Робочий візит Президента України до Польщі (фото, відео)

Президенти України, Польщі та Литви відвідали спільний українсько-польсько-литовський військовий підрозділ ЛИТПОЛУКРБРИГ

Вдячний Президенту Andrzej Duda за запрошення відвідати разом з Президентом Литви Dalia Grybauskaitė історичне для кожної з наших країн місто Люблін та штаб-квартиру ЛИТПОЛУКРБРИГу імені Великого гетьмана Костянтина Острозького.Був радий поспілкуватися з військовослужбовцями ЛИТПОЛУКРБРИГу, ознайомитися із завданнями та цілями Бригади.

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 22. Februar 2019

 

В ході робочого візиту до Республіки Польща Президент України Петро Порошенко спільно з Президентом Польщі Анджеєм Дудою та Президентом Литви Далею Грібаускайте взяв участь в церемонії офіційної зустрічі Глав держав з особовим складом спільного українсько-польсько-литовського військового підрозділу ЛИТПОЛУКРБРИГ імені Великого Гетьмана Костянтина Острозького, який дислокується в польському місті Люблін.

Лідери держав прийняли доповідь командира бригади, українського військового – полковника Дмитра Братішко, який очолює міжнародний підрозділ з 2018 року. Під час церемонії зустрічі пролунали державні гімни України, Литви та Польщі та було піднято державні прапори країн. Військовослужбовці бригади пройшли маршем перед Президентами.

Глава Української держави разом із Президентом Республіки Польща та Президентом Литовської Республіки також ознайомився з роботою Командного пункту ЛИТПОЛУКРБРИГ.

Джерело

 

Україна вдячна Польщі та Литві за незмінну підтримку на міжнародній арені в питаннях захисту територіальної цілісності і незалежності нашої держави – Петро Порошенко

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 22. Februar 2019

 

Президент України Петро  Порошенко подякував Президенту Польщі Анджею Дуді та Президенту Литви Далі Грібаускайте за тверду і незмінну підтримку України на міжнародній арені в питаннях захисту суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави. Про це Петро Порошенко сказав під час спілкування з представниками засобів масової інформації за підсумками зустрічі з Президентами Польщі та Литви у Любліні.

«Я хочу подякувати з тверду і послідовну позицію Литви, Польщі на підтримку суверенітету та територіальної цілісності і незалежності нашої держави. Це було відображено в активній і твердій позиції після здійснення акту агресії Російською Федерацією проти Військово-Морських Сил України в нейтральних водах Чорного моря, коли відбувся напад на наші військові судна, коли були поранені українські військові», – сказав Глава держави.

Він особливо акцентував, що напад росіян не був спровокований українськими військовими. «Коли був відкритий прицільний, без попередження, вогонь по українським кораблям у міжнародних водах. Коли була спроба здійснити окупацію Керченської протоки, Азовського моря…», – зазначив Перезидент.

«Ми отримали абсолютно чітку, ясну, сувору і рішучу реакцію з боку усіх наших партнерів. Але першою прозвучала реакція Литви, першою прозвучала реакція Польщі. І я хотів би подякувати Президентам цих країн, народам цих країн, урядам цих країн за цю чітку і послідовну позицію», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави також висловив вдячність польським і литовським партнерам за позиції, які прозвучали під час його виступу з трибуни Організації Об’єднаних Націй з доповіддю з питання ситуації на окупованих територіях України. «Ми почули потужний голос Польщі і Литви разом з іншими нашими союзниками, рішучий заклик до світового співтовариства з найвищої трибуни світу, для того, щоб негайно звільнити українських моряків, які незаконно утримуються Російською Федерацією, яка немає жодної юрисдикції», – зазначив він.

Президент нагадав, що відповідно до Женевської конвенції захоплені українські моряки є військовополоненими. Він закликав припинити порушення міжнародного права і відпустити українських моряків, українські кораблі і забезпечити свободу судноплавства у Керченській протоці.

