль мають повести відповідну роботу для збільшення інтенсивності регулярних рейсів. Також Президент повідомив, що за його дорученням Міністр оборони провів переговори зі своїм словацьким колегою, оскільки мали бути вирішені питання безпеки польотів. Також це питання обговорювалось на рівні Прем’єр-міністрів України та Словаччини.

Глава держави зазначив, що ще кілька місяців тому його дружина Марна Порошенко відвідувала Закарпаття з робочою поїздкою і для того, щоб дістатися області витратила близько 14 годин.

Він нагадав, що через те, що Словаччина увійшла до європейського авіаційного простору їй заборонили самостійно надавати дозволи на використання авіапростору через це регулярні польоти до Ужгорода було скасовано.

«Я вважаю, що це абсолютно неприйнятно», – сказав Петро Порошенко і наголосив на важливості робити все, щоб ці майже 900 км, які відділяють Ужгород і Київ, можна було подолати за кілька годин.

«Дуже важливо, що відбувся перший рейс. Перший рейс для тих, хто їздить в Київ і Ужгород. Перший рейс для туристів, бо Закарпаття має багато чого запропонувати туристам: і мальовничі краєвиди, і знаменита свалявська вода, і курорти, і повітря. А люди які», – сказав Петро Порошенко.

Він наголосив, що край також може здивувати туристів чудовими стравами закарпатської кухні.

Джерело

 

Президент доручив підготувати програму щодо сміттєпереробних підприємств та «зеленої енергетики» Закарпаття

За три роки в Закарпатській області введено в експлуатацію закладів дошкільної освіти на 1100 місць. У тому числі 6 новобудов на 410 місць. Найбільш промовисте – минулорічне відкриття школи у високогірному селі Вишка на Великоберезнянщині, колишнього довгобуду. Зараз там – сучасна школа, дитсадок та амбулаторія, оснащені новими меблями та обладнанням.До кінця цього року на Закарпатті в рамках ініційованої мною програми сільської медицини буде збудовано 21 сучасну амбулаторію в сільській місцевості. Крім того, заплановано будівництво перинатального центру в обласній клінічній лікарні імені Новака.Ми бачимо формулу успіху, якого досягли завдяки децентралізації: повноваження, плюс передача ресурсів в місцевий бюджет, плюс активні люди. Громади вже самі почали пропонувати Києву рішення проблем, стають драйверами змін. Наша мета – країна без периферії. Це країна вільних, щасливих і заможних людей.

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 15. März 2019

 

Президент Петро Порошенко під час участі у Раді регіонального розвитку на Закарпатті доручив підготувати спеціальну програму щодо сміттєпереробних підприємств та “зеленої енергетики” для області.

Глава держави підкреслив, що спільними зусиллями всіх українців, кожного на своєму рівні, маємо змінити країну. «Просив би, щоб ми запланували і розробили спеціальну програму для Закарпаття про пріоритетні пропозиції по сміттєпереробним підприємствам, і енергетиці. Бо у нас сонячні електростанції як «зелену енергетику» всі будують. Чомусь «чисте сонце» – будь ласка, а сміттям займатись ніхто не хоче. Ні. Будемо робити так, щоб енергетичний баланс – це європейський досвід – і на Закарпатті, і по всій Україні був би ефективно використаний», – сказав він.

Президент доручив Віце-прем’єр-міністру – Міністру регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадію Зубку і Голові Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадію Москалю підготувати відповідні пропозиції і забезпечити необхідний результат.

Геннадій Москаль зауважив, що питання сміттєпереробних підприємств є актуальним для всієї України, включно із Закарпаттям. За його словами, в області ліс займає понад 52% території, землі не вистачає для сміттєзвалищ.

Президент наголосив на необхідності об’єднання зусиль для вирішення проблем. Глава держави зазначив, що завдяки децентралізації громада має можливість визначати свої пріоритети – де потрібна школа, де освітлення, де дорога, а де держава має допомогти через державний фонд регіонального розвитку. «Знаєте в 2013 році скільки виділялося коштів на підтримку місцевого самоврядування, місцевих бюджетів в Уряді, в цілому по державі? Я маю цифру 500 млн грн. А скільки зараз? 33,5 млрд. грн. Це та відстань, яку держава пройшла за 5 років. Це те, що спрямовується для того, щоб вирішувати місцеві проблеми. Вирішили, що саме вам потрібно? Чудово. Повноваження, гроші – робіть», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело

 

Президент в Ужгороді: На дороги Закарпаття в цьому році передбачена рекордна сума – близько 870 мільйонів гривень

Президент Петро Порошенко під час участі в засіданні Ради регіонального розвитку Закарпаття наголосив, що «надзвичайно важливим, головним проектом в галузі інфраструктури регіону є дороги».

