Уряд дозволив підписати угоду з Урядом Японії щодо надання гранту для закупівлі обладнання ПАТ НСТУ

Уряд ухвалив розпорядження про підписання Угоди (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Японії щодо надання Уряду України гранту на закупівлю спеціального обладнання для публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України». Також цим документом затверджено узгоджений протокол щодо процедурних деталей та протокол обговорення стосовно протидії корупції до зазначеної Угоди.

Проект розпорядження розроблено Держкомтелерадіо за власною ініціативою. Його підставою стала підписана ще 2004 року міжурядова Угода з Японією про технічне співробітництво та грантову допомогу, яка ратифікована Законом України від 01.07.2004 №1969-IV.

В рамках цієї Угоди впроваджується проект міжнародної технічної допомоги «Проект розвитку потенціалу суспільного мовника в Україні». Донором проекту є Японське агентство міжнародного співробітництва «Джайка», реципієнтом – публічне акціонерне товариство «Національна суспільна телерадіокомпанія України», виконавцем «Ей Ейч Кей Інк», бенефіціаром – Держкомтелерадіо.

У 2018 році в ході реалізації Проекту передбачалося отримання телевізійного обладнання, яке було заплановано передати ПАТ «НСТУ» в користування згідно з планом закупівлі товарів, робіт і послуг, що мали придбаватися за кошти міжнародної технічної допомоги в 2017 році. Проте через скорочення бюджету японське агентство міжнародного співробітництва «Джайка» повідомило, що не зможе надати технічне обладнання і запропонувало альтернативний варіант надання обладнання шляхом процедури отримання грантової допомоги від Уряду Японії.

У свою чергу Посольство Японії в Україні надіслало Держкомтелерадіо проект Обміну нотами в рамках Японської грантової допомоги «Програма економічного та соціального розвитку для погодження та підписання Угоди».

Обладнання, яке після підписання Угоди отримає ПАТ «НСТУ», надасть суспільному мовнику можливість перейти на мовлення в HD-якості, що відповідає європейській та світовій технічній якості передачі телевізійного сигналу. Це сприятиме розвитку Суспільного мовлення в Україні.

Джерело