За його словами, дуже рішучими були і наполягання припинити порушення прав людини як в окупованому Криму, так і в окупованому Донбасі. «Заклик негайно вивести війська, негайно вивести важку артилерію. На сьогоднішній день, лише на окупованому Донбасі, контингент танків, артилерійських систем більший, ніж в багатьох європейських країнах», – додав Президент.

«Ми вдячні за ту допомогу, яку відіграє голос Польщі в Раді безпеки ООН, оскільки твердо переконані, що саме миротворча місія з мандатом Ради безпеки ООН, повноцінна місія, відповідно до стандартів Ради безпеки ООН, може забезпечити створення безпекового компоненту для того, щоб почати імплементувати Мінські угоди і примусити Росію виконувати взяті на себе зобов’язання», – також сказав Петро Порошенко.

Глава держави також додав: «Я був радий отримати чіткі запевнення і наших польських, і наших литовських друзів щодо підтримки європейських прагнень українського народу, щодо підтримки євроатлантичних прагнень українського народу і української держави. Оскільки сьогодні Україна боронить не лише свій суверенітет, Україна боронить свободу, Україна боронить демократію на східному фланзі НАТО. І в нас крила виростають, коли ми бачимо такі події як сьогодні, коли наші воїни – Польщі, Литви і України готові разом боронити суверенітет Європи».

 

Ми розраховуємо на посилення тиску світового співтовариства на Росію задля миру в Україні – Президент

Україна розраховує на те, що світова спільнота посилить тиск на країну-агресора Росію, аби вона нарешті почала виконувати взяті на себе зобов’язання та припинила військові дії на сході нашої держави, заявив Президент Петро Порошенко.

«Я розраховую на посилення тиску на РФ, в тому числі і через санкційні механізми. Тому, що санкції – це не є відповідальність Росії. Санкції – це механізм для того, щоб мотивувати Росію сісти за стіл переговорів, виконувати взяті на себе зобов’язання, припинити війну», – сказав Глава держави під час спільної прес-конференції з Президентом Польщі Анджеєм Дудою та Президентом Литви Далею Грібаускайте у Любліні.

«Ще раз хочу наголосити – Росія є країною-агресором. Росія вдерлася на нашу територію. Росія вбиває українців на українській землі», – підкреслив Петро Порошенко.

«І тому заклик до Росії припинити бойові дії – означає настання миру. Заклик до України припинити боронити свою територію – означає втрату суверенітету України. Ми ніколи цього не допустимо і я дуже дякую за тверду і послідовну підтримку наших друзів, наших партнерів, в тому числі і партнерів по литовсько-польсько-українській бригаді», – додав Президент.

Президент Литви Даля Грібаускайте також наголосила на важливості продовження політики санкцій проти країни-агресора Російської Федерації.

«Пан Президент говорив, що сподівається на нові санкції у зв’язку з подіями поблизу Керчі… Я думаю, що метою санкцій є заява, що ЄС не сприймає цього (агресії проти України – ред.) і буде тиснути на Росію далі. А якщо Росія не буде підтримувати ніяких розмов щодо України і проводити агресивну політику біля Керчі, то тоді посилиться тиск», – заявила вона.

Джерело

 

Президент України в Любліні: ЛИТПОЛУКРБРИГ – перша ластівка на шляху України до НАТО

Президент України Петро Порошенко під час перебування в Любліні подякував Президенту Польщі Анджею Дуді та Президенту Литви Далі Грібаускайте за запрошення відвідати штаб-квартиру спільної українсько-польсько-литовської бригади імені Великого Гетьмана Костянтина Острозького (ЛИТПОЛУКРБРИГ – ред.).

«Як і 450 років тому, коли в Любліні була укладена Люблінська унія, Люблін є символом потужного союзу Литви, Польщі і України. І дуже символічно, що сьогодні в цей день Президенти Литви, Польщі і України разом зустрічають парад, приймають доповіді від керівництва литовсько-польсько-української бригади. Ви знаєте серце тремтить», – сказав Петро Порошенко під час спільного брифінгу з Президентами Литви та Польщі після відвідання спільного литовсько-польсько-українського військового підрозділу ЛИТПОЛУКРБРИГ.

