Світ 8 жовтня. Результати дня

Останній «чорний полковник» Греції, загибель лідера туарегів у Малі, погрози Бурунді, скандал навколо Трампа в США, ураган «Метью» на Карибах, ліквідація бойовиків в Бангладеш, радикальна реформа допінг-системи, наступ на опозиційні видання в Угорщині, «громадянська війна джихадистів» в Сирії та багато іншого.

Африка:

– Понад 800 тисяч доларів були вилучені у суддів правоохоронцями під час серії антикорупційних рейдів в Нігерії. Серед підозрюваних в корупції – судді апеляційних, місцевих та Верховного судів.

– Лідер повстанського руху племені туарегів у Малі Шейх Аг Аусса загинув внаслідок підриву його автомобіля на міні у місті Кідаль. У 2012 році Аусса зі своїми загонами туарегів у союзі з ісламістами очолював антиурядові збройні виступи в Малі. Після введення французького військового контингенту, цей альянс розпався, і туареги припинили боротьбу.

– Влада Бурунді заявила, що вийде з-під юрисдикції Міжнародного кримінального суду та денонсує Римський статут через заяву останнього щодо розслідування загибелі сотень демонстрантів у протистояння з владою після президентських виборів цього року.

– На парламентських виборах у Марокко лідирує ісламістська «Партія справедливості та розвитку». Вони отримують 125 з 395 депутатських мандатів. Друге місце зайняла партія «Автентичність та модернізм» (80 місць), а на третьому місці – партія «Істікляль» (20 мандатів).

Америка:

– Потужний ураган «Метью», який призвів до масової загибелі людей та руйнувань на Гаїті, досяг берегів США. Щонайменше 10 людей стали жертвами шторму у прибережних районах штату Південна Кароліна. Понад мільйон американців опинилися без світла. Ураган виявився найбільш потужним за останні 10 років. Швидкість вітру становить 230 км на годину. Водночас, на Гаїті кількість жертв циклону сягнула 900 осіб. Влада оголосила триденну жалобу.

– Близько десяти провідних відомих республіканців відмовилися голосувати та підтримувати на президентських виборах у США мільярдера Дональда Трампа через його сексизм після того, як видання «Washington Post» опублікувало його ремарки стосовно жінок 11-річної давності. Зокрема, про свою відразу до слів Трампа та відмову його підтримувати заявили колишня держсекретар Кондоліза Райс та сенатор Нью-Гемпшира Келлі Ейот.

– Президент Колумбії Хуан Мануель Сантос став лауреатом Нобелівської премії миру за його зусилля завершити півстолітній конфлікт з ліворадикальним угрупованням «ФАРК». Премією його нагородять на тлі шокуючого результату референдуму, на якому люди відхилили історичну мирну угоду з бойовиками. Натомість, Сантос все одно анонсував продовження мирних перемов.

– Телеканал «CNN» опублікував нові скандальні записи висловлювань мільярдера Дональда Трампа щодо жінок. На них він розмірковує про невірність чоловіків як «нормальне явище» та некоректно висловлюється про своє особисте життя з дружиною Меланією. Після публікації записів, дружина Трампа розкритикувала їх та назвала «неприйнятними», а колишня держсекретар США Кондоліза Райс закликала його зняти свою кандидатуру з виборів.

Азія:

– Шестеро людей загинули та 19 зазнали поранень внаслідок теракту на південному сході Пакистану.

– У Туреччині затримали 120 поліцейських та видали ордери на арешт ще 46 у справі про невдалу спробу військового перевороту 15 липня.

– Восьмеро турецьких військовослужбовців загинули та 12 поранені в результаті нападу курдів на поліцейську частину у провінції Хаккарі.

– У Бангладеш сили безпеки ліквідували 11 ісламістів, причетних до теракту в кафе Дакки 1 липня, внаслідок чого загинули 22 людей. Всі загиблі терористи належали до місцевої ісламістської організації «Джамаат-уль-Муджахіддін», яка пов’язана з «Ісламською державою».

Європа:

– Міжнародний олімпійський комітет оголосив про початок радикальної реформи світової антидопінгової системи у зв’язку із допінг-скандалом цього року. У межах пропонованих реформ, передбачається посилення контролю над національними антидопінговими федераціями. Всередині Світового антидопінгового агентства планується створення незалежної структури для організації антидопінгових тестів. Санкції щодо порушення допінгових норм будуть прерогативою арбітражного суду в Лозанні.