«Окремі дороги – це лише напрямки на мапі. Доріг там не існує. 23 роки в країні дороги не будувалися. У 2014 році на дороги в країні виділялося 10 млрд грн, в 2015 році – 20 млрд, в 2016 році – 30 млрд, у 2018 році вже 50 млрд грн. А в 2019-му заплановано 55 млрд грн. Під час війни. В той час, коли ми половину віддаємо місцевим бюджетам, коли майже 6% ВВП ми витрачаємо на сектор оборони і безпеки фінансуючи армію. Ми так будуємо дороги», – наголосив Президент.

«Я хочу сказати, що зараз дорожнє будівництво Закарпаття буде під моєю персональною увагою», – підкреслив Петро Порошенко.

При цьому він наголосив, що периферії в Україні не буде. «Навпаки, Закарпаття, Бессарабія – це будуть регіони, які не віддалені від Києва, а навпаки, мають особливу увагу Києва, бо це є українська земля», – підкреслив Глава держави.

«Побудовані нові сучасні асфальтні заводи. В область прийшли надійні іноземні автодорожні компанії з сучасною потужною технікою. Починаючи з 2017 року, почали прокладати асфальт навіть у тих високогірних селах, де його ніколи не було. Прикладом може бути Усть-Чорнянський кущ на Тячівщині, а також Міжгірщина, Воловеччина, інші райони», – повідомив Глава держави.

«Нарікань водіїв ще дуже багато. На цей рік для ремонту закарпатських доріг державного та місцевого значення в державному бюджеті передбачена рекордна сума – близько 870 мільйонів гривень. І я прослідую, щоб кожна копійка з них витрачалася з максимальною ефективністю», – сказав Петро Порошенко. При цьому він додав, що до цієї суми ще додадуться проекти Державного фонду регіонального розвитку та кошти місцевих бюджетів. «Необхідно розпочати роботи вже найближчими тижнями, як тільки дозволить погода», – наголосив Президент.

Глава держави підкреслив, що дуже важливою є реалізація проекту з будівництва Берегівської об’їзної дороги, яка з’єднає угорський автобан М3 з нашої трасою міжнародного значення «Чоп – Київ». «Це правильна інвестиція, в правильному місці і в правильний час», – зазначив Президент. Він також повідомив, що після відкриття пункту пропуску біля села Дийда будуть оптимізовані автотранспортні потоки між Україною й країнами Євросоюзу. «Цього року очікуємо відкриття ще одного міжнародного пункту пропуску «Велика Паладь – Нодьгодош» на українсько-угорському кордоні. Нам треба позбутися черг на кордоні, припинити утворення цих тромбів, або «чорних дір», що шкодять і економіці, і образу України у світі», – повідомив Глава держави.

Президент також підкреслив, що для запобігання катастрофічних наслідків паводків в регіоні розроблені проекти з побудови берегоукріплень, які будуть реалізуватися з різних джерел, у тому числі Державного фонду регіонального розвитку в 2019 – 2021 роках.

Джерело

 

Закарпаття має стати «туристичною Меккою» для всієї Європи – Президент

Глава держави під час виступу на Раді регіонального розвитку Закарпаття наголосив на важливості розвитку туристичної галузі регіону.

«Природа в Закарпатті вимагає уваги і поваги. Це правда. Вона прекрасна. Я сьогодні весь день виступаю промоутером туризму в Закарпатті. Його можливості невичерпні, бо ваш край – справжня унікальна перлина Європи і України», – сказав Президент Петро Порошенко та згадав подорож з дружиною Мариною до Закарпаття, що справило на них величезне враження.

Глава держави переконаний, що Закарпаття є надзвичайно красивим і цікавим регіоном для іноземних туристів.

«Хочу сказати вам і всій Україні. Всі проекти розвитку туризму в Закарпатті, і великі як Музей лісу і сплаву на Чорній річці, і реставрація Невицького замку, і впорядкування доступу до заповідників, і розвиток готельного бізнесу – всі вони важливі. Закарпаття заслуговує того, щоб стати «туристичною Меккою» України і всієї Європи», – сказав Президент та підкреслив, що для реалізації цієї мети потрібно об’єднатися і наполегливо працювати.

Джерело