«Великі зусилля були спрямовані на створення цієї бригади. Зараз ми бачимо абсолютно боєздатний підрозділ справжнього бойового братерства», — сказав Петро Порошенко. Він також наголосив, що після прийняття змін до Конституції України «ми маємо чітко визначений курс нашої політики на повноцінне і повноправне членство в НАТО і Європейському Союзі».

«І сьогодні наша бригада – це є перша ластівка, коли ми робимо зміни і модернізацію наших Збройних Сил відповідно до стандартів НАТО», – сказав Президент України. «Ми ділимося тим бойовим досвідом, і це є зміцнення бойових спроможностей Збройних Сил для надання відсічі агресору», – додав він.

Президент подякував Верховній Раді України за підтримку багатонаціональних військових підрозділів, зокрема і ЛИТПОЛУКРБРИГ. За його словами, ця бригада є найбільш успішною.

Петро Порошенко також повідомив, що й інші партнери України виявляють зацікавленість у створенні подібних багатонаціональних військових підрозділів. «Я хочу вам відкрити ще таємницю, що і інші наші сусіди дуже уважно вивчають наш позитивний досвід і виходять з пропозиціями щодо створення аналогічних бригад за участі інших держав. Я дуже вітаю це і думаю, що це ще одне підтвердження наскільки ефективний і позитивний є це досвід», – зазначив Петро Порошенко.

Серед кроків, необхідних для вступу України в НАТО, Президент назвав продовження реформ за різними напрямками: «Перше, ми маємо забезпечити модернізацію Української держави для того, що країна відповідала тим критеріям, які необхідні для вступу в НАТО. Мова йде про верховенство права, демократію, вільні і чесні вибори. Мова йде про демократичні традиції».

Президент зазначив, що НАТО позитивно ставиться до майбутнього членства України в Альянсі. «Конкретний крок, якого ми чекаємо з боку керівництва НАТО і країн-членів, і я відчув і почув це під час останнього Північноатлантичної Ради – це надання Україні Плану дій щодо набуття членства в Північноатлантичному Альянсі. І визначення конкретної дати, коли Україна може стати вже 31-м членом НАТО», – зазначив Петро Порошенко.

Президент повідомив, що сьогодні разом з Президентами Польщі та Литви мав можливість поспілкуватися із військовослужбовцями литовсько-польсько-української бригади та високо оцінив рівень підготовки військових бригади: «Подивіться на їх вишкіл, подивіться як вони спілкуються один з одним, подивіться як вони роблять ефективне бойове злагодження».

Він зазначив, що обговорювались можливості і організації відповідних навчань, і задіяння в інших процесах спільної військової частини для того, щоб ще більше підняти авторитет і знаковість цього військового підрозділу.

«Я переконаний, що українське керівництво сьогоднішньої нашої бригади з честю виконає поставлені бойові завдання. Я вірю, що діяльність бригади, яка вже досягла бойової готовності, стане достойним внеском у забезпечення безпеки нашого регіону», – сказав Петро Порошенко та подякував Президентам Польщі та Литви за запрошення.

«Ми сильні, коли ми разом», – сказав, в свою чергу, Президент Польщі Анджей Дуда. Він наголосив на важливості військової співпраці поляків, українців та литовців в рамках цієї спільної міжнародної військової частини.

Анджей Дуда також зазначив, що 2019 рік стане дуже активним для військових бригади – заплановані багатонаціональні військові спільні навчання з американськими та канадськими військовими із залученням військових з Грузії та Молдови.