– У Грузії проходять парламентські вибори. Явка виборців, за даними ЦВК, нижча, аніж у 2012 році. У виборах беруть участь 19 партій. 77 з 150 депутатів парламенту обиратимуться за пропорційною системою зі списків партій, які подолають 5% бар’єр. Решта 73 депутатів будуть обрані в одномандатних округах. За попередніми даними, на виборах лідирує правляча партія «Грузинська мрія» із результатом понад 60%. Опозиційна партія «Єдиний національний рух» має 25%.

– Найбільша опозиційна газета Угорщини «Nepszabadsag» припинила свою діяльність. Журналісти та редактори газети заявили, що в цьому винна угорська влада, яка послідовно тиснула на редакцію. Напередодні, співробітників видання не пустили на роботу. Прем`єр-міністра Віктора Орбана часто звинувачували у намірах придушити всі опозиційні медіа в країні.

– У Греції в Афінах у віці 103 років помер останній «чорний полковник» – учасник військового перевороту 21 квітня 1967 року – генерал Стиліанос Паттакос. Путч став початком семирічного правління військової хунти, відомої як «чорні полковники». Паттакос був «правою рукою» головного організатора перевороту Георгіоса Пападопулоса, і виконував роль прем’єр-міністра. Після повалення диктатури у 1974 році, Паттакос був засуджений до в’язниці і провів там до 1990 року.

Близький Схід:

– За різними даними, від 140 до 300 людей загинули та понад 500 зазнали поранень внаслідок повітряних ударів саудівської авіації по траурній процесії в єменській столиці Сані. Серед загиблих – мер міста Абдель Кадер Хіляль.

– Євросоюз розкритикував рішення Ізраїлю звести нові поселення на палестинських землях на західному березі річки Йордан.

– У Сирії спалахнула «громадянська війна джихадистів» між ісламістським рухом «Ахрар Аль-Шям» та терористичним угрупованням «Джунд Аль-Акса». Епіцентром збройних сутичок стала провінція Ідліб. Конфлікт перекинувся в Алеппо та у провінцію Хама. «Ахрар Аль-Шям» звинувачують «Джунд Аль-Акса» у зв’язках з «Ісламською державою», натомість останні поклали на своїх ворогів провину за провал наступу на урядові позиції на півночі провінції Хама. Більша половина антиурядових ісламістських груп підтримали рух «Ахрар Аль-Шям». Терористична організація «Фронт Аль-Нусра» тримає формальний нейтралітет. Бойові дії між джихадистами охопили понад 30 міст в провінції Ідліб. Загони «Ахрар Аль-Шям» оточили місто Сармін – головну базу терористів та вимагають їх здатися і розпустити угруповання.

– На тлі міжусобних сутичок в стані джихадистів, сирійська армія розпочала потужний контрнаступ на півночі провінції Хама. За кілька годин, вони відбили 12 населених пунктів в бойовиків.

– В Алеппо тривають бойові дії між сирійською армією та загонами ісламістів коаліції «Армія завоювання». Урядові війська вибили бойовиків з кварталу Аль-Овайджа та захопили західну частину кварталу Бустан Аль-Баша на півночі міста. На півдні, сили Асада просунулися вглиб позицій ісламістів у кварталі Шейх-Саїд.

– Вища шаріатська рада Леванту – орган ісламістів в провінції Ідліб – закликала терористичне угруповання «Джунд Аль-Акса» скласти зброю та саморозпуститися, передавши ісламістам терористів, пов’язаних з «Ісламською державою».

– У сирійській провінції Хама, терористи «Джунд Аль-Акса» вбили одного з лідерів руху «Ахрар Аль-Шям» та командувача сил ісламістів під час наступу на півночі провінції Абу Муніра Аль-Дабуса.

– Рада Безпеки ООН відхилила два проекти резолюції по ситуації в Сирії. Росія та Китай заблокували проект Франції щодо введення безпольотної зони над Алеппо та виконання мирних угод від 10 вересня. Натомість, Франція, США, Велика Британія наклали вето на альтернативний російський проект, який передбачає виведення терористів «Фронту Аль-Нусра» з міста Алеппо під наглядом ООН, виконання мирних угод від 10 вересня та формування чіткого плану реалізації пункту про розмежування терористів та «опозиції». «За» цей проект проголосували Єгипет, Росія, Китай та Венесуела. Утрималися Ангола та Уругвай.

Автор