Президент Польщі наголосив на важливості для його країни співробітництва з Україною як «великим сусідом Польщі, яка має амбіцію стати членом НАТО» та звернув увагу на важливість реального бойового досвіду українських військових для тренування та вишкілу всієї бригади. «Від 2014 року Україна перебуває у важкій ситуації, вона є окупованою Росією. Українські солдати справді боряться. Вони мають воєнний досвід не з теорії. Це солдати, які брали участь в регулярній війні, і вони мають дуже практичний досвід, яким діляться з нашими солдатами, що нас дуже задовольняє. Вони є герої своєї Вітчизни», – сказав Президент Польщі.

«Ми сильні, коли ми разом, коли між нами панує згода і дружба, коли ми разом спільно стоїмо в одній шерензі. Це єднання між нашими суспільствами, державами, народами. І можна сміливо сказати між Президентами», – наголосив Президент Польщі.

В свою чергу, Президент Литви Даля Грібаускайте наголосила на важливості солідарності і спільних дій між трьома країнами для забезпечення безпеки в регіоні. «Для нас сьогоднішня зустріч дуже важлива, бо це історичне місце. Я дуже задоволена тим, що ми діємо спільно в одній бригаді і це гарний приклад для інших», – сказала Президент Литви. «Бригада була створена, в тому числі і для того, щоб допомагати Україні. Ми взаємно збагачуємось, обмінюємося досвідом, вчимося боронити свої держави», – сказала Даля Грібаускайте.

Вона також привітала рішення Верховної Ради України щодо визначення стратегічного курсу до ЄС та НАТО в Конституції України та відзначила історичну роль Президента України в цьому рішенні. «Це так само заслуга Президента Порошенка. Для нас європейців важливо бачити і знати, що Україна залишається на дорозі, за яку варто боротися. І ми підтримуємо Україну на цьому шляху», – зазначила Даля Грибаускайте.

Джерело

 

Він є прикладом глибокої духовності і самопожертви – Президент заклав капсулу під майбутній пам’ятник в Любліні Праведнику України отцю Омеляну Ковчу

Закладення пам’ятної капсули під будівництво пам’ятника Праведнику України, Блаженному Священномученику отцю Омелянові Ковчу

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 22. Februar 2019

 

У Любліні Президент України Петро Порошенко взяв участь у церемонії закладення пам’ятної капсули під будівництво пам’ятника Праведнику України, Блаженному Священомученику отцю Омелянові Ковчу.

Глава держави нагадав присутнім на церемонії, що рішення про надання дозволу на встановлення на цьому місці монумента українському греко-католицькому священнику, капелану української галицької армії, Праведнику України Рада міста Люблін прийняла 22 лютого 2018 року. «Це є унікальний жест, який свідчить про близькість, взаємоповагу, високі моральні та християнські цінності, які на віки об’єднують український і польський народи», – наголосив Петро Порошенко.

Президент подякував всім, хто доклав зусилля до цього кроку. Зокрема, Раді міста Люблін в особі її голови пану Ярославу Пакулі, заступнику голови міста і голові Люблінського фонду культури прикордоння отцеві-докторові Степану Батрухові «за надзвичайно своєчасну ініціативу щодо увічнення пам’яті блаженного Омельяна Ковча в славетному місті Любліні» та голові комітету вшанування пам’яті Блаженнішого Священомученика пану Івану Васюнику.

Рівно рік тому Рада міста Люблін одноголосно ухвалила рішення про надання дозволу на встановлення пам’ятника українському греко-католицькому священику, капелану Української Галицької Армії, Праведнику України, Блаженному Священномученику Омеляну Ковчу. Постать отця Омеляна Ковча єднає український, польський, єврейський та інші народи. Він є прикладом глибокої духовності і самопожертви. Він показав нам взірець щирої любові до ближнього, тієї любові, якій вчить нас Господь.Сьогоднішньою подією ми підкреслюємо велич не лише отця Омеляна, але й велику цінність нашої єдності. Закликаю – берегти нашу дружбу, берегти нашу єдність, берегти ті європейські цінності, які зараз об'єднують наші народи.

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 22. Februar 2019

 

«Дорогі друзі, разом робимо фантастичну, чудову справу. Постать отця Омеляна Ковча єднає український, польський, єврейський та інші народи. Він є прикладом глибокої духовності і самопожертви. Він показав взірець щирої любові до ближнього. Тієї любові, якій вчить нас Господь», – також наголосив Глава держави.

Як демонстрацію міцності духу Блаженнійшого, Петро Порошенко зачитав лист Омеляна Ковча з концтабору «Майданек», який він написав Митрополиту Андрію Шептицькому у відповідь на пропозицію звільнитися і врятувати своє життя: «Я розумію, що ви стараєтеся про моє визволення. Але я прошу вас не робити нічого. Вчора вони тут убили 50 чоловік. І якщо я не буду тут, хто допоможе їм пройти через ці страждання? Вони би пішли у вічність зі всіма своїми гріхами і у глибокій зневірі, що допроваджує до пекла. А тепер вони йдуть на смерть з піднятими догори головами, залишають свої гріхи позаду себе. Вони переходять міст вічності із почуттям щастя в їхніх серцях і я бачив мир та ясність, що розгорталася перед ними».

З «Майданека» пан Омелян писав: «Окрім неба, це є місце, де я хотів би перебувати. І тут ми всі рівні – поляки, євреї, українці, латиші, росіяни, естонці. І з усіх присутніх я є одиноким священником і не можу уявити собі, що було би тут без мене. Тут я бачу Бога, який однаковий для нас незалежно від релігійних відмінностей, що існують між нами».

«Дякую Богові тисячу раз, тисячу раз на день, що Він послав мене сюди, я не прошу від Нього нічого більшого. Не турбуйтеся і не зневіряйтеся моєю участю. Натомість радійте зі мною і молітеся за тих, хто створив цей концтабір та цю систему. Вони є одинокими, хто потребує молитви. Нехай Господь помилує їх», – також процитував Президент слова Омеляна Ковча.

«Послухайте ці слова і уявіть, що ці слова пан Омелян писав в концтаборі», – наголосив Петро Порошенко.

«Своєю гуманною позицією, несучи душпастирську послугу людям в потребі, отець Омелян Ковч постійно кидав виклик двом злочинним ідеологіям, які залишили трагічний слід у ХХ столітті. Радянський комунізм і німецький нацизм нищили та розбивали культурний і цивілізаційний простір Європи», – сказав Президент.

«І зараз, коли Європа об’єднана, зараз, коли Україна прагне повернутися до європейської родини народів і платить найбільшу ціну з усіх народів ціну за право бути в Європі, подивіться якими потрібними і живими сьогодні є слова Омеляна Ковча. Слова, які нас об’єднують», – сказав Петро Порошенко та наголосив, що «сьогоднішньою подією ми підкреслюємо велич не лише отця Омеляна, але й велич і важливість нашої єдності».

Він повідомив, що щойно повернувся з зустрічі з Президентами Польщі і Литви. «Щойно ми відзначали єдність польсько-українсько-литовської бригади. Я думаю, що Отець Омелян зрадів би єдності Європи і єдності трьох наших народів», – сказав Петро Порошенко. «Бережімо нашу дружбу, бережімо нашу єдність, бережімо ті європейські цінності, які об’єднують наші народи, – закликав Президент. – І пам’ятаймо слова Блаженного Отця Омеляна Ковча, які будуть викарбувані на майбутньому пам’ятнику тут, в Любліні: «Один і той же Великий і Всемогутній Бог веде нас усіх».

Джерело

 

Президент у Польщі вшанував пам’ять жертв боротьби та мучеництва польського та інших народів

Президент Петро Порошенко у Польщі відвідав Меморіал жертвам боротьби та мучеництва польського та інших народів. Глава держави поклав вінок та вшанував пам’ять загиблих.

Державний музей «Майданек», де розташований Меморіал, створений у 1944 році на місці колишнього німецького нацистського концтабору, який функціонував з жовтня 1941 року до липня 1944 року.

Серед в’язнів були поляки, українці, євреї, білоруси, росіяни, чехи, незначна кількість французів та німців. З травня 1943 року у таборі знаходилися солдати радянської армії.

Загальна кількість в’язнів, які пройшли через концтабір складала близько 150 тис. осіб. 80 тис. з них було знищено: майже 60 тис. євреїв; решта закатованих – поляки, білоруси, українці та росіяни.

Сьогодні на території музею знаходяться: частково збережена господарська частина концтабору, будівлі колишньої в’язниці, лазні, газові камери та крематорій.

У музеї зберігаються архівні документи та колекція експонатів.

Джерело

 

Україна мобілізує світ для звільнення нашої землі – Президент у Любліні подякував за підтримку українській громаді

Президент Петро Порошенко у Любліні зустрівся з українською громадою в Польщі.

Глава держави наголосив, що під час своїх візитів завжди намагається зустрічатися із закордонними українцями. «Це ключова, знакова частина України, яку я як Президент і держава надзвичайно шануємо. Друга позиція – вдячний всій українській діаспорі, яка відіграла визначальну роль в забезпеченні світової солідарності на захист суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави, включно з польською. Хочу подякувати українцям Польщі за важливу роль , яку ви відіграли в цьому процесі», – зазначив він.

Президент зауважив, що цими днями відзначається 5 річниця трагедії 18-20 лютого, коли у 2014 році загинула більшість Героїв Небесної Сотні. «Загинули, щоб відбулася демократична і вільна Україна. Ми завжди маємо пам’ятати, якою ціною дісталася нам можливість будувати державу», – підкреслив Петро Порошенко.

Петро Порошенко додав, що цими днями 5 років тому також розпочалася російська агресія: «Ці випробування, які Україна проходила і зараз проходить – хочу наголосити – роблять нашу державу міцніше, більш об’єднаною і більш сильною, більш українською і більш європейською». Присутні вшанували пам’ять всіх загиблих Героїв Небесної Сотні та українських воїнів.

Президент підкреслив, що з часів Революції Гідності в Україні відбулося багато змін і досягнень, до чого долучились і українці Польщі, включно з відновленням армії,ратифікацією Угоди про асоціацію з ЄС та зони вільної торгівлі, безвіз, Томос, реформа системи державних закупівель та енергетичного ринку, освіти, започатковано зміни у системі охорони здоров’я тощо.

Водночас, за словами Президента, робота по реформуванню України продовжується.

Глава держави зазначив, що багато українців виїхали на заробітки, зокрема в Польщу. «Я хочу, щоб вони повернулися додому. Хочу створити високооплачувані робочі місця», – наголосив він, додавши, що прагне, щоб темпи зростання зарплат в Україні були такими, які повернуть українських громадян.

Глава держави підкреслив, що у України два ворога – країна-агресор та бідність. За його словами, всі реформи спрямовані на економічне зростання, щоб українці відчули зміни на власній кишені. «Людина, яка працює, повинна мати достойну зарплату», – підкреслив Петро Порошенко. За його словами, нині важливо не зупинятися і продовжити зміни України. «Це шлях до нашої спільної перемоги, до відродження нашої держави. До повернення українців додому. До шани і поваги до тих представників діаспори, які живуть за кордоном…Тішуся, що ми маємо дуже ефективний і гарний діалог з діаспорою», – зауважив він.

Президент зауважив, що позавчора повернувся з Нью-Йорка, де брав участь у дебатах в Генеральній Асамблеї ООН. «Де називають Росію окупантом з трибуни ООН, Росію – агресором з трибуни ООН. 32 виступаючих записалися – 31 був за Україну і один виступаючий проти. Хто був проти? Російська Федерація. В тотальній ізоляції опинилась. Україна мобілізує світ для звільнення української землі. Україна переможе», – наголосив Глава держави.

Джерело

